איך מגישים בקשה לצו ירושה? מי יכול להגיש את הבקשה לצו ירושה? מה צריך לצרף לבקשה? ומה קורה כאשר המנוח הותיר צוואה? שאלות אלו ועוד יקבלו מענה במאמר שלפנינו.
למה צריך להגיש בקשה לצו ירושה
הצורך בהגשת בקשת צו ירושה הוא משום שמיד לאחר פטירת המנוח לא ניתן לעשות דבר בחשבון הבנק של המנוח, גם כאשר חשבון הבנק רשומים על שם המנוח ועל שמו של אדם נוסף, הבנק יערים קשיים במשיכת כספים בסכומים גבוהים.
בנוסף, ככל והיורשים ירצו למכור את הנכסים של המנוח, הדבר לא יתאפשר להם, כיון שהנכס רשום על שמו של המנוח.
לכן יש צורך שרשם הירושה או שבית הדין הרבני יתנו צו ירושה בו הם יכתבו את סדרי הירושה, כשלאחר קבלת הצו יהיה ניתן לפנות לבנק וכן לכל המוסדות להעביר את הזכויות הרשומות של שם המנוח על שם היורשים.
מה כתוב בצו ירושה
כאשר מוגשת בקשה לצו ירושה אין צורך לצרף מה הם הנכסים של המנוח ומה הם פרטי חשבונות הבנק של המנוח.
רשם הירושה אינו נכנס כלל לשאלה מה הוא היקף הזכויות שיש למנוח, אלא בצו הירושה הוא רק מצווה שכל הזכויות שיש למנוח יועברו ליורשים החוקיים שמפורטים בצו הירושה.
מסיבה זו אם יש לכם תביעות כספיות כנגד המנוח, אין לכם כל חשש מכך שיינתן הצו ליורשים, ואתם תוכלו לתבוע כספים ששייכים לכם למרות שניתן הצו.
יחד עם זאת חשוב להדגיש כי אם יש לכם טענות על הזכות של היורשים לרשת, כגון אם לטענתכם אתם זכאים לרשת את המנוח, הרי שיש לכם להתנגד לצו טרם יינתן הצו.
מה צריך לצרף לבקשה לצו ירושה
בקשה לצו ירושה יכולה להיות מוגשת לאחר פטירתו של המנוח רק על ידי אחד היורשים החוקיים כגון בן הזוג או אחד הילדים, כאשר את הבקשה ניתן להגיש באופן ידני או באמצעות דיגטלית.
לבקשת צו ירושה אין צורך לצרף תעודת פטירה בכדי להוכיח שאכן המנוח הסתלק מהעולם, אלא די להביא את תעודת הזהות של המנוח, אך ככל והמנוח הוא אזרח חו"ל והסתלק מהעולם בחו"ל יש צורך לצרף תעודת פטירה.
חובה על מבקש צו הירושה להמציא העתק מהבקשה לכל היורשים החוקיים ואף לצרף אסמכתא שבקשה זו נמסרה להם.
כמו כן יש לצרף אסמכתא על תשלום אגרה אותו שלמתם באופן מקוון או בתשלום על ידי שובר בדואר.
הסתלקות מצו ירושה
חוק הירושה קובע את אופן חישוב חלוקת ירושה בין היורשים, אך יחד עם זאת לכל אחד מהיורשים יש זכות להסתלק מהירושה, כשההסתלקות יכולה להיות לטובת אחד מהיורשים או הסתלקות מלאה מהעיזבון.
לדוגמה כאשר המנוח הותיר אישה ושני ילדים, חלוקת הירושה תהיה מחצית מהעיזבון יועבר לבת הזוג ומחצית הנוספת תחולק בין שני הילדים.
אך אחד מהילדים יכול להסתלק מהירושה ואז החלוקה תהיה כביכול המנוח הותיר רק בת זוג וילד אחד, כך שכל אחד מהם יקבל מחצית מהעיזבון, אך הוא יכול להסתלק לטובת בת הזוג, כך שבת הזוג תקבל שלושה רבעים מהעיזבון, והילד השני יקבל רבע.
בכל מקרה באם אחד מהיורשים הסתלק מזכותו לרשת, יש לצרף לבקשה לצו ירושה את הסתלקותו של היורש כשההסתלקות מאומתת על ידי תצהיר מעורך דין.
התנגדות לבקשה לצו ירושה
במקרה ומוגשת בקשה לצו ירושה ואתם סבורים כי על רשם הירושה אין לאשר את הבקשה עליכם להגיש התנגדות לרשם.
רשם הירושה אינו מוסמך להכריע בטענות שיש לכם כנגד הבקשה לצו ירושה אלא הוא יעביר את הבקשה לצו ירושה בבית המשפט לענייני משפחה שם יתקיים הדיון בהתנגדותכם.
המקרה הפופולארי שמוגשת התנגדות לבקשה לצו ירושה הוא כאשר המנוח הותיר צוואה וישנן טענות כנגד כשרותה של הצוואה , כגון שהצוואה ללא עדים, או שהמצווה ערך את הצוואה שלא בצלילות הדעת.
אך לפעמים עולה טענות כנגד צו הירושה גם כאשר המנוח לא הותיר צוואה, כך למשל עלתה השאלה האם האישה זכאית לרשת את המנוח כאשר האישה הייתה סרבנית גט, או האם האישה זכאית לקבל את הירושה ומאידך לקבל זכויות פנסיוניות של הבעל מכוח חוק יחסי ממון בין בני זוג.
הצורך בעורך דין לבקשה לצו ירושה
בקשה לצו ירושה יכולה להיות מוגשת ללא סיוע של עורך דין לירושה וצוואות, אך המלצתי שלא להגיש בקשה לרשם הירושה ללא סיוע של עורך דין בפרט כאשר יש חשש שאחד מהיורשים יגיש התנגדות לבקשה.
לא פעם ניתן לראות כי בקשה לצו ירושה שהוגשה בצורה לא נכונה גרמה נזק רב למגיש הבקשה עקב חוסר מידע, דבר שהיה יכול להימנע אם הבקשה הייתה מוגשת על ידי עורך דין מנוסה וותיק.
גם אם אתם מגישים את הבקשה לצו ירושה בכוחות עצמכם מומלץ מאוד לבדוק האם אתם רוצים להגיש את הבקשה אצל רשם הירושה, או שמא אתם מעדיפים להגיש את הבקשה בבית הדין הרבני.