לא פעם אנו נתקלים בשאלה של בני זוג למה בגידה אצל האישה חמורה יותר מאשר בגידה אצל הגבר? במה מתבטאת החומרה של בגידה של האישה יותר מאשר בגידה של הגבר?
במאמר זה נסביר את ההשלכות של בגידה של אחד מבני הזוג וכמובן נעמוד על החומרה של בגידת האישה.
בגידה אצל האישה – חומרתה
האישה שבוגדת בבעלה תפסיד הרבה מהזכויות המוקנות לאישה נשואה, כאשר הדבר המרכזי ביותר הוא הפסד דמי הכתובה.
הפסד של הכתובה יכול להיות הפסד משמעותי בפרט כאשר הבעל כתב תחת החופה סכום כתובה גבוה של מאות אלפי שקלים.
הפסד נוסף שיהיה לאישה שבגדה בבעלה הוא דמי מזונות אישה כל זמן שהאישה נשואה ולא הוכרז עליה אישה מורדת.
אלא שבניגוד לכתובה בו האישה זכאית לקבל ללא כל קשר למשכורתה ולהכנסותיה שלה ושל הבעל, הרי שמזונות אישה משולמים רק במקרה שהאישה אינה עובדת, או כאשר הכנסתה מדמי המזונות פחותים בהרבה מאשר משכורתו של הבעל.
השלכה נוספת שהיה נהוג בבתי הדין הרבניים בעבר הוא הפסד בתביעת חלוקת רכוש בגירושין, כאשר הבעל הכניס כספים רבים במהלך חיי הנישואין והאישה לא הייתה זכאית לקבל מחצית מרווחים אלו רק בגלל בגידתה.
כיום בעקבות החלטת בית המשפט העליון גם אישה בוגדת תהיה זכאית לקבל מחצית מזכויות הבעל, כשם שכל אישה נשואה זכאית לקבל מחצית מזכויות הבעל מכוח חוק חלוקת רכוש בין בני זוג.
בגידה אצל הגבר – ההשלכה
לבגידה של הגבר עשויה להיות השלכות זהות לבגידת האישה, כלומר גבר שבוגד יהיה מחוייב בתשלום כתובה, וכן הוא עשוי להיות מחוייב במזונות אישה.
אך הדבר אינו בהכרח כפי שהדבר מוכרח כאשר האישה היא שבוגדת, כלומר ישנם מצבים בהם למרות בגידת הגבר עדיין הוא יהיה פטור מתשלום הכתובה, וכן הוא יהיה פטור מתשלום מזונות אישה למרות שהאישה אינה עובדת.
המקרה הנפוץ לכך שלמרות בגידת הגבר האישה תפסיד את כתובתה, הוא כאשר האישה מגישה תביעת גירושין ללא כל קשר לבגידת הגבר אלא מסיבות אחרות שאינם מצדיקות עילת גירושין.
מקרה נוסף בו למרות שהגבר בוגד הוא לא ישלם את הכתובה הוא כאשר שני בני הזוג בגדו, כך שהאישה בגדה בנוסף לבגידת הגבר.
כעת עלינו להסביר למה בגידה אצל האישה חמורה יותר מאשר בגידה אצל הגבר בקטע הבא.
הסיבה שבגידה אצל האישה חמורה יותר מאשר בגידה אצל הגבר
מעיקר הדין העברי האיסור לבגוד בבן הזוג מופנה אך ורק כלפי האישה, כלומר איסור הבגידה הוא שהאישה לא תבגוד בגבר, לא כן על הגבר אין כל איסור וציווי שלא לבגוד באישה.
מסיבה זו כאשר האישה בגדה בגבר גם אם מדובר בבגידה חד פעמית ולפני זמן רב עדיין האישה תהיה אסורה להמשיך את חיי הנישואין, כך שלמעשה האישה בבגידתה הביאה את חיי הנישואין לסיומם.
לא כן כאשר הגבר שבוגד באישה אין בכך כל איסור והאישה מותרת להמשיך את הקשר המשפחתי עם הגבר.
לכן ככל והאישה מבקשת להתגרש בגלל הבגידה של הגבר, הרי שוודאי שמדובר בסיבה מוצדקת שאינה מאפשרת את חיי הנישואין, ולכן האישה תהיה זכאית לדרוש את כתובתה ולקבל.
אך כאשר האישה אינה מבקשת להתגרש בגלל בגידת הגבר, הרי שהאשמה לפירוק התא המשפחתי לא באה בגלל התנהגותו של הגבר, ולכן האישה תפסיד את כתובתה ככל אישה שדורשת גירושין ואין לה עילה מוצדקת.
בגידה של אחד מבני הזוג – השלכה על תביעת מזונות ומשמורת ילדים
כאשר אנו עוסקים בתביעת משמורת ילדים או מזונות ילדים אין כל משמעות לכך שהייתה בגידה של אחד מבני הזוג, בין אם המדובר בבגידה של הגבר ובין אם המדובר בבגידה של האישה.
הפסיקה בתביעת מזונות ילדים תהיה מושפעת בהתאם לגובה הכנסות ההורים, היקף הסדרי הראיה של לאב, וכמובן למרוץ הסמכויות בהגשת התביעה בפני ערכאה בבית הדין הרבני או בית המשפט תהיה השפעה.
כך גם לגבי תביעת משמורת ילדים לא תהיה כל השלכה לכך שאחד מבני הזוג בגד, אלא בית הדין הרבני ייקבע את משמורת הילדים אך ורק לפי עקרון טובת הילד.
יחד עם זאת בית הדין הרבני עשוי להיות סבור שילדים שחווים בגידות של אחד מההורים אם הן נעשות באופן תדיר שהדבר פוגע בטובת הילדים, דבר שיקבל ביטוי בפסיקת בית הדין הרבני בתביעת משמורת ילדים.
איך מוכיחים בגידה?
בכדי שתוכלו להוכיח שישנה בגידה ניתן להסתייע בחוקר גירושין שיודע כיצד ניתן לתפוס על חם את בן הזוג הבוגד.
דרך נוספת להוכיח היא באמצעות טוען רבני או עורך דין לגירושין שיחקור את בן הזוג בחקירות בבית הדין ובכך הוא יוציא את האמת לאור.
בכל מקרה בין אם מועלת טענה על בגידה של הגבר ובין אם מועלת טענה על בגידה של האישה, לא ניתן להסתפק רק בטענה בלבד, אלא ישנה חובה על המעלה את הטענה להביא הוכחות וראיות.