צוואות הדדיות

עריכת הסכם ממון רק על ידי טוען רבני

צוואות הדדיות נהיה נפוץ יותר בפרט כאשר יש חשש ששני בני הזוג שהירושה לא תחולק בהתאם לרצונם, במאמר זה נסביר למה צריך לעשות צוואה הדדית? מי עורך צוואה הדדית? האם ניתן לבטל צוואה הדדית? ומה ההבדל בין צוואה הדדית לבין צוואה רגילה?

מה זה צוואות הדדיות

צוואה הדדית היא צוואה שבה שני הזוג עורכים צוואה כשהם מתנים את צוואותיהן אחת בשנייה.

אין הבדל האם הצוואות הדדיות נכתבו בצוואה אחת או בשתי צוואות, ובלבד שבשתי הצוואות יהיה אזכור לכך שמדובר בצוואות קשורות אחת בשנייה.

צוואות הדדיות לרוב יהיו באופן שבו כל אחד מבני הזוג מוריש את כל נכסיו לבן הזוג, כך שלמעשה שני בני הזוג מקבלים "ביטוח" שהעיזבון המלא של בן הזוג יעבור אליו.

היתרון בכך הוא העובדה שבן הזוג יכול לדעת שלא יהיה מצב בו לאחר פטירת בן זוגו הוא ימצא את עצמו מנהל הליך משפטי על המשך המגורים בדירה המשותפת לבני הזוג.

צוואה הדדית מול יורש אחר יורש

לא פעם עולה חשש לבני הזוג להוריש את כל הנכסים שברשותו לבן הזוג מהחשש שמא בן הזוג שיירש את הנכסים יוריש את נכסיו לצד שלישי, כגון לבן הזוג החדש אליו הוא יינשא, או שמא לילדיו מנישואין שניים.

בכדי למנוע מצב זה בו למעשה הילדים המשותפים לא יקבלו את הנכסים אשר ההורה שנפטר הראשון הוריש, יש צורך להסדיר שלמרות שזכיית בן הזוג בירושה מבן הזוג תהיה באופן מלא, אך הוא לא יהיה רשאי להוריש את הנכסים שהוא יזכה בירושה לצד ג' מלבד הילדים המשותפים של שני בני הזוג.

מדובר במלאכה מורכבת ביותר, שכן מחד המוריש נותן את כל נכסיו לבן הזוג, ומאידך הוא מגביל את הזכות של בן הזוג היורש בכך שהירושה לאחר זכייתו תהיה לילדים המשותפים בלבד.

בנוסף יש חשש שלמרות שבן הזוג הזוכה בירושה לא יוכל להוריש את הנכסים לאחר מותו לצד ג', אך הוא עדיין יוכל למכור או לתת במתנה את הנכסים במהלך חייו, ובכך הוא יוכל לנשל את הילדים המשותפים.

כך שבצוואות הדדיות יש צורך ליצור מנגנון מתאים אשר מחד יאפשר את העברת הנכסים באופן מלא לבן הזוג, ומאידך ימנע מצב בו הילדים המשותפים לא יקבלו את הנכסים לאחר פטירת שני בני הזוג.  

מה ההבדל צוואה רגילה לצוואות הדדיות

צוואות הדדיות שונות מצוואות רגילות שאינן הדדיות הן באופן עריכתן והן במהותן.

כך לדוגמה ניתן לבטל צוואה רגילה למרות שהצוואה נעשתה בפני שופט בבית משפט, בהתאם לכלל שכל צוואה ניתנת לביטול.

 יתירה מכך, גם אם המצווה יכתוב כי צוואה זו הינה צוואה אחרונה אשר לא יהיה ניתן לבטלה, הרי שתנאי זה בטל, והמצווה יוכל לתת את הצוואה לאחר מכן.

לא כן בצוואה הדדית למרות שניתן לבטל את הצוואה אך הדבר מורכב יותר ואף יגרור השלכות על החוזר בו מהצוואה.

חזרה מצוואה הדדית טרם פטירת בן הזוג הינה אפשרית אלא שבאופן אוטומטי גם הצוואה שניתנה לטובתו על ידי בן הזוג תתבטל, כלומר הצוואות כרוכות וקשורות אחת בשנייה, וביטול של צוואה אחת תגרור בהכרח את הביטול של הצוואה השנייה.

לא כן לאחר פטירת בן הזוג וקבלת הזכויות מהעיזבון שהמנוח הותיר אין אפשרות לחזור  מהצוואה הדדית רק אם בן הזוג שחוזר בו מהצוואה הדדית ישיב לקופת העזבון את כל הכספים אותם הוא נטל כחלק מהצוואה.

הסיבה לכך היא שהצוואה הדדית ניתנה רק מתוך עקרון הסתמכות של בן הזוג לקבל זכויות מבן הזוג ולא ניתן לבטל את הצוואה באופן חד צדדי.

צוואה הדדית לא בבני הזוג פסולה

צוואות הדדיות ניתן לעשות רק בבני זוג, אך ככל והצוואה ההדדית נעשתה לא על ידי בני הזוג, הרי שלא רק שהצוואה לא תהנה מהיתרון של צוואה הדדית, אלא הצוואה עשויה להיות בטלה.

הסיבה לכך היא שבצוואה שאינה הדדית אחד מהתנאים המרכזיים לכשרותה של הצוואה היא העדר מעורבות של הנהנה מהצוואה.

כלומר ככל והנהנה מהצוואה הוא שהיה מעורב באופן פעיל בעריכת הצוואה לטובתו, הרי שהדבר עשוי לפסול את הצוואה.

החריג לכך הוא צוואה הדדית אשר מטבעה היא נעשית תוך התערבות של שני בני הזוג העורכים את הצוואה.

אלא שצוואה הדדית כשירה רק בבני זוג ולא כאשר מדובר בשני מצווים שאינם בני הזוג, ולכן מי שאינו בני זוג לא יוכלו ליהנות מהחריג של צוואה הדדית, ודינה ככל צוואה הפסולה עקב מעורבות הנהנה בצוואה.  

מי עורך צוואה משותפת

צוואות הדדיות בדיוק כמו צוואה שאינה הדדית יכולה להיערך על ידי עורך דין לירושה וצוואות הבקיא היטב בעריכת צוואה.

אין ספק כי העובדה שצוואה הדדית הינה צוואה מורכבת יותר מאשר צוואה שאינה הדדית מצריכה עורך דין מנוסה המכיר היטב את הדברים והאפשריות של עריכת צוואה.

כמו כן צוואות הדדיות כמו בכל צוואה צריכה להיעשות לפי כל כללי הצוואה, כלומר יש לערוך צוואה בעדים או בכתב ידו של המצווה, שאם לא כך חישוב חלוקת הירושה תהיה לפי החוק ולא לפי רצונו של המצווה.

ליצירת קשר עם יהודה אבלס, נא למלא פרטים או לחייג: 073-3745068
יהודה אבלס

יהודה אבלס

הרב יהודה אבלס הנו טוען רבני, מנהל מדור גירושין ופורום באתר רבנות. בעל ידע ובקיאות רבה בתחומי ההלכה השונים, ובצורת הדיון בבתי הדין.

הרב יהודה אבלס טוען רבני

יהודה אבלס – טוען רבני מוסמך

הרב יהודה אבלס הנו טוען רבני, מנהל מדור גירושין ופורום באתר רבנות. בעל ידע ובקיאות רבה בתחומי ההלכה השונים, ובצורת הדיון בבתי הדין.

ידיעתו הרחבה גם בתפיסת העולם התורנית המדריכה את הדיינים תאפשר לו לייצג אותך בצורה המיטבית.

השאירו פרטים ונחזור אליכם עם פרטים נוספים:
או חייגו עכשיו:

אולי תרצו לקרוא גם את:

מה זה טוען רבני?

מה זה טוען רבני?

מה זה טוען רבני? לשם מה נזקקים הזוגות לקבל את ייצוגו של הטוען רבני? אם גם אתם שמעתם על טוען רבני ואינכם יודעים מה זה

קרא עוד »
דילוג לתוכן