חלוקת מיטלטלין בגירושין זהה באופן עקרוני לחלוקת שאר הרכוש שיש לבני הזוג, אך למרות זאת ישנם דגשים מיוחדים לחלוקת מיטלטלין בגירושין.
איך מתבצעת חלוקת רכוש בגירושין
חלוקת הרכוש בגירושין באופן כללי וחלוקת מיטלטלין בגירושין באופן פרטי נעשית בצורה בו כל אחד מקבל את זכויותיו שהביא מביתו טרם הנישואין ככל ואכן לא בוצע שום שיתוף בזכויות אלו.
לדוגמה בעל שהביא מביתו כסף מזומן והשאיר זאת בחשבון בנק שרשום על שמו בלבד, יהיה זכאי לקבל את מלוא הכסף ללא שהאישה תהיה זכאית לקבל מאומה.
כך גם כאשר האישה הביאה עימה דירה לפני הנישואין והדירה רשומה על שמה של האישה בלבד, האישה תצא מהנישואין כשהיא מקבלת את מלוא הדירה, כאשר לדבר זה ישנו חריג מיוחד במקרה בו ישנו שיתוף ספציפי.
לעומת זאת זכויות שנצברו במהלך הנישואין אין כל הבדל על שם מי נרשמו הזכויות כאשר בכל מקרה הזכויות יחולקו שווה בשווה.
כיצד ניתן למנוע חלוקה שוויונית
לא פעם מגיע למשרדנו בקשה של בני הזוג שמבקשים שחלוקת המיטלטלין תיעשה באופן שונה, כך שאחד מבני הזוג שצבר את הזכויות הוא יהיה הבעלים היחידי כאשר תוגש תביעת גירושין.
התשובה לכך היא סוף מעשה במחשבה תחילה לאחר שבני הזוג כבר נמצאים בהליך גירושין, הרי שהם איחרו את הרכבת.
הדרך היחידה למנוע זאת היא עריכת הסכם ממון לפני הנישואין ובמקרה שהדבר מתאפשר ניתן לעשותו גם לאחר הנישואין בו בני הזוג יסדירו חלוקת רכוש באופן שונה.
החזר מתנות או הפסד מתנות
לרוב שאלת חלוקת מיטלטלין בגירושין משליכה גם על השאלה מה עם המתנות שבני הזוג הביאו אחד לשני במהלך הנישואין או לפני הנישואין.
לא פעם אחד מבני הזוג רוצה לחזק את שלום הבית והוא רוכש לבן הזוג תכשיט יקר ערך או כל דבר ערך אחר, האם מתנה זו חוזרת למי שהביא את המתנה, או שכיון שהדבר ניתן במתנה הוא יהיה שייך למקבל המתנה.
בשאלה זו ניתן לומר כי ישנו הבדל בין בית הדין הרבני לבית המשפט לענייני משפחה ולכן יש למהר להגיש בקשה ליישוב סכסוך בכדי לנצח במרוץ סמכויות.
בתי המשפט למשפחה אינם מכירים במושג של מתנות חוזרות, ולכן ככל והמתנה ניתנה לפי חוק המתנות, מקבל המתנה יזכה במתנה והמתנה לא תחולק בין בני הזוג.
לא כן בית הדין הרבני בהתאם לדין העברי עלול לפסוק כי המתנות שניתנו חוזרות לנותן המתנה והמתנה תחולק בין בני הזוג.
המקרים בהם בית הדין הרבני יורה על החזרת מתנות הוא כאשר מדובר באישה מורדת המסרבת לקיים יחסי אישות ללא שיש לה כל עילה לגירושין.
יש לציין כי למרות שלרוב המתנות אינם מיטלטלין יקרי ערך, אך החזרת מתנות הינה בתוקף גם כאשר מדובר במתנה של נכסי נדל"ן כגון דירת מגורים.
צורת חלוקת דירה בגירושין
אופן חלוקת דירה בגירושין יכולה להיות על ידי התמחרות של שני בני הזוג, כאשר בן הזוג שיציע את ההצעה הטובה ביותר הוא יזכה בדירה, או שהדבר ייעשה על ידי הוצאת הדירה למכירה לכל המרבה במחיר.
במקרים בהם אין כל שיתוף פעולה בין בני הזוג וישנן חשדות או חשש לסיכול והברחה של הכסף, בית הדין הרבני ימנה את עורכי הדין לשמש ככונסי נכסים.
כונסי הנכסים ימכרו את הדירה לאחר שייעשו התמחרות בין המציעים הרלוונטיים לכל המרבה במחיר.
יחד עם זאת ישנם מקרים בהם הדירה לא תצא למכירה כגון כאשר לבני הזוג ישנם ילדים קטנים המתגוררים בדירה.
במקרה זה לא תהיה אפשרות למכור את הדירה ויהיה צורך להמתין רק לאחר שיהיה לילדים מסגרת דיור הולמת, כשהמטרה בכך לא לגרום מצב בו הילדים נזרקים לרחוב.
אך ככל והבעל מחויב לשלם דמי מדור הרי שהדבר לרוב יספק את בית הדין הרבני בכדי להורות על מכירת הבית ופירוק שיתוף הדירה.
מקרה נוסף בו בית הדין הרבני לא יורה על פירוק שיתוף בדירה כאשר האישה זכאית לקבל מדור ספציפי כחלק מתביעת שלום הבית.
צורת חלוקת מיטלטלין בגירושין
חלוקת מיטלטלין בגירושין תעשה בכל מקרה, אין כל הבדל האם לבני הזוג ישנם ילדים, או שהאישה זכאית לקבל מכוח מדור ספציפי.
ככל ומדובר על מיטלטלין השייכים לילדים, לרוב המשמורן על הילדים הוא יקבל את המיטלטלין ששייכים לילדים, שכן מדובר בדבר הנצרך לטובת הילדים.
מיטלטלין כגון כלי בית, מכשירי חשמל ועוד, הדרך הפשוטה היא לחלוק זאת בשיטת "שתי הרשימות".
כלומר אחד מבני הזוג עורך שתי רשימות המכילות את כל המיטלטלין של בני הזוג, ובן הזוג השני בוחר אלו מיטלטלין מתוך הרשימה הוא רוצה לקבל אליו ואילו את המיטלטלין המופיעים ברשימה השנייה, הרושם את הרשימות ייקח לעצמו.
בכך נוכל להבטיח כי הרשימות תיעשינה בצורה שוויונית מתוך ידיעה שככל וייעשה רשימה שאינה מאוזנת, בן הזוג השני יבחר את הרשימה הטובה.