במאמר זה נענה על השאלה המרכזית כמה זמן לוקח הליך של גירושין בהסכמה, אך קודם עלינו לדעת מה הוא הליך גירושין בהסכמה? מי עורך את ההסכמות? איך עושים הליך גירושין בהסכמה?
הליך גירושין בהסכמה שונה מאוד מהליך גירושין שלא בהסכמה, הן באופן הטיפול בהליך, והן במשך הזמן של הליך גירושין בהסכמה לעומת הליך גירושין שלא בהסכמה.
מהו הליך גירושין בהסכמה?
בני זוג יכולים להגיע להסכמות על הגירושין בין בסיוע של מגשר ובין בפגישה משותפת של שני בני הזוג בו הם הגיעו להסכמות.
על ההסכמות לכלול גם הסכמות על כמה מזונות האב ישלם, האם האישה זכאית לקבל כתובה, כיצד יהיו הסדרי ראיה של הילדים המשותפים.
ככל ובני הזוג אכן הגיעו להסכמות רחבות על מכלול הנושאים עליהם לעלות על גבי הכתב את כל ההסכמות בהתאם למוסכם ביניהם.
עריכת הסכם יכולה להיעשות על ידי בני הזוג אבל היא יכולה להיות גם בסיוע של עורך דין למשפחה או טוען רבני.
המלצתי, שלמרות שניתן לעשות הסכם ללא ליווי מקצועי, אך בשיקול לטווח הארוך מומלץ להיעזר בסיוע של טוען רבני.
הסיבה לכך היא שהסכם זה ילווה את בני הזוג לטווח הארוך, וככל ואחד מבני הזוג לא רוצה להיות חשוף לתביעה של הפרת הסכם גירושין, בגלל שההסכם לא היה מסודר, עליו להיעזר כבר מתחילה בייעוץ משפטי ולוודא שההסכמות כפי שהוא ביקש, אכן רשומים בהסכם הגירושין.
בכל מקרה לאחר שיש בידכם את הסכם הגירושין חובה עליכם לקבל אישור להסכם הגירושין, שכן לא די בחתימת שני בני הזוג בכדי שההסכם ייכנס לתוקף, אלא רק לאחר אישור ההסכם, ההסכם ייכנס לתוקף.
מי מאשר הסכם גירושין?
לאחר שיש בידכם הסכם גירושין עליכם להביא את ההסכם לאישור ערכאה שיפוטית של בית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה.
בניגוד להסכם ממון לפני הנישואין אשר ניתן לקבל אישור על ידי רשם הנישואין או נוטריון, הרי שהסכם הגירושין יכול לקבל את אישורו של בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני בלבד.
אישור הסכם הגירושין יהיה רק לאחר שהערכאה השיפוטית אכן תוודא כי שני בני הזוג חתמו על ההסכם מרצונם החופשי וכי הם מבינים את משמעות סעיפי ההסכם.
כמה זמן לוקח הליך גירושין בהסכמה?
הליך גירושין בהסכמה יהיה באופן מזורז בהרבה מאשר הליך גירושין שלא בהסכמה, שכן בית הדין אינו צריך להיכנס לעובי הקורה האם ישנן עילות גירושין או שמא אין מקום לחייב גירושין.
כמו כן לאחר שהצדדים הגיעו להסכמות על הגירושין הרי שלא תהיה סרבנות גט דבר שיחסוך אף הוא במשך זמן ההליך.
לכן ניתן לומר כי לרוב אישור הסכם הגירושין וסידור הגט יהיה תוך כחודש מיום הגשת הבקשה לאישור הסכם הגירושין במזכירות בית הדין.
אך יחד עם זאת יש לקחת בחשבון כי לפעמים אחד מבני הזוג חוזר בו לאחר עריכת ההסכם בטענות שונות ומשונות, דבר אשר גורר אחריו התדיינות על האפשרות לחזרתו מההסכם.
כמו כן ככל ובני הזוג ערכו את הסכם הגירושין ללא טוען רבני הם עשויים להכניס סעיפים להסכם גירושין אשר בית הדין לא יסכים לאשר את ההסכם, כאשר במקרים אלו הדבר יגרור שבית הדין לא יאשר את ההסכם.
מה צריך להביא להליך גירושין בהסכמה?
בכדי שהליך הגירושין בהסכמה יהיה באופן הטוב ביותר על בני הזוג להביא למזכירות בית הדין הרבני הקרוב לאזור מקום מגוריהם האחרונים את הסכם הגירושין חתום על ידי שני בני הזוג וכן צילום תעודת זהות וספח.
מומלץ להצטייד מראש באישור אסמכתא על תשלום אגרה של אישור הסכם הגירושין, שכן במזכירות בית הדין ניתן לשלם באשרי בלבד או בתשלום על ידי שובר בדואר.
ככל ואת הסכם הגירושין ערך עבורכם טוען רבני או עורך דין ואתם מבקשים שהוא יופיע יחד עמכם לאישור הסכם הגירושין, עליכם לצרף ייפוי כוח חתום.
אך לרוב גם בני הזוג שאכן ערכו את הסכם הגירושין בליווי מקצועי לא יבקשו את הופעתו של הטוען הרבני לאישור ההסכם בכדי לחסוך בעלויות הנוספות של הופעתו לדיון.
כמה זמן לוקח הליך גירושין שלא בהסכמה?
משך הזמן של הליך גירושין שלא בהסכמה משתנה בהתאם להיקף ההתנגדויות שיש בין בני זוג, כך ככל וישנם התנגדויות על נושאים רבים, כך משך ההליך הגירושין עשוי להיות רב יותר.
אם כי ניתן לומר שלא פעם בית הדין הרבני יקבע כי בני הזוג יתגרשו לפני הדיון על הנושאים של חלוקת הרכוש בגירושין, כשאז חילוקי הדעות יצטמצמו רק על תביעת הגירושין.
גם במקרה זה ככל ואחד מבני הזוג יגיש בקשה לשלום בית הדבר עשוי לסרבל את ההליך בדיון הוכחות בו המבקש את הגירושין יצטרך להציג עילה לגירושין של אלימות כלכלית בגירושין, או בגידה או עילה אחר שתצדיק את חיוב הגירושין.