איך אפשר לבטל דמי מזונות במשמורת משותפת?

מה זה מזונות

כאשר ישנה משמורת משותפת, עולה לא פעם השאלה איך אפשר לבטל דמי מזונות במשמורת משותפת, שאלה זו נובעת מהתפיסה כי כאשר יש משמורת משותפת, האב פטור מלשלם דמי מזונות.

קביעה זו יש לה על מה להתבסס בפרט אם תביעת מזונות ילדים מתנהלת בבית המשפט לענייני משפחה, אך ככל והתביעה למזונות ילדים מתנהלת בבית הדין הרבני, הרי שככל הנראה האב לא יצליח לבטל את דמי המזונות.

מהי ההגדרה של משמורת משותפת?

כבר בראשית המאמר חשוב לציין כי ישנו בלבול בשאלה מה זה משמורת משותפת, ומה הפירוש משמורת מלאה.

הגדרת משמורת אינה מושפעת בשאלה מי האחראי לחינוך ובריאות הילד, שכן בשאלה זו בכל מקרה שני ההורים משמשים כאפוטרופסיים על הילד שאמורים לדאוג לטובת הילד.

כאשר עולה וויכוח בין שני ההורים על זהות מוסד הלימודים או הצורך בטיפול הרפואי הרי שאין עדיפות להורה אחד על משנהו, גם אם הילד שוהה בכל ימות השבוע אצל הורה אחד.

כך שההגדרה של משמורת משותפת נקבעת לפי המקום שהילד שוהה במהלך ימות השבוע, או לייתר דיוק מי רוכש לילד את צרכיו היום יומיים כגון אוכל ביגוד, וכדומה.

ככל ששני ההורים דואגים במשותף לילד ומממנים את הוצאות הילד באופן ישיר בעת שהות הילד אצל כל אחד מההורים, הרי שהדבר ייחשב משמורת משותפת.

איך מחושבים דמי מזונות ילדים?

בכדי שנוכל לדעת איך אפשר לבטל דמי מזונות במשמורת משותפת עלינו לדעת כיצד הערכאה השיפוטית מחשבת את חיוב דמי המזונות.

דמי מזונות ילדים למעשה נקבע לפי שני פרמטרים, הראשון, גובה הכנסות ההורים כאשר ככל והאב משתכר בשכר גבוה יותר, כך דמי המזונות שהוא ישלם יהיה גבוה יותר, וככל והכנסות האם יהיו גבוהות כך האב ישלם דמי מזונות נמוכים יותר.

השני, מה הוא היקף הסדרי הראיה שהאב רואה את הילד, ככל והאב רואה את הילד יותר, הרי שהוא משלם את דמי המזונות באופן ישיר לילד בעת השהות אצלו, וככל והאם היא משמורנית מלאה, הרי שהאב יצטרך לשלם את דמי המזונות באמצעות העברת התשלום לאם.

אך בכל מקרה לשאלה האם ישנן עילות לגירושין או מי אשם בפירוק התא המשפחתי אין כל רלוונטיות בגובה דמי המזונות.

איך אפשר לבטל דמי מזונות בבית הדין הרבני?

למעשה ישנו הבדל מהותי בגישה של בית הדין הרבני לבין הגישה של בית המשפט לענייני משפחה.

בעוד שבית הדין המשפט סבור כי חובת מזונות מוטלת על האב והאם באופן שווה לכל הפחות כאשר מדובר בילדים מעל גיל 6, הרי שבית הדין הרבני סבור כי חובת המזונות מוטלות על האב בלבד.

מסיבה זו בית המשפט סבורים כי כאשר האב והאם מכניסים הכנסה זהה וכן ישנו משמורת משותפת, האב ייפטר מתשלום מזונות, שכן אין כל סיבה לחייב את האב להעביר כסף לאם כאשר שניהם נושאים בעול מזונות הילדים באופן זהה.

לא כן לדעת בית הדין הרבני שחיוב דמי המזונות מוטל על האב בלבד, אף שיש להפחית את דמי המזונות בגלל שהאב נושא בתשלום המזונות באופן ישיר לילד בעת שהילד שוהה אצלו, הרי שהאב חייב לשלם גם עבור הזמן שהילד שוהה אצל האם, ולכן האב לא ייפטר מתשלום מזונות ילדים.

איך בוחרים מי ידון בתביעת מזונות ילדים?

לאחר שנוכחנו לדעת כי לשאלה מי ידון בתביעת מזונות ילדים יש השלכה ישירה לשאלה איך אפשר לבטל דמי מזונות במשמורת משותפת, חשוב לדעת מי הוא שבוחר את הערכאה שתדון בתביעת מזונות הילדים.

בעבר השאלה בסמכות לדון בתביעת מזונות ילדים הייתה תלויה במרוץ הסמכויות מי הוא הראשון שמגיש בקשה ליישוב סכסוך.

אך לאחרונה ניתנה החלטה של בית משפט העליון שקבעה כי רק בית המשפט מוסמך לדון בתביעת מזונות ילדים, למעט במקרה בו שני בני הזוג הביעו את הסכמתם שבית הדין הרבני הוא שידון בתביעת המזונות.

אלא שלמרות החלטה זו קיימת חוסר וודאות האם החלטת בית המשפט העליון מחייבת את בית הדין הרבני, ולכן לא ניתן לקבוע אמירה חדה וברורה מי הוא המוסמך לדון בתביעת מזונות ילדים.

איך אפשר לבטל דמי מזונות במשמורת משותפת כשיש הסכם גירושין?

עד כעת המאמר עסק במקרה שערכאה השיפוטית נותנת פסק דין על סמך כתבי התביעה וההגנה של הצדדים.

אך לא פעם בני הזוג עורכים הסכם גירושין שנערך על ידי טוען רבני או עורך דין, ולאחר מיכן חל שינוי נסיבות והסדרי הראיה של האב הורחבו עד כדי משמורת משותפת.

במקרה זה האב שמבקש לבטל את דמי המזונות עליו להתמודד לא רק עם השאלה אם יש חיוב דמי מזונות ילדים במשמורת משותפת, אלא גם בשאלה האם ניתן לפתוח הסכם גירושין.

התשובה לכך משתנה ממקרה למקרה, שכן ככל והסדרי הראיה המורחבים לא היו צפויים ומדובר בשינוי גדול מהסדרי הראיה שסוכמו בהסכם, כך יגדל הסיכוי שהערכאה השיפוטית תאשר את פתיחת ההסכם מחדש.

לעומת זאת כאשר מדובר בהסכם שצפה את הסדרי הראיה המורחבים ובכל זאת האב הסכים להתחייב במזונות, הרי שהסיכוי שההסכם ייפתח מחדש הולך ופוחת.

קראו גם על: חלוקת רכוש בגירושין עם ילדים

ליצירת קשר עם יהודה אבלס, נא למלא פרטים או לחייג: 073-3745068
יהודה אבלס

יהודה אבלס

הרב יהודה אבלס הנו טוען רבני, מנהל מדור גירושין ופורום באתר רבנות. בעל ידע ובקיאות רבה בתחומי ההלכה השונים, ובצורת הדיון בבתי הדין.

הרב יהודה אבלס טוען רבני

יהודה אבלס – טוען רבני מוסמך

הרב יהודה אבלס הנו טוען רבני, מנהל מדור גירושין ופורום באתר רבנות. בעל ידע ובקיאות רבה בתחומי ההלכה השונים, ובצורת הדיון בבתי הדין.

ידיעתו הרחבה גם בתפיסת העולם התורנית המדריכה את הדיינים תאפשר לו לייצג אותך בצורה המיטבית.

השאירו פרטים ונחזור אליכם עם פרטים נוספים:
או חייגו עכשיו:

אולי תרצו לקרוא גם את:

איפה כדאי לפתוח תיק גירושין

איפה כדאי לפתוח תיק גירושין?

איפה כדאי לפתוח תיק גירושין ברבנות או בבית המשפט, זוהי השאלה שמטרידה את הזוגות שמבקשים להתגרש. ישנן שמועות שטוענות כי זכויות הגבר בגירושין הינם ברבנות

קרא עוד »
בקשה לשלום בית

בקשה לשלום בית – מטרתה

בקשה לשלום בית בית יכולה להיות משיקולים טובים כאשר אחד מבני הזוג סבור שאין כל מקום להתגרש, וכי ניתן לשקם את חיי הנישואין בצורה טובה.

קרא עוד »
דילוג לתוכן