האם בעקבות בגידה האישה יכולה לאבד את כתובתה?

מזונות זמניים

במאמר זה נענה לשאלה שחוזרת על עצמה הרבה פעמים: האם בעקבות בגידה האישה יכולה לאבד את כתובתה, כאשר שאלה זו מופנית דווקא למקרה בו האישה היא שבגדה בבעלה.

אך למעשה ישנה שאלה הפוכה האם בעקבות בגידה הבעל חייב לשלם את הכתובה.

למרות שמדובר בשתי שאלות אשר על פניו נראות זהות אחת לשנייה, נראה שיש הבדל משמעותי בין בגידת הבעל לבגידת האיש בכל הקשור לחיוב הכתובה.

האם שטר הכתובה מחייב?

בפתח הדברים חשוב לי להתייחס לטעות שנמצאת אצל חלק מהזוגות שסבורים כי שטר הכתובה אינו מחייב למרות שהבעל חתם עליו במעמד החופה, כיון שהם סבורים שמדובר רק בשטר שנעשה לטקס דתי ותו לא, לכן הם אינם מבינים מה זה משנה האם בעקבות בגידה האישה יכולה לאבד את כתובתה.

אבל לאמיתו של דבר מדובר בטעות חמורה, שכן כמו שהאישה זכאית לקבל מזונות אישה בגלל שהבעל התחייב במעמד החופה לפרנס את האישה בדמי מזונות בהתאם לרמת המחייה אליו הוא הורגל, אותו הדבר שטר הכתובה מחייב את הבעל לשלם במקרה של גירושין.

חיוב זה הוא אינו אבסולוטי ולכן ישנם מקרים בהם למרות שהבעל התחייב לאישה לשלם את הכתובה, הוא ייפטר מתשלום הכתובה, כגון, בגלל שהאישה מורדת, או שהאישה נוקטת באלימות.

כעת אנו נבחן מה המשמעות של בגידה של האישה או של הבעל לעניין חיוב תשלום הכתובה ככל ובני הזוג מתגרשים.

האישה מאבדת את כתובתה במקרה של בגידה

למעשה לשאלה האם בעקבות בגידה האישה יכולה לאבד את כתובתה ניתן לומר באופן חד משמעי שהתשובה לכך שהאישה אכן איבדה את כתובתה.

יתירה מכך, בעוד שאישה מורדת עלולה להפסיד את כתובתה, אך לפעמים היא לא תאבד את כתובתה, כגון במקרים בהם הבעל מכה את אשתו ולא היה לה ברירה רק להיות אישה מורדת, או במקרה בו לא הכריזו על האישה כאישה מורדת, הרי שככל והאישה בגדה בבעלה היא תאבד את כתובתה.

הסיבה לכך היא שלפי הדין העברי ברגע שהאישה בגדה בבעלה היא נאסרה על בעלה ואסור להם להמשיך לחיות יחד, כך שלדבר זה לפי ההלכה אין סליחה ואין מחילה.

יחד עם זאת ככל ולא הייתה בגידה ממש של האישה אלא האישה רק התרועע עם גבר זר ישנם בזה הרבה פרטים והדבר משתנה ממקרה למקרה.

אך ניתן לומר על דרך הכלל שככל והאישה עשתה מעשה כיעור חמור יותר כך יגדל הסיכוי שהאישה תאבד את כתובתה, ואילו ככל והאישה עשתה מעשה זניח יותר, כך הדבר לא ייפגע בכתובתה.

האם בעקבות בגידה בהסכמה האישה יכולה לאבד את כתובתה?

שאלה שהגיע בפני בית הדין הרבני האזורי היה בזוג שבקשו לנהל חיים משותפים, כך שהבעל יחיה עם אישה נוספת, וכן האישה תחייה עם גבר נוסף, כאשר לימים בני הזוג בחרו להתגרש.

הבעל טען כי האישה איבדה את כתובתה שכן האישה בגדה בבעל בחיי הנישואין, ואילו האישה טענה כי הדבר לא נחשב בגידה כיון שהדבר היה בהסכמת שני בני הזוג, ולא ניתן לקרוא לדבר כזה בגידה.

בית הדין הרבני בפסק דין ארוך קבע כי למרות שהאישה עשתה את הבגידה לרצונו של הבעל, אך כיון שהדבר מנוגד לדין העברי והאישה אסורה לבעל, הרי שהאישה תאבד את כתובתה.

מפסק דין זה ניתן ללמוד את החומרה הרבה שהדין העברי רואה בבגידה של האישה, עד כדי כך שגם אם הבעל בגד וגם אם בגידת האישה הייתה לשביעות רצונו של הבעל, עדיין הדבר ייחשב כבגידה והאישה תפסיד את כתובתה.

האם בעקבות בגידה הבעל חייב לשלם את הכתובה?

בעוד שלשאלה האם בעקבות בגידה האישה יכולה לאבד את כתובתה ניתן לומר תשובה חד משמעית כי היא מאבדת את כתובתה, הרי שכשהבעל בוגד אין תשובה חד משמעית שהבעל יתחייב לשלם כתובה.

ככל ואכן הסיבה שהאישה הגישה תביעת גירושין כנגד הבעל היא בגידת הבעל, הרי שבוודאי שהבעל יתחייב לשלם את הכתובה.

אך ככל והאישה הגישה תביעת גירושין ללא כל קשר לבגידת הבעל, כגון שהבגידה של הבעל הייתה זמן רב עוד טרם נפתח הליך הגירושין, או כאשר הבגידה של הבעל הייתה בהסכמת האישה, או שהבגידה הייתה לאחר תביעת הגירושין, הרי שהבעל לא יתחייב לשלם את הכתובה.

האם בעקבות בגידה האישה יכולה לאבד רכוש?

עד כעת המאמר עסק האם בעקבות בגידה האישה יכולה לאבד את כתובתה, עתה נעסוק האם בעקבות בגידה האישה יכולה לאבד את רכושה.

בעבר, בתי הדין הרבניים סברו שככל והאישה בגדה בבעלה הרי שלא רק שהיא תפסיד את כתובתה, אלא היא תפסיד את הזכויות המגיעות לה מכוח חוקי הגירושין.

מסיבה זו היה מרוץ סמכויות בין בית הדין הרבני ששלל מהאישה את הזכויות לבין בית המשפט שלא שלל מהאישה זכויות רק בגלל הבגידה.

אך כיום בעקבות פסק דין של בית המשפט העליון גם בתי הדין הרבניים מבצעים את חלוקת הרכוש בגירושין באופן זהה לחלוקת הרכוש בבית המשפט לענייני משפחה.

ליצירת קשר עם יהודה אבלס, נא למלא פרטים או לחייג: 073-3745068
יהודה אבלס

יהודה אבלס

הרב יהודה אבלס הנו טוען רבני, מנהל מדור גירושין ופורום באתר רבנות. בעל ידע ובקיאות רבה בתחומי ההלכה השונים, ובצורת הדיון בבתי הדין.

הרב יהודה אבלס טוען רבני

יהודה אבלס – טוען רבני מוסמך

הרב יהודה אבלס הנו טוען רבני, מנהל מדור גירושין ופורום באתר רבנות. בעל ידע ובקיאות רבה בתחומי ההלכה השונים, ובצורת הדיון בבתי הדין.

ידיעתו הרחבה גם בתפיסת העולם התורנית המדריכה את הדיינים תאפשר לו לייצג אותך בצורה המיטבית.

השאירו פרטים ונחזור אליכם עם פרטים נוספים:
או חייגו עכשיו:

אולי תרצו לקרוא גם את:

תביעת גירושין שנדחתה

מקח טעות בנישואין

מקח טעות בנישואין שונה מעילה לגירושין במספר דברים, במאמר זה נסביר מהן ההשלכות של מקח טעות, ומתי בית הדין הרבני ייעתר לבקשתכם להכריז על בטלות

קרא עוד »
מתי משלמים תשלום מזונות

מתי לשלם תשלום מזונות?

תשלום מזונות נחלק לשניים, האחד תשלום מזונות אישה, והשני תשלום מזונות ילדים, כאשר רבים מהזוגות מתבלבלים בין חיוב לשלם מזונות אישה לבין החיוב לשלם מזונות

קרא עוד »
דילוג לתוכן