מה הן עילות הגירושין העיקריות? מתי נצרך להציג עילות גירושין ומתי יהיה ניתן לוותר על העילות? האם לעילות הגירושין ישנה השלכה גם לתביעת הכתובה? על כך ועוד במאמר שלפנינו.
הצורך להציג עילות גירושין
בני זוג שעורכים הסכם גירושין בהסכמה בו הם מסדירים את כל הנושאים שקשורים לגירושין, כגון חלוקת רכוש, מזונות ילדים, הסדרי ראיה, אין להם כל צורך להציג עילות גירושין.
כל שנצרך לבני הזוג הוא לערוך הסכם גירושין בליווי טוען רבני או עורך דין ולהביא את הסכם גירושין לאישור בית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה.
הליך של גירושין בהסכמה לא רק יחסוך מבני הזוג להציג עילות גירושין, כאשר מדובר בהליך מאוד לא נעים, אלא גם יחסוך לבני הזוג הוצאות מיותרות של הליך שיפוטי.
רק כאשר שני בני הזוג לא הצליחו לערוך הסכם גירושין בהסכמה ואילו אחד מבני הזוג מבקש להתגרש ואילו בן הזוג מסרב להתגרש צריך להציג בפני בית הדין את אחד מעילות הגירושין העיקריות.
מה הן עילות הגירושין העיקריות
ישנן מספר עילות אשר ניתן לומר שהן העילות הגירושין העיקריות, אך בין העילות קיימות הבדלים בחומרתן, דבר שישפיע במקרה שתהיה סרבנות גט לאחר שבית הדין הרבני יחייב את בני הזוג להתגרש, ואילו אחד מבני הזוג יסרב לתת את הגט.
ככל ומדובר בעילה חמורה יותר, כך יהיה ניתן להפעיל סנקציות קשות מאוד כנגד סרבן הגט כגון מאסר, לא כן בעילות אחרות יהיה ניתן לחייב את בני הזוג להתגרש, אך יהיה קשה לאכוף את פסק הדין במתן סנקציה של מאסר.
העילה המרכזית היא כאשר ישנה בגידה של הבעל או של האישה, בגידה למעשה מראה כי חיי הנישואין באו אל קיצם, אלא שבעוד שבעל שבגד באישה בפעם אחת ניתן לוותר לו על כך, הרי שהאישה שבגדה בבעלה נאסרה לבעלה ולכן אין מנוס מאשר גירושין.
ישנם מקרים בהם לא ניתן להוכיח בגידה ממש אלא רק מעשה כיעור אשר אינם מתאימים לבני זוג נשואים לנהוג כך, והדבר אף הוא עשוי להיחשב כאחד מעילות הגירושין העיקריות.
עילה נוספת היא כאשר ישנה אלימות או תלונות שווא, לא ניתן לדרוש מבני הזוג לחיות תחת פחד מתמיד שמא תהיה אלימות נוספת, או שמא תוגש בקשה לצו הגנה במעמד צד אחד דבר שעלול להוביל את בן הזוג להיות תחת סוגר ובריח.
עילת הגירושין הנפוצה ביותר
למרות שישנן מספר עילות גירושין עיקריות, ניתן לומר כי העילה הנפוצה ביותר היא "מורדים זה על זה".
כלומר, בן הזוג שמורד ומסרב לקיים יחסי אישות גם אם יש לו הסבר מניח את הדעת לסירובו, אינו יכול לסרב לתת את הגט.
העובדה כי הוא צודק ואשמת הגירושין אינה מונחת לפתחו לא מהווה תירוץ והסבר לכך שהוא סרבן גט.
כאשר שני הצדדים מגיעים למסקנה משותפת כי אין טעם לשקם את חיי הנישואין, אלא שהם מתנים זאת במשמורת מלאה או בתשלום דמי מזונות מינימליים, הדבר נחשב שלמעשה שני הצדדים מורדים ואינם רוצים לשקם את התא המשפחתי.
עילה זו נפוצה ביותר, שכן לרוב ככל ובני הזוג נאלצו להגיע לבית הדין הרבני בתביעת גירושין, הרי שאין באמת בקשה לשלום בית.
כך שניתן לומר שרק כאשר אחד מבני הזוג מגיש תביעת שלום בית בכנות יהיה צורך להוכיח כי אכן ישנה עילה לגירושין.
עילת הגירושין החלשה ביותר
בין עילות הגירושין העיקריות ניתן למנות את עילת "רבינו חיים פלאג'י" עילה זו למעשה אומרת שככל ועבר תקופה של למעלה משנה וחצי ונראה כי אין היתכנות להשיג שלום בית, הרי שיש לבית הדין להורות על גירושין.
כלומר גם אם אין סיבה מיוחדת המצדיקה את תביעת הגירושין, עדיין ככל ובני הזוג פרודים במשך תקופה ארוכה אין מנוס מאשר להורות על גירושין.
עילה זו נחשבת עילה חלשה יחסית, שכן בית הדין לא יורה על צוו מאסר כנגד סרבן גט כשהעילה היחידה שיש לחייבו בגירושין היא עילת רבינו חיים פלאג'י.
לכן חשוב מאוד כאשר אתם מנהלים את תביעת הגירושין להציג עילות גירושין חזקות אשר יש בכוחם להשפיע על סנקציות כנגד סרבנות גט.
עילות הגירושין העיקריות – ההשלכה על הכתובה
לעילות הגירושין העיקריות ישנה השלכה גם לתביעת כתובה, שכן ככל והאישה תפתח תיק גירושין ברבנות ותצליח לקבל בבית הדין הרבני פסק דין המורה לצדדים להתגרש רק בגלל עילת רבינו חיים פלאג'י הרי שהבעל לא ישלם את כתובתה, ואילו אם האישה תציג עילה של בגידה היא עשויה לזכות בכתובה.
כלומר, בעוד שבתביעת הגירושין אנו נבחן האם יש סיכוי לשלום בית ללא כל שייכות לשאלה מי אשם בפירוק התא המשפחתי, הרי שבתביעת הכתובה השאלה שתעמוד לפנינו היא מי אשם בפירוק התא המשפחתי.
כך שלמעשה ניתן לומר שישנו הבדל בין עילות הגירושין העיקריות הנוגעות לתביעת הגירושין, לעילות הגירושין המתאימות לתביעת הכתובה.