התנגדות לצו ירושה

תביעה להפחתת מזונות

התנגדות לצו ירושה דומה להתנגדות לצו קיום צוואה, אלא שמטבע הדברים העילות של ההתנגדויות הן שונות, אך המכנה המשותף שבהם הוא שאחד מהיורשים סבור כי אין לתת צו שמאשר את הבקשה שהוגש בפני רשם הירושה.

במאמר זה נסביר מה הן העילות להגשת התנגדות לצו ירושה? היכן מוגשת ההתנגדות? מה קורה כאשר צו הירושה אושר ורק לאחר מכן נזכר אחד מהיורשים להגיש התנגדות לצו שניתן, האם במקרה זה בית המשפט ייעתר לבקשה ויבטל את הצו, או שמא היורש "החדש" הפסיד את חלקו?

מה זה צו ירושה

לפני שנסביר מה זה התנגדות לצו ירושה יש להקדים מה הוא צו ירושה אשר כנגדו ניתן להגיש התנגדות.

כאשר אדם מסתלק מהעולם חלים דיני הירושה כך שחישוב חלוקת הירושה מתנהל לפי סדרי הקדמה בין קרוביו של המנוח, בן קודם לאב, אב קודם לאח וכן על זה הדרך.

בכדי שהיורש יוכל לממש את זכייתו על פי הירושה יש צורך לקבל אישור רשמי של רשם הירושה או בית הדין הרבני המאשרים כי היורש הוא הזכאי לקבל את נכסי העזבון, ולהחלטה זו קוראים צו ירושה.

בצו ירושה אין פירוט להיקף הנכסים של המנוח, אלא כל שיש, היא הוראה שפלוני הוא היורש של המנוח, או ככל וישנם שני יורשים, אז כל אחד מהיורשים הוא יורש מחצית מהנכסים של המנוח.

מה זה התנגדות לצו ירושה

ככל ואחד מהיורשים סבור כי אין לתת את הצו ירושה מכל סיבה שהיא כגון שלטענתו המנוח הותיר צוואה תקפה לפי החוק, או שלדעתו היורשים שנכתבו בבקשה לצו ירושה אינם היורשים החוקיים, הוא רשאי להגיש התנגדות לצו ירושה.

בבקשה עליו לפרט את הסיבה החוקית אשר בגינה לטענתו אין לאשר את צו הירושה, כאשר במקרה זה רשם הירושה יעביר את שאלת ההתנגדות לבית המשפט לענייני משפחה, אשר רק הוא מסומך להכריע בשאלת ההתנגדות.

להגשת הבקשה להתנגדות יש לצרף תצהיר התומך בטענות שעולות בבקשה להתנגדות, וכן אסמכתא לתשלום אגרה עבור ההתנגדות.

העילות להתנגדות לצו ירושה

העילה המרכזית ביותר בהגשת התנגדות לצו ירושה היא הטענה כי המנוח הותיר צוואה תקפה, כך שיש ללכת לפי הצוואה של המנוח ולא לפי דיני הירושה הרגילים.

כאשר נטענת טענה כי ישנה צוואה הרי שהיורשים לא יסכימו לוותר בקלות על הזכות שלהם לרשת, כשהם יעלו טענות כנגד הצוואה כגון שמדובר בצוואה ללא עדים, ולכן לטענתם של היורשים שלא קיבלו את הזכות בצוואה, יש לאמץ את דיני הירושה הרגילים.

לפעמים המנוח הותיר צוואה כשהוא אינו צלול בדעתו, ולכן עולה השאלה האם ניתן לאשר את הצוואה ואז תתקבל ההתנגדות לבקשת ירושה, או שמא להיפך, צו הירושה הוא שיתקבל, שכן לצוואה שנעשתה ללא שיקול דעת אין תוקף.

סיבה נוספת להתנגדות לצו קיום צוואה גם כאשר אין צוואה הוא כאשר המנוח לא חי חיי נישואין תקינים עם בת זוג, כאשר לאחר פטירת המנוח בת הזוג נזכרת שהיא קרובת משפחה, והיא מבקשת לרשת, כשאז עולה השאלה מי הם היורשים לפי הדין, האם אישה שהייתה בהליך גירושין זכאית לרשת?

כמו כן ישנם יורשים שמבקשים לרשת את המנוח אך בהתאם לחוק הירושה הם פסולים לרשת, כגון במקרה שהיורש רצח בכוונה תחילה את המנוח,ואז עולה השאלה האם אכן מדובר ברצח בכוונה תחילה, או שעולה שאלה האם היורש הוא שרצח או שהוא רק סייע.

מתי מגישים התנגדות לצו

התנגדות לצו ירושה יש להגיש עוד טרם מתן צו הירושה על ידי רשם הירושה או בית הדין הרבני ולא להמתין לרגע האחרון.

בכדי שתהיה אפשרות לכל אחד החפץ להגיש התנגדות לצו הירושה ישנה חובה על המבקש את צו הירושה לפרסם בעיתונות את בקשתו לצו הירושה, כך שכל אחד יוכל לראות את הבקשה לצו ירושה ולהגיש התנגדות.

במקרה בו לא הוגשה התנגדות לצו הירושה באופן מיידי אלא רק לאחר שרשם הירושה אישר ונתן את הצו, הרי שההצלחה בהתנגדות הינה מורכבת.

דבר ראשון יהיה על מבקש ההתנגדות לצו להסביר ולנמק מפני מה הוא נזכר רק כעת לבקש את ההתנגדות לצוואה, והוא לא התנגד עוד טרם מתן הצו.

ההסבר שיהיה על המבקש להתנגד לא תהיה פשוטה כלל, שכן יהיה עליו להוכיח כי הוא היה במקום בו לא הגיע אליו הידיעה על הגשת הבקשה לצו ירושה.

רק אם המתנגד לצו הירושה יצליח לעבור את השאלה על השהייה בה הוא נקט, יהיה עליו להוכיח טענות לגופם של דברים על רצונו להתנגד לצו ירושה.

אוכל לומר לכם כי לצערי בהרבה מהמקרים בהם מוגשת בקשה באיחור ניכר, הדבר נובע מכך שהמבקש להתנגד לצוואה פשוט מזייף צוואה ועורך צוואה פיקטיבית בכדי לקבל זכויות שאינן מגיעות לו.

לכן, חשוב מאוד לפני שאתם מנהלים הליך של התנגדות לצו ביטול צוואה לפנות לעורך דין לצוואות וירושות.   

ליצירת קשר עם יהודה אבלס, נא למלא פרטים או לחייג: 073-3745068
יהודה אבלס

יהודה אבלס

הרב יהודה אבלס הנו טוען רבני, מנהל מדור גירושין ופורום באתר רבנות. בעל ידע ובקיאות רבה בתחומי ההלכה השונים, ובצורת הדיון בבתי הדין.

הרב יהודה אבלס טוען רבני

יהודה אבלס – טוען רבני מוסמך

הרב יהודה אבלס הנו טוען רבני, מנהל מדור גירושין ופורום באתר רבנות. בעל ידע ובקיאות רבה בתחומי ההלכה השונים, ובצורת הדיון בבתי הדין.

ידיעתו הרחבה גם בתפיסת העולם התורנית המדריכה את הדיינים תאפשר לו לייצג אותך בצורה המיטבית.

השאירו פרטים ונחזור אליכם עם פרטים נוספים:
או חייגו עכשיו:

אולי תרצו לקרוא גם את:

זכויות פנסיה בגירושין

זכויות פנסיה בגירושין

מה בין זכויות פנסיה בגירושין לזכויות אחרות בבני זוג שמתגרשים עולה לא פעם השאלה כיצד מחלקים את זכויות הפנסיה בגירושין, כאשר הבעייתיות בחלוקת זכויות אלו

קרא עוד »
כמה מזונות משלמים

כמה מזונות משלמים?

כמה מזונות משלמים עבור ילד אחד? וכמה מזונות משלמים כשיש מספר ילדים? האם יש הבדל בין גובה דמי המזונות בבית הדין הרבני לעומת מזונות בבית

קרא עוד »
דילוג לתוכן