הסכם טרום נישואין הוא הדבר שיאפשר לבני הזוג את השקט הכלכלי במהלך חיי הנישואין, מסיבה זו אנו נראה יותר ויותר זוגות שבוחרים להסדיר את הנושא הרכושי שלהם טרם הנישואין.
במאמר זה נעשה סדר למה כל כך חשוב לעשת הסכם טרום נישואין, ומה קורה בבני זוג שבחרו שלא לעשות הסכם ממון טרום נישואין. בנוסף נסביר כיצד מבצעים את ההסכם ומי הוא שמוסמך לערוך את ההסכם ממון לפני הנישואין.
למה צריך הסכם טרום נישואין
נפתח בשאלה למה כל חשוב למה לעשות הסכם ממון טרום נישואין, ומה קורה בבני זוג שבחרו שלא לעשות הסכם ממון לפני הנישואין.
חוק יחסי ממון בין בני זוג קובע כי במקרה שבני זוג פתחו בהליך גירושין חלוקת הרכוש בגירושין תתבצע באופן שוויוני.
כלומר גם אם לצורך הדוגמה הבעל עבד לפרנסתו והשתכר בסכום נאה ואילו האישה נשארה בבית לגדל את הילדים כאשר לכל אחד מבני הזוג יש חשבון בנק בנפרד, האישה תהיה זכאית לקבל מחצית מזכויותיו של האיש.
לא רק שהאישה תהיה זכאית לקבל מחצית מהזכויות בבנק הרשום על שם הבעל, אלא האישה תהיה זכאית לקבל גם מחצית מזכויות הפנסיה שרשום על שם הבעל.
כספים שאחד מבני הזוג צבר במהלך הנישואין אף הם יחולקו שווה בשווה בין שני בני הזוג ללא קשר לשאלה על שם מי רשום הנכס.
בני זוג שמבקשים לחרוג מהוראות אלו ולהסדיר הסדר שונה של הפרדה רכושית, כלומר שכל אחד יקבל את הזכויות הרשומות על שמו ולבן הזוג לא יהיה זכות בנכס זה, הרי שעליהם לערוך הסכם ממון טרום נישואין ולהסדיר את חלוקת הרכוש כרצונם.
מתי לא צריך הסכם לפני נישואין
ישנם מקרים בהם אין צורך לערוך הסכם טרום נישואין וניתן להסתפק בהסדר שהמחוקק קבע.
ככל ובני הזוג מבקשים שחלוקת הרכוש תתבצע באופן שוויוני למעט נכסים שאחד מבני הזוג הביא עימו טרם הנישואין, הרי שניתן להסתפק בהסדר שהחוק קובע.
הסיבה לכך שגם בהתאם לחוק, החלוקה השוויונית מתבצעת אך ורק בכספים וזכויות שנצברו במהלך הנישואין, לא כן הזכויות שנצברו לפני הנישואין, החלוקה בהם תהיה לפי הרישום שקדם לנישואין.
חשוב להדגיש כי למרות שהזכויות שנרכשו על ידי אחד מבני הזוג טרם הנישואין לא יחולקו בין הזוג, אך ככל ובן הזוג בחר לשתף את הזכויות עם בן הזוג, כגון שהוא העביר את הזכויות על שמו של בן הזוג, הרי שזכות זו תחולק בשווה.
כמו כן בהתאם לפסיקת בית המשפט העליון דירת מגורים שנרכשה על ידי בן הזוג לפני הנישואין ובוצעה בה שיפוצים מכספים משותפים, הדבר עשוי להיחשב כנכס משותף שיחולק בשווה.
ההשלכה של הסכם טרום נישואין לתביעת כתובה
בתי הדין הרבניים נוהגים שלא לפסוק לאישה גם זכות לקבל כתובה וגם זכות לקבל את הזכויות הפנסיוניות המוקנות לה מכוח חוק יחסי ממון, כשדבר זה נקרא בשפה המשפטית "אין כפל מבצעים".
אך ככל ובני הזוג יבחרו לערוך הסכם טרום נישואין בו הם יסכימו במפורש כי חלוקת הרכוש בגירושין תתבצע באופן שוויוני, אז האישה עלולה להיות זכאית לקבל גם הזכויות הפנסיוניות של הבעל וגם את הכתובה ככל והאישה אינה אישה מורדת.
מי עורך הסכם ממון
עריכת הסכם ממון לפני הנישואין יכולה להיעשות על ידי שני בני הזוג ללא התערבות של טוען רבני או עורך דין, אך ברוב המקרים בני הזוג יבחרו לערוך את ההסכם על ידי מומחה בעריכת הסכם טרום נישואין כגון עורך דין למשפחה, או טוען רבני לגירושין.
בין אם בני הזוג ערכו את ההסכם לבד ללא התערבות עורך דין, ובין אם בני הזוג בחרו לערוך את ההסכם עם טוען רבני ישנה חובה לאשר את ההסכם בפני גורם מוסמך בכדי לקבל תוקף להסכם.
הגורם המוסמך שיכול לאשר את ההסכם הוא בית הדין הרבני או בית המשפט לעניני משפחה, בנוסף לכך ככל ומדובר בהסכם שנערך לפני הנישואין יהיה ניתן לאשר את ההסכם גם אצל עורך דין נוטריון או אצל רשם הנישואין.
המלצתי היא שבכל מקרה לאשר את ההסכם רק בפני בית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה וזאת בכדי למנוע טענות שונות כביכול ההסכם נעשה במחטף וללא חתימה מרצונם החופשי של בני הזוג.
מה כותבים בהסכם לפני הנישואין
בהסכם טרום נישואין ניתן לכתוב את כל ההסכמות של שני בני הזוג, אך אין ספק כי הנושא הרכושי במקרה של פרידה הוא יהיה הנושא הדומיננטי בהסכם.
אך יחד עם זאת ניתן להתייחס גם לשאלת הכתובה מתי האישה תאבד את כתובתה, מה גובה הפיצוי במקרה של גירושין באשמת אחד מבני הזוג.
שאלת מזונות אישה אף הוא עשוי למצוא מקום בהסכם הממון, כלומר האם וכמה הבעל ישלם מזונות לאישה.
אך לא יהיה ניתן להסדיר את הסדרי השהות של הילדים שעדיין לא נולדו בעת עריכת ההסכם, שכן משמורת הילדים נבחנת אך ורק לפי טובת הילד, וכיצד ניתן לקבוע מה היא טובת הילד לפני שעדיין הילד נולד.