ייצוג בבית הדין הרבני הוא רשות או חובה? מי יכול לייצג בבתי הדין הרבניים האם רק עורך דין או שמא גם טוען רבני?
במאמר זה נסביר גם מהי החשיבות של לא ללכת לבד לבית הדין הרבני וכמובן נביא גם דוגמאות אמיתיות להשלכה של הליכה לבית הדין הרבני ללא ייצוג מתאים.
ייצוג בבית דין רבני – רשות או חובה?
למרות שישנו יתרון משמעותי בהליכה עם ייצוג בבית דין רבני בדיוק כמו שיש יתרון ללכת עם ייצוג בבית משפט לענייני משפחה, אך אין כל חובה לשכור את שירותיו של מייצג בבית דין רבני.
יחד עם זאת בהרבה מהמקרים בית הדין הרבני יציע לבני הזוג שבאו לבד ללא מייצג, לשכור את שירותיו של מייצג, כיון שהסיכוי להגיע להסכם גירושין גודל יותר כאשר שני בני הזוג מיוצגים.
אופן ההתנהלות של בני הזוג בהליך גירושין ללא מייצג קשה שבעתיים שעה שבני הזוג אינם מכירים את התקנות והחוקים כיצד מגישים בקשות.
לאור הרצון שבני הזוג יהיו מיוצגים בבית הדין הרבני, ניתנת אפשרות לקבל ייצוג על ידי הסיוע המשפטי ללא כל תשלום מצדם של בני הזוג, ככל ובני הזוג עומדים בקריטריונים הקבועים בסיוע המשפטי.
מי יכול לייצוג בבתי הדין הרבני הרבני?
בעוד שבבית המשפט המוסמך היחיד לייצג את בעלי הדין הוא עורך הדין אשר קיבל הסמכה מתאימה לכך על ידי לשכת עורכי הדין, הרי שבבית הדין הרבני ניתן ליהנות גם מייצוג של טוען רבני שהוסמך על ידי הנהלת בתי הדין הרבניים.
למרות שישנם שסבורים שאין כל עדיפות איזה ייצוג בבית הדין הרבני יהיה לבני הזוג, הרי שכיום יותר ויותר זוגות מבינים שההצלחה שלהם תלויה בזהות המייצג בבית הדין.
עורך דין שעבר הכשרה מקצועית על מגוון נושאים כגון הדין הפלילי, דיני מיסים, תאגידים, ועוד, לא יכול לסייע בצורה מיטבית בהליך בבית הדין הרבני שם דנים לפי הדין העברי.
מאידך, טוען רבני אשר הכשרתו המקצועית מתמקדת אך ורק בכל הקשור לדין העברי בדיני משפחה, כאשר מדובר בהכשרה מיוחדת המצריכה לעמוד במספר רב של נבחנים בכתב ובעל פה, יכול לתת לכם מענה קונקרטי.
אלא שלא פעם למרות שחלק מההליכים מתנהלים בבית הדין הרבני, הרי שחלקם מתנהלים בבית המשפט למשפחה, כגון שתביעת הגירושין מתנהלת בבית הדין הרבני ואילו תביעת משמורת ילדים מתנהלת בבית המשפט למשפחה.
במקרה זה טוען רבני יכול לייצג אך ורק בבית הדין הרבני, דבר שמקשה מאוד על בן הזוג שנצרך לשכור ייצוג בבית דין רבני של טוען רבני, וייצוג בבית משפט לענייני משפחה של עורך דין.
משרדינו מעניק פתרון לבעיה זו בכך שבמשרדינו ישנם עורכי דין שעובדים יחד עם טוען רבני יהודה אבלס, כך שבן הזוג מקבל ייצוג של טוען רבני ועורך דין גם יחד.
דוגמה להליכה לתביעת גירושין ללא ייצוג בבית דין רבני
במאמר זה אביא מספר דוגמאות שנתקלתי בהם לאחרונה בבני זוג שהחליטו לחסוך בעלות של ייצוג בבית הדין הרבני וללכת לבד.
הבעל הגיש כנגד האישה תביעת גירושין כשהוא אינו מציג כל עילת גירושין אשר בגינה האישה תצטרך להתגרש ובוודאי שלא להפסיד את כתובתה.
האישה שרצתה לחסוך את עלות הייצוג והייעוץ של מייצג בבית הדין נגשה עם הבעל לבית הדין הרבני האזורי בתל אביב, שם הביעה האישה את הסכמתה להתגרש, אך גרוע מכך הסכמתה הייתה לוותר על תביעת כתובה לאחר הגירושין.
רק לאחר הגירושין האישה ראתה כי היא הייתה זכאית לקבל את מלוא הכתובה, שכן הבעל הוא האשם היחידי בפירוק התא המשפחתי, והיא פנתה לקבל ייעוץ האם ניתן לעשות דבר בכדי להציל את הכתובה עליה היא וויתרה ללא כל תמורה.
לצערי לא היה ניתן לסייע לאישה זו לאחר שהסכמתה לוותר על הכתובה קיבלה תוקף פסק דין.
דוגמה להליך תביעת מזונות ללא ייצוג בבית דין רבני
מקרה זה עוסק בבני זוג שפנו לבית הדין הרבני עם הסכם מזונות בו הם הסדירו את גובה המזונות לאחר שהאישה הסבירה לבעל כי למרות שישנה משמורת משותפת, דמי המזונות המינימליים הינם 1,800 ₪ לא כולל מחציות ומדור.
הבעל האמין לאישה שאכן מדובר בדמי מזונות נמוכים, כשהוא אינו ידוע שבמקרה בו מתקיים משמורת משותפת, הרי שדמי המזונות יהיו נמוכים בהרבה ובחלק מהמקרים יהיה פטור מדמי המזונות.
גם במקרה זה הבעל לא רצה להתייעץ עם טוען רבני או עורך דין בכדי לחסוך את עלות הייעוץ והוא חתם על ההסכם ההזוי.
בתחילה הבעל עוד איך שהוא הצליח לעמוד בתשלומים הגבוהים הללו, אך לאחר שחלו קשיים בפרנסה של הבעל הוא הרגיש שהוא אינו מסוגל עוד.
לאחר שבחנו את התיק הגענו למסקנה כי נוכח השינויים שעברו על האיש יש מקום להגיש בקשה להפחתת מזונות אם כי שמדובר בהליך מורכב ואינו פשוט כלל וכלל, אשר גם הסיכויים להצליח בבקשה זו אינם גבוהים.
לסיכום ניתן ללמוד כי למרות שניתן ללכת לבית הדין הרבני ללא ייצוג, אך המחיר שתצטרכו לשלם על כך יהיה גבוה בהרבה מאשר לקחת ייצוג בבית הדין הרבני.