מה עושים עם כתובה שאבדה?

מה עושים עם כתובה שאבדה

מה עושים במקרה שהכתובה נאבדה, האם הדבר פוטר את הבעל לשלם את הכתובה, או שיש דרך לחייב את הבעל גם במקרה שהכתובה נאבדה?

האם יש חובה להציג את שטר הכתובה בבית הדין בשביל שבני הזוג יוכלו לפתוח הליך גירושין בהסכמה? האם צריך להביא את שטר הכתובה לטקס הגט? על שאלות ועוד במאמר שלפנינו.

כתובה שאבדה – הבעיה

בכדי שהאישה תוכל לפתוח תביעת כתובה בבית הדין הרבני עליה לצרף אסמכתא המעידה כי אכן טענת האישה שהבעל התחייב לה את הסכום הנקוב שכתוב בשטר הכתובה הינה טענה נכונה.

הסיבה לכך היא שגובה הסכום הנקוב בשטר הכתובה שונה מכתובה לכתובה, ישנן כתובות בפרט אצל בני עדות אשכנז מהמגזר החרדי שסכום הכתוב הינו נמוך, וישנם כתובות אשר גובה הסכום הנקוב מגיע למאות אלפי שקלים.

התובע מחברו עליו להוכיח את תביעתו, כך שעל האישה מוטלת החובה להביא את שטר הכתובה לבית הדין בכדי להוכיח את גובה הסכום שהבעל התחייב.

יחד עם זאת ככל והבעל מודה בגובה הסכום הנקוב ואין על כך עוררים שהבעל התחייב לשלם את הכתובה אלא שלטענתו האישה איבדה את כתובתה מסיבות שונות, הרי שאין צורך להציג בפני בית הדין את שטר הכתובה.

מה עושים עם כתובה שאבדה ואיננה?

ככל והבעל טוען שגובה דמי הכתובה הינו נמוך ואילו האישה טוענת שהיא זוכרת בוודאות כי הבעל התחייב לשלם לאישה במקרה גירושין סכום כתובה גבוה יותר, ואין לה את הכתובה, הרי שהיא יכולה להביא גם העתק של שטר הכתובה.

לא פעם לבני הזוג יש את העתק של הכתובה מתמונות החתונה של בני הזוג, אשר לרוב נהוג לצלם ולתעד את שטר הכתובה, אך גם במקרה בו ואין לאישה את שטר הכתובה הרי שיהיה ניתן לקבל העתק משטר הכתובה מהרבנות של עיר מקום הנישואין.

עליכם לפנות לרבנות של מקום נישואיכם ולבקש את העתק שטר הכתובה אותו תוכלו להגיש בבית הדין הרבני בכדי להוכיח את התחייבות הבעל לשם את הכתובה.

מסיבה זו לרוב אנו לא נראה ויכוח בין בני הזוג על גובה הכתובה הנקוב בשטר הכתובה, שכן האישה בקל תוכל למצוא העתק משטר הכתובה.

כתובה שאבדה ואין עילת גירושין

במקרה בו האישה מגישה תביעת גירושין ללא שיש לה עילת גירושין כנגד הבעל, אלא רק משיקולי נוחיות היא מבקשת להתגרש, או לחילופין הבעל הגיש תביעת גירושין בגלל שהאישה נקטה כנגדו בתלונות שווא, האישה לא תהיה זכאית לכתובה.

במקרה זה אין טעם שהאישה תטרח להבא את שטר הכתובה, שכן האישה בין כה וכה לא תהיה זכאית לקבל את הכתובה.

אלא שלמרות זאת בכדי שבית הדין הרבני יוכל לבצע את טקס הגירושין עליו לערוך בירור שמות כיצד קוראים לכל אחד מבני הזוג, בכדי שהוא יכתוב את השמות הנכונים בגט.

בית הדין הרבני עשוי להיעזר בשטר הכתובה בכדי לדעת כיצד שמותיהם של בני הזוג נכתבו בשטר הכתובה, אך ככל ולא יהיה ניתן להשיג את שטר הכתובה, בית הדין יסתפק בהצהרת בני הזוג על שמותיהם ועדים שהם יביאו לפי דרישת בית הדין.

היכן שומרים על שטר הכתובה?

סוף מעשה במחשבה תחילה, ולכן מומלץ שהאישה תשמור על שטר הכתובה במקום מבטחים ולא להגיע למצב בו האישה שואלת לאחר זמן מה עושים עם כתובה שאבדה.

שטר הכתובה הוא למעשה פוליסת ביטוח שיש לאישה שהבעל לא ימהר לגרש אותה ביודעו כי הדבר עלול להשפיע על תשלום של סכום לא מבוטל.

ניתן לשמור את שטר הכתובה בבית הצדדים וניתן גם להפקידו אצל הורי האישה שישמרו על שטר הכתובה למקרה הצורך, אך בכל מקרה מומלץ שיהיה לכם מספר העתקים לשטר הכתובה, כך שגם אם שטר אחד יאבד, יהיה את העתק.

שינוי גובה סכום שטר הכתובה

במקרה בו בני הזוג ביקשו לשנות את גובה הכתובה במהלך חיי הנישואין בין אם הבעל הוסיף על הסכום הנקוב ובין אם להיפך האישה הסכימה להפחית מתשלום הכתובה, עליהם לערוך שטר כתובה חדש.

שטר כתובה זו לרוב לא יהיה לו העתק ברבנות בעיר מקום הנישואין, ולכן חשוב מאוד לשמור על שטר כתובה החדש.

למשרד טוען רבני יהודה אבלס הגיעה אישה אשר הבעל הסכים במהלך שנות הנישואין לתקן את שטר הכתובה ולהוסיף לה סכום נאה נוסף על שטר הכתובה הקודם, אלא שלצערה של האישה שטר הכתובה החדש אבד לה.

הבעל הביא את שטר הכתובה הישן כשהוא מכחיש את העובדה כי הוא הסכים לפני מספר שנים להגדיל את גובה סכום הכתובה.

למרות חקירות חוזרות ונשנות, הבעל נותר בעמדתו כי האישה משקרת ולא היה כל שטר כתובה חדש.

בית הדין הרבני הבהיר שלמרות שייתכן שהאישה הינה דוברת אמת וכפי שהיה ניתן להתרשם מכנותה, אך לא יהיה ניתן להוציא מהבעל כסף על סמך השערה זו, ולכן סכום הכתובה שנקבע היה לפי הסכום הנקוב בשטר הכתובה הישן.

כך שבהחלט חשוב מאוד לשמור על שטר הכתובה ולא לנסות למצוא פתרונות בדיעבד לשטר הכתובה שאבדה.

ליצירת קשר עם יהודה אבלס, נא למלא פרטים או לחייג: 073-3745068
יהודה אבלס

יהודה אבלס

הרב יהודה אבלס הנו טוען רבני, מנהל מדור גירושין ופורום באתר רבנות. בעל ידע ובקיאות רבה בתחומי ההלכה השונים, ובצורת הדיון בבתי הדין.

הרב יהודה אבלס טוען רבני

יהודה אבלס – טוען רבני מוסמך

הרב יהודה אבלס הנו טוען רבני, מנהל מדור גירושין ופורום באתר רבנות. בעל ידע ובקיאות רבה בתחומי ההלכה השונים, ובצורת הדיון בבתי הדין.

ידיעתו הרחבה גם בתפיסת העולם התורנית המדריכה את הדיינים תאפשר לו לייצג אותך בצורה המיטבית.

השאירו פרטים ונחזור אליכם עם פרטים נוספים:
או חייגו עכשיו:

אולי תרצו לקרוא גם את:

מה זה הורות משותפת

מה זה הורות משותפת?

כיום רבים מהזוגות מבקשים להסדיר ביניהם את סוגיית משמורת הילדים בצורה של הורות משותפת, אבל לחלקם לא ברור מה זה הורות משותפת ומה הם ההשלכות

קרא עוד »
תביעת כתובה

תביעת כתובה לאחר גירושין

תביעת כתובה לאחר גירושין הינו הליך בו האישה אינה מוותרת על הכתובה שהבעל התחייב לאישה במעמד החופה, כשהצדדים הסכימו שתביעת הכתובה תידון רק לאחר הגירושין.

קרא עוד »
דילוג לתוכן