אישה שבגדה לפי ההלכה יכולה לאבד את זכויותיה אך לא את כולם, במאמר זה נסביר אילו זכויות יש לאישה שבוגדת תפסיד את אותם זכויות.
אישה שבוגדת בבעלה לפי ההלכה מפסידה מזונות אישה
אישה שבוגדת בבעלה לפי ההלכה יכולה להפסיד מזונות אישה, אך לפעמים גם אישה שאינה בוגדת בבעלה מפסידה לקבל את דמי מזונות אישה, כך שאין כל השלכה בבגידת האישה לדמי המזונות.
אישה זכאית לקבל מזונות אישה רק במקרה שהאישה אינה מורדת בבעלה והיא אינה משתכרת מספיק למחייתה ממשכורת עבור עבודתה.
במקרה זה הבעל חייב לשלם לאישה את דמי המזונות וכן לכלכל אותה במדור ולדאוג לה לכל צרכיה בדיוק באותה רמת מחייה שהבעל רגיל לחיות.
לפעמים, ובעיקר בבני זוג שהתרגלו לחיות רמת חיים גבוהה, הבעל יהיה עשוי לשלם דמי מזונות אישה בסכום של כמה עשרות אלפי שקלים מידי חודש בחודשו, כשתשלום זה אין לו כל קשר האם יש לבני הזוג ילדים אם לא, שכן תשלום זה משתלם עבור מחיית האישה.
חשוב לציין כי למרות שישנה השלכה שהאישה בוגדת בבעלה לפי ההלכה כאשר מדובר בדמי מזונות אישה, הרי שבכל הקשור לדמי מזונות ילדים, אין כל השלכה לבגידת האישה, ותשלום דמי המזונות ישולמו לאישה למרות בגידתה, אלא אם כן הבעל טוען שהוא פטור בגלל שזה מזונות במשמורת משותפת.
אישה שבגדה בבעלה לפי ההלכה מפסידה כתובה
אישה זכאית לקבל את הסכום שהבעל חתם עליו בשעת החופה על שטר הכתובה, למרות שישנם שסבורים כי שטר הכתובה אינו שטר מחייב.
בכדי שהבעל יוכל להיפטר מתשלום הכתובה, תהיה עליו חובת ההוכחה להוכיח כי ישנן סיבות ועילות המצדיקות לשלול מהאישה את תשלום הכתובה.
לא מדובר בעילה פשוטה שמצדיקה את שלילת האישה מזכאות לקבל את הכתובה, כמו טענה כי האישה היא "אישה רעה", אלא על הבעל להציג בפני בית הדין מקרה קונקרטי בו יהיה ניתן להוכיח כי מדובר באישה סוררת.
עילה נוספת לשלול מהאישה את זכאותה לקבל את הכתובה, היא ככל והבעל מצליח להוכיח כי האישה בגדה בבעלה לפי ההלכה, ולכן הוא נאלץ לגרשה.
חשוב להדגיש כי בעוד שבהרבה מהעילות לשלול מהאישה את הכתובה יש צורך להוכיח כי האישה עשתה זאת עוד לפני הגשת תביעת הגירושין, ולא רק תוך כדי הגירושין, הרי שכאשר מדובר בבגידה בבעלה, גם אם מדובר בבגידה מאוחרת לאחר תביעת הגירושין, האישה תאבד את כתובתה.
בגידה בבעלה אינה משליכה על תביעת חלוקת רכוש
חוק יחסי ממון בין בני זוג קובע כי חלוקת הרכוש בגירושין תתבצע ללא כל קשר על שם מי רשומה הזכות של בני הזוג, כאשר בכל מקרה שני בני הזוג יחלקו את הזכויות חצי חצי.
אך מה קורה כאשר בדיעבד הבעל מגלה שהאישה שהוא סבר שהיא כל כך אמינה, אינה אלא אישה שבוגדת בבעלה, האם עובדה זו תעמוד לה לרועץ בעת חלוקת הרכוש בגירושין.
שאלה זו הגיע לפתחו של בית הדין הרבני הגדול בערעור על החלטה של בית הדין הרבני האזורי כאשר הוא קבע כי לעובדה שהאישה בוגדת בבעלה לפי ההלכה ישנה משמעות שהאישה תאבד את הזכויות המגיעות לה לפי החוק החל מאותה תקופה שהיא בגדה.
הנימוק המרכזי להחלטת בית הדין היא שכאשר האישה מחליטה ללכת עם בעל אחר, היא למעשה סיימה את חיי הנישואין ולא מגיע לה את הזכויות שהבעל צבר בשנות הנישואין שלאחר הבגידה.
כנגד החלטה זו הוגשה עתירה לבית המשפט העליון בטענה כי למעשה בית הדין הרבני הכפיף את הדין העברי לפסיקותיו למרות שלפי החוק אין כל איסור לאישה לבגוד בבעלה.
בית המשפט העליון בהרכב מורחב קבע ברוב דעות הלכה שהאישה אינה מפסידה את זכויותיה למרות שהיא בגדה, כך שלמעשה הפסיקה כיום היא שלמרות שהאישה בגדה בבעלה היא אינה מפסידה את הזכויות המגיעות לה לפי חוק יחסי ממון.
איך מוכיחים שהאישה בגדה בבעלה?
בכדי שהאישה תאבד את זכויותיה בגלל שהיא בגדה בבעלה, הרי שמוטלת על הבעל את החובה להוכיח כי אכן מדובר באישה בוגדת בבעלה אשר לפי ההלכה היא אינה זכאית לזכויות מסוימות.
הדרך הנפוצה היא הצמדת חוקר גירושין שמתמחה לעקוב אחרי האישה לבחון אם מדובר באישה בוגדת.
מחיר חוקר פרטי אינו זול בפרט אם אין לכם מידע על בגידה ספציפית, אך לפעמים ובעיקר כאשר מדובר בכתובה בסכום גבוה, הדבר שווה מבחינה כלכלית.
יש דרך נוספת להציג בפני בית הדין הרבני הודעות והתכתבויות שהאישה כתבה עם הבוגד שלה, אך לשם כך חשוב להתייעץ עם עורך דין שבקיא בחוק האם ומתי מותר לעשות שימוש במידע פרטי של האישה.
אופציה נוספת היא שבמהלך הדיון שיתקיים בבית הדין הרבני תשאלו את האישה שאלות קשות עד שהיא תאלץ לאשר שאכן היא בגדה בבעלה.
צריך להדגיש כי אפשרות זו היא אינה פשוטה כלל, שכן האישה תנסה בכל כוחה לטשטש את העובדות בכדי שלא לאבד את זכויותיה, ולכן מומלץ לפנות לטוען רבני הבקיא היטב בהליכי המשפט בבית הדין הרבני בכדי שהוא יצליח להוכיח את האמת.