דירה הרושמה על שם אחד מבני הזוג כיצד היא תחולק בהליך של חלוקת רכוש בגירושין? האם ישנם הבדלים האם הדירה נרכשה על שם אחד מבני הזוג טרם הנישואין, או שמא הדירה נרכשה תוך כדי הנישואין? ומה קורה כאשר בני הזוג ערכו הסכם ממון לפני הנישואין, על כך ועוד במאמר שלפנינו.
חלוקת רכוש בגירושין כיצד מתבצעת
בכדי שנוכל להבין כיצד מתבצעת חלוקת רכוש במקרה שישנה דירה הרשומה על שם אחד מבני הזוג עלינו להבין כיצד מתבצעת חלוקת רכוש באופן כללי.
חלוקת רכוש בגירושין בבית הדין הרבני מתבצעת בהתאם לחוק חלוקת רכוש בין בני זוג שקובע כי חלוקת הרכוש תחולק שווה בשווה, כאשר אין כל עדיפות על שם מי מבני הזוג הזכויות רשומות ומי מבני הזוג צבר זכויות אלו.
ישנם מספר חריגים לכלל זה, כגון כאשר בני הזוג ערכו הסכם ממון שאושר בערכאה שיפוטית, או שאחד מבני הזוג קיבל את הזכויות לפני הנישואין וזכויות אלו רשומות על שמו.
דירה הרשומה על שם אחד מבני הזוג לפני הנישואין
כאשר ישנה דירה הרשומה על שם אחד מבני הזוג טרם הנישואין, לכאורה החלוקה הייתה צריכה להיות בהתאם לחריג שבן הזוג שהדירה רשומה על שמו הוא יקבל את הדירה, שכן מדובר בדירה שנצברה ונרכשה לפני הנישואין.
אלא שבהתאם לפסיקת בית המשפט העליון כאשר שני בני הזוג התגוררו בדירה במשך תקופה ארוכה ואף הושקעו כספים במטרה לשפץ את הבית מכספים משותפים, הדירה תחולק שווה בשווה למרות שהדירה רשומה על שם אחד מבני הזוג והיא נרכשה לפני הנישואין.
יחד עם זאת קיימים הבדלים בגישות בין הערכאות שונות עד כמה יש לאמץ את הפסיקה של בית המשפט העליון, שכן בעוד שבבית הדין הרבני ייתנו לה ביטוי רק במקרים בהם אכן יש שיתוף ספציפי מובהק, כלומר אכן בני הזוג התגוררו בדירה וניתן להבין כי הם סברו בעת שהשתמשו שמדובר בדירה משותפת.
לא כן בית המשפט לענייני משפחה מרחיב את הפסיקה כאשר ככל ונעשה מאמץ מסוים של בן הזוג שהדירה לא רשומה על שמו בשביל להחשיב זאת כדירה משותפת לבני הזוג.
מסיבה זו ככל ואתם נמצאים במצב בו הדירה רשומה על שם אחד מבני הזוג יש להגיש בקשה ליישוב סכסוך לפני בן הזוג בכדי לזכות במרוץ סמכויות.
דירה הרשומה על שם אחד מבני הזוג לאחר הנישואין
דירה הרשומה על שם אחד מבני הזוג מכספים שנצברו לאחר נישואין יש לה מעמד שונה לגמרי, שהרי מדובר בכסף שנצבר במשותף ואשר שייך לבני הזוג, כך שגם ללא הלכת בית המשפט העליון יש להורות על חלוקה שווה, ובמה שונה דירה שרשומה על שם אחד מבני הזוג לנכס אחר שרשום על שם אחד מבני הזוג.
יחד עם זאת אוכל לומר לכם שלא פעם מועלות השערות שונות לסיבה שהנכס נרשם על שם אחד מבני הזוג כגון שהדבר ניתן עבור תביעת כתובה ולכן הדירה שייכת לאישה במלואה, או השערות שונות אשר בגינן נעשה ניסיון לקחת את הדירה רק על שמו של בן הזוג אליו רשומה הדירה.
אך צריך לומר כי מדובר בניסיונות שווא, שכן כל טענה שהיא אינה מגובה באסמכתאות וראיות, לא תתקבל בבית הדין רק בגלל שהדברים נטענו, לכן ככל ולדעתכם הנכס שייך רק לבן הזוג שעל שמו רשומה הדירה, עליכם להציג ראיות ואסמכתאות.
הסכם גירושין כאשר הדירה רשומה רק על אחד מבני הזוג
בני זוג יכולים לערוך הסכם ממון על כל הזכויות שהם צברו ושהם יצברו במהלך הנישואין, אך מה קורה לגבי דירת מגורים שרשומה על שם אחד מבני הזוג, האם ניתן להתנות כנגד הלכת בית המשפט העליון שקבעה כי יש לחלוק את דירת המגורים בשווה.
התשובה לכך שככל ומדובר בנכס שלאחר הסכם הממון בני הזוג פעלו באופן שונה מהסכם הממון, כלומר בן הזוג שהדירה רשומה על שמו עשה שיתוף עם בן הזוג, הדבר יכול להעיד כי ישנה הסכמה כי למרות ההסכם שהחריג את הדירה, הרי שבכל זאת נעשה שיתוף.
מאידך, ישנה פסיקה של בית הדין הרבני שקבעה כי למרות שבכל הסכם ממון יש צורך לקבל אישור של ערכאה שיפוטית בכדי שהסכם זה יכנס לתוקף, הרי שבמקרה שיש דירה הרשומה על שם אחד מבני הזוג לפני הנישואין, ובהסכם הגירושין הדירה הוחרגה, כלומר שהדירה לא תחולק בשווה, אין צורך באישור של ערכאה שיפוטית.
הסיבה לכך היא שבעוד שבני זוג שמבקשים לחרוג מחוק יחסי ממון יש צורך לקבל את אישורה של הערכאה השיפוטית, הרי שכשאר מדובר בדירה שרשומה על שם אחד מבני הזוג בלבד, ולפי החוק החלוקה צריכה להיות לא שוויונית, הרי שבכדי שיהיה ניתן לגבור על פסיקה של בית המשפט, די בהסכם ללא אישור.
יחד עם זאת המלצתי אל תחסכו בעריכת הסכם ובכל מקרה תפנו לטוען רבני או עורך דין שיכין עבורכם הסכם ממון אותו תאשרו בערכאה שיפוטית.