הברחת נכסים בגירושין הינה תופעה מוכרת בו אחד מבני הזוג מבקש להרוויח כסף שלא ביושר על ידי שהוא מנסה להעלים ולהבריח כספים במהלך הגירושין בכדי שלא לתת את מחצית מהכסף לבן הזוג.
במאמר זה נסביר למה ישנה תופעה של הברחת נכסים בגירושין, וכיצד ניתן להתמודד לפני שבן הזוג מבריח כספים, ומה קורה אם כבר נזכרתם מאוחר ובן הזוג הבריח את הכספים.
למה יש הברחת נכסים בגירושין
בעבר הפסיקה בבית הדין הרבני הייתה שכל אחד מבני הזוג מקבל את הכספים שהוא צבר במהלך הנישואין, כך לצורך הדוגמה בעל שהרוויח במהלך הנישואין כתוצאה מעבודה סכום גבוה של מאות אלפי שקלים, הרי שהבעל היה מקבל את כל הכספים בלא שהאישה הייתה מקבלת מכספים אלו.
רק במקרה בו הבעל היה מעביר את הכספים שהוא צבר במהלך הנישואין לחשבון בנק משותף, האישה הייתה זוכה לקבל מחצית מהכספים שנצברו.
אך כיום לאחר שנחקק חוק חלוקת רכוש בין בני זוג נקבע שחלוקת הרכוש תתבצע באופן שוויוני ללא כל קשר מי צבר את הכספים במהלך הנישואין, וכן האם הכספים שנצברו רשומים על שם אחד מבני הזוג או על שם שני בני הזוג.
מסיבה זו לא פעם אחד מבני הזוג שעמל על הכספים במהלך הנישואין אינו מוכן לתת מחצית מהזכויות לבן הזוג כשהוא סבור כי אין מקום לתת מחצית מעבודתו שנעשתה לאחר עבודה מפרכת.
כאן נעשה ניסיון פסול של הברחת כספים בגירושין, ובכך בן הזוג לא יהיה מודע כלל שכספים שאמורים להיות שלו, הוברחו.
איך מונעים הברחת נכסים בגירושין
ככל ועולה חשש שאחד מבני הזוג מבקש לבצע הברחת נכסים בגירושין בכדי להעלים את הכספים ולא להעביר את מחציתם לבן הזוג, הרי שהדבר הראשון שעליכם לעשות הוא להגיש בקשה בפני הערכאה המשפטית שדנה בתביעת חלוקת רכוש, לתת צו עיקול על כל הנכסים של המבריח.
צו זה ימנע כל אפשרות של מעבר כספים מחשבון בנק אחד למשנהו או למקום אחר.
גם כאשר מדובר בנכס מקרקעין הערכאה השיפוטית יכולה לתת צו דיספוזיציה כלומר איסור לעשות כל שינוי במצבו המשפטי של הנכס המדובר.
ככל ועדיין בני הזוג נמצאים בהליך ליישוב סכסוך ולא הוגשה תביעת חלוקת רכוש, עדיין ניתן להגיש בקשת עיקול או צו לדיספוזיציה בימי עיכוב ההליכים, כיון שמדובר בסעד דחוף, אשר לאחר שבן הזוג יבריח את הכספים כבר לא יהיה אקטואלי הגשת הבקשה.
את הגשת הבקשה יש לעשות במעמד צד אחד בלא שהצד השני יידע כלל שמוגשת בקשה שכזו, בכדי שהוא לא ינסה לטרפד את הבקשה בהברחת הנכסים עוד טרם מתן ההחלטה על העיקול או על הדיספוזיציה.
איך יודעים על הברחת נכסים
ככל ולא הספקתם לעקל את הכספים של בן הזוג אשר ביצע את הברחת נכסים בגירושין, עולה לא פעם השאלה איך באמת ניתן יהיה לקבוע באופן וודאי כי אכן בוצעה הברחת נכספים לפני הגירושין.
הדרך הפשוטה ביותר והיקרה יותר היא לשכור את שירותיו של חוקר גירושין אשר תפקידו הוא לבדוק ולגלות את הכספים שהוברחו.
מדובר בהוצאה לא פשוטה, אך ככל ומדובר על הברחה מאסיבית של סכום כסף גדול בהחלט ניתן לשקול זאת בחיוב, מתוך תקווה שאכן תצליחו למצוא את הכספים שהוברחו.
אפשרות נוספת המתאימה בהברחות פשוטות יותר הוא שבמקום שבית הדין הרבני ימנה אקטואר, הוא ימנה אקטואר חוקר אשר תפקידו יהיה לברר כל שורה בבנק וכל הוצאה להיכן הועברה ומה מטרתה.
אפשרות זו אכן זולה יותר משכירת חוקר גירושין, אך היא מתאימה בעיקר להברחות כספים מחשבון בנק של בן הזוג, אך הוא אינו מתאים כאשר נצרכת בדיקה מקיפה על כספים מזומנים שהוברחו, או קבלת מידע על כספים שלבן הזוג אין כל מידע היכן הם קיימים.
מה עושים לאחר שגילינו את הברחת הכספים
לאחר שהצלחתם לאתר שבוצעה הברחת כספים בגירושין על ידי חוקר פרטי או על ידי האקטואר, עליכם לדאוג שאכן תקבלו מחצית מהזכויות הללו.
הדרך לכך משתנה בין המקרים, שכן ככל והכספים נמצאים עדיין ברשותו של בן הזוג שהבריח את הכספים, הרי שהדרך לקבל את מחצית הכספים הינה פשוטה, כל שעליכם לעשות הוא הגשת בקשה לבית הדין שיורה שהכספים שהוברחו יאוזנו בין בני הזוג בשווה.
אך במקרה בו המבריח את הכספים בגירושין דאג להעלים את הכספים, ואין כל היתכנות לקבל מחצית מהכספים, ורק ניתן לקבוע בוודאות שהוברחו נכסים, אך לא יודעים היכן הכספים נמצאים, הפתרון לכך אינו פשוט.
במקרה זה הערכאה השיפוטית מוסמכת שלא להעביר את הכספים שלא הוברחו למבריח את הכספים, כך שבן הזוג ייהנה מיתרון על פני המבריח את הנכסים בחלוקה בכספים הקיימים.
לא תמיד אפשרות זו אכן נותנת פיצוי על הברחת הנכסים המאסיבית שבוצעה, אך לאור העובדה כי לא ניתן לאתר את הכספים שהוברחו, אין כל פתרון אחר, ומכאן החשיבות להקדים את האיתור של הברחת הנכסים בהקדם האפשרי.