האם הפרדה רכושית ללא הסכם ממון משפיעה על חלוקת רכוש בגירושין בבית הדין הרבני? למה בני זוג עורכים הסכם ממון? מה קורה כאשר ישנה הפרדה רכושית לפי הסכם ממון שלא אושר בבית הדין הרבני? על כך ועוד במאמר שלפנינו.
החשיבות בעריכת הסכם ממון
כבר בראשית המאמר חשוב להדגיש כי ככל ובני הזוג מבקשים לעשות הפרדה רכושית הרי שהדרך הטובה ביותר היא עריכת הסכם ממון על ידי טוען רבני וקבלת אישור מערכאה שיפוטית של בית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה.
החשש של חוסר נעימות או חסכון בכסף עבור מחיר עריכת הסכם ממון עלולה לעלות לבני הזוג ביוקר כשהם ינהלו מלחמה בזמן הליך הגירושין על אופן חלוקת הרכוש בגירושין.
הסיבה לכך היא שחוק יחסי ממון בין בני זוג קובע מפורשות שאם הייתה הפרדה רכושית ללא הסכם ממון, הנכסים יחולקו בשווה בין בני הזוג, כאשר חשוב להדגיש כי גם בתי הדין הרבניים שדנים לפי הדין העברי מחוייבים לפסוק על חלוקת הרכוש בהתאם לחוק.
כך שאם אתם מבקשים לעשות הפרדה רכושית עליכם לפנות לטוען רבני או עורך דין שיערוך עבורכם הסכם ממון המסדיר את ההפרדה הרכושית ולאחר מיכן להביא את הסכם הממון לאישורו של בית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה, כך תוכלו לדעת שהחלוקה תתבצע בהתאם להסכם.
מה הדין כאשר יש הפרדה רכושית ללא הסכם ממון
הפרדה רכושית ללא הסכם ממון אינה מועילה במקרה שבני הזוג נישאו לאחר החלת חוק יחסי ממון בין בני זוג, כיון שהחוק המורה על חלוקה שוויונית אינו מורה שנצרך לכך תנאי של שיתוף רכושי.
הטענה כי ישנה הפרדה רכושית ללא הסכם ממון יכולה להועיל אך ורק במקרה שבני הזוג נישאו לפני חקיקת חוק יחסי ממון, כך שהדין החל עליהם הוא "הלכת השיתוף", כלומר העובדה ששני בני הזוג היו נוהגים בשיתוף, הוא שמעניק לבן הזוג מחצית מזכויות בן הזוג השני.
במקרה זה ככל והייתה הפרדה רכושית גם ללא הסכם ממון, הרי שהתנאי המהותי של שיתוף בנכסים לא התקיים בבני הזוג, ומשכך בן הזוג לא יקבל מחצית מהזכויות.
אך יחד עם זאת צריך לציין כי מדובר בבני זוג מועטים שכן חקיקת חוק יחסי ממון היא משנת 1974 כלומר לפני כיובל שנים, כך שבאופן עקרוני ניתן לומר שברוב הזוגות אם הייתה הפרדה רכושית ללא הסכם ממון, חלוקת הרכוש תתבצע באופן שוויוני.
התועלת שיש בהפרדה רכושית ללא הסכם ממון
למרות שחוק יחסי ממון קובע שגם כאשר יש הפרדה רכושית, אם לא נערך הסכם ממון חלוקת הרכוש תתבצע באופן שוויוני, הרי שבמקרים מסויימים לעובדה שהייתה הפרדה רכושית יש השפעה על אופן חלוקת הרכוש.
לפי חוק יחסי ממון ישנם נכסים שמוחרגים מאיזון המשאבים, כלומר ישנם נכסים השייכים לאחד מבני הזוג, כאשר לא תבוצע חלוקת הרכוש באופן שוויני.
בין הנכסים שהוחרגו מהאיזון המשאבים ניתן למנות נכס שהתקבל בירושה, במתנה או נכס שהובא לפני הנישואין.
אך יחד עם זאת בהתאם להלכת בית המשפט העליון בעניין שיתוף נקבע שככל ובני הזוג התנהלו בנכס השייך לאחד מבני הזוג כשותפים, כגון בלקיחת משכנתא משותפת עבור הנכס, או עריכת שיפוצים, משך תקופה ארוכה של נישואין, הדבר ייחשב כשיתוף ספיצפי שיחולק בין בני הזוג.
במקרה זה כאשר ישנה הפרדה רכושית גם ללא הסכם ממון הנכס לא יחולק בין בני הזוג, אלא בן הזוג שעל שמו רשום הנכס יזכה לקבל את הנכס ללא שהוא צריך להעביר את מחציתו לבן הזוג.
הפרדה רכושית עם הסכם ממון שלא אושר
בני זוג שערכו הסכם ממון שלא אושר בערכאה שיפוטית של בית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה, אך מאידך התנהלות בני הזוג הייתה בהפרדה רכושית, האם במקרה זה יהיה ניתן לומר כי הסכם הממון יהיה בתוקף או שכיון שהסכם הממון לא אושר אין לו תוקף?
שאלה זו חוזרת על עצמה בעיקר כאשר שני בני הזוג לא ידעו את הצורך באישור הסכם הממון, אך לפעמים גם כאשר שני בני הזוג מודעים לכך שיש צורך של אישור ערכאה שיפוטית, הם בחרו להסתפק בעריכת הסכם.
השאלה באופן חלוקת הרכוש במקרה זה הינה סבוכה ואין בה פסיקה חד משמעית, ישנם פסקי דין הסבורים כי העובדה ששני בני הזוג התנהלו בהפרדה רכושית על סמך הסכם הממון, הדבר מקנה להסכם הממון תוקף, אך ישנם שסבורים כי לא די בכך שבני הזוג ניהלו הפרדה רכושית ויש צורך בהסכם ממון.
אך חשוב להדגיש כי גם לסבורים שיש משמעות להפרדה רכושית ללא הסכם ממון שאושר בערכאה שיפוטית, הרי שמדובר במקרה בו שני בני הזוג התנהלו לפי הסכם הממון, לא כן כאשר הסכם הממון מורה על התנהלות מסויימת ובני הזוג התנהלו באופן שונה, הרי בוודאי שאין כל משמעות להפרדה הרכושית.