כאשר צריכים לחלוק בעיזבונו של המנוח ויש ידועה בציבור עולה השאלה האם הידועה בציבור זכאית לקבל ירושה, או שמא אין לידועה בצבור כל זכות בירושה? האם ישנו הבדל האם מדובר בירושה באישה נשואה או כאשר מדובר בידועה בצבור? על כך ועוד במאמר שלפנינו.
מתי יש זכות ידועה בציבור בירושה?
כמו לאישה נשואה שיש זכות לרשת חלק מעיזבונו של המנוח כך גם יש זכות לידועה בציבור בירושה של המנוח, אך הדבר מותנה במספר תנאים.
התנאי הראשון הוא שהידועה בציבור לא הייתה נשואה לגבר אחר מלבד המנוח, וכן המנוח לא היה נשוי לאישה אחרת מלבד הידועה בציבור, אך ככל והידועה בציבור או המנוח היו נשואים לבן זוג אחר, לא תהיה לידועה בציבור זכות לרשת את המנוח.
התנאי השני הוא שהידועה בציבור הייתה ידועה בציבור סמוך לפטירתו של המנוח, אך ככל והידועה בצבור הייתה ידועה בציבור זמן מה לפני פטירתו ולאחר מיכן בני הזוג נפרדו, הרי שהיא לא תהיה זכאית לקבל חלק מעיזבונו של המנוח.
יש להדגיש כי גם אם בני הזוג לא ניהלו הליך גירושין ברבנות סמוך לפטירתו של המנוח, אלא בני הזוג נפרדו עקב סכסוך, הדבר נחשב שהאישה אינה ידועה בצבור לעניין ירושה.
תנאי נוסף, הוא שבני הזוג חיו חיי משק משותפים, כלומר שני בני הזוג ניהלו את מערכת היחסים שלהם ואת הכלכלה כשני בני הזוג נשואים, אך ככל והייתרה הפרדה רכושית או שלא התקיימו יחסי אישות כבני זוג, הדבר אינו נחשב כידועה בציבור.
התנאי האחרון והחשוב מכולם הוא שהמנוח לא ערך צוואה שתקפה לפי החוק, שכן ככל והמנוח ערך צוואה בו הסדיר את חלוקת הירושה ללא שלידועה בציבור יש זכות לקבל מהעיזבון, הרי שהולכים אחרי הצוואה ולא אחרי סדר דיני הירושה.
ידועה בציבור שלא התגוררה ביחד עם המנוח
שאלה מעניינת שעלתה בפסיקה מה קורה אם בני הזוג ניהלו חיים משותפים אך הם לא התגוררו תחת קורת גג אחת כיון שהבעל היה מאושפז בבית חולים, או שהצדדים יצאו לטיול ממושך.
השאלה היא האם צריך שבני הזוג יתגוררו בדווקא באותה דירה בכדי שהאישה תיחשב לידועה בציבור, או שככל ולא הייתה אפשרות לבני הזוג להתגורר תחת קורת גג אחת הדבר נחשב כידועה בציבור.
התשובה שניתנה לכך בפסיקה שככל ובני הזוג התנהלו באופן משותף כבני זוג נשואים, הדבר נחשב כידועה בציבור ואין כל צורך שהם יתגוררו תחת קורת גג אחת.
אך יחד עם זאת ככל והייתה אפשרות לבני הזוג להתגורר תחת קורת גג אחת ולמרות זאת בני הזוג לא התגוררו בדירה אחת, הדבר ילמד כי לא מדובר בידועה בציבור.
מה הזכות של ידועה בציבור בירושה?
לאחר שהידועה בציבור עומדת בכל תנאי הסף לקבל את הירושה בעיזבון, עלינו לבחון מה הם זכויותיה של הידועה בציבור בירושה.
ככל והמנוח הותיר ילדים או נכדים, הידועה בציבור תקבל את כל המטלטלים שבדירה לרבות הרכב ששימש את בני הזוג לשימוש יומי, ובנוסף היא תהיה זכאית לקבל מחצית מעיזבונו של המנוח.
ככל והמנוח לא הותיר ילדים אלא רק דודים, הידועה בציבור תקבל בירושה שני שליש מהעיזבון והייתרה יקבלו הדודים.
במקרה שהמנוח לא הותיר ילדים אלא רק דודים ובני הזוג התגוררו תחת קורת גג אחת והם היו ידועים בציבור במשך שלוש שנים, תזכה הידועה בציבור בדירת המגורים בו הם התגוררו וזאת בנוסף לשני שליש מהעיזבון.
ככל והמנוח לא הותיר קרובים בדרגה זו אלא רק קרובים רחוקים יותר, הידועה בציבור תזכה בכל הירושה.
מכאן ניתן לראות את החשיבות הרבה ככל ואתם נמצאים בקשר של ידועה בציבור ואתם מבקשים שהירושה תחולק באופן שונה, לגשת לעורך דין לצוואות וירושות שיערוך עבורכם צוואה חוקית.
זכות ידועה בציבור מכוח חוק יחסי ממון
כשאנו באים לחלק את עיזבון המנוח יש להביא בחישוב גם את זכויות האישה מכוח חוק יחסי ממון המורה שהאישה זכאית לקבל מחצית מזכויותיו של האיש שנצברו במהלך הנישואין מכוח חוק יחסי ממון.
זכות חלוקת הרכוש מכוח חוק יחסי ממון קודמת לזכות של דיני הירושה, לכן אישה נשואה תהיה זכאית לקבל מחצית מזכויותיו של האיש מכוח חוק יחסי ממון, ובנוסף היא תהיה זכאית לקבל עוד מחצית מכוח דיני הירושה.
לא כן ידועה בציבור שהגם שהיא זכאית לקבל מחצית מזכויות המנוח מכוח דיני הירושה היא לא תהיה זכאית לקבל מחצית מזכויות המנוח שנצברו במהלך הנישואין אלא אם היא תוכיח שהיתה כוונה לשיתוף ספציפי.
הוכחת שיתוף ספציפי היא אינה מלאכה קלה, שכן יש להוכיח שאכן המנוח התכוון לשתף את הידועה בציבור בכל זכויותיו הכלכליות.
לרוב יהיה ניתן להוכיח את השיתוף ספציפי רק אם בני הזוג התנהגו בזוגיות במשך מספר שנים וכן הם ניהלו את הכספים באופן משותף כאשר כל אחד מבני הזוג משקיע כספים בזכויותיו של בן הזוג.
בכל מקרה ככל ובני הזוג ערכו הסכם ממון שהסדיר את הזכויות הכלכליות מכוח חוק יחסי ממון בין בני זוג, החלוקה תתבצע בהתאם לחוק יחסי ממון.