ביטול מזונות רטרואקטיבי או רק מכאן ואילך? מתי בכלל יש ביטול מזונות? האם יש הבדל בין מזונות אישה למזונות ילדים? כיצד מבקשים ביטול מזונות?
היכן מגישים תביעת ביטול מזונות רטרואקטיבי?
תביעת מזונות רטרואקטיבי ניתן להגיש אך ורק בערכאה המשפטית אשר נתנה את ההחלטה בעניין המזונות.
לכן ככל ובית הדין הרבני הוא שנתן את ההחלטה על גובה דמי המזונות, ביטול המזונות ייעשה בבית הדין הרבני, ואילו אם ההכרעה על ביטול המזונות ניתן בבית המשפט לענייני משפחה הרי שההכרעה בעניין ביטול דמי המזונות יהיה בבית המשפט לענייני משפחה.
במקרה בו היה הסכם מזונות שבני הזוג הסדירו ביניהם את גובה המזונות אך לא היה דיון מקדים לתביעת מזונות הילדים, הרי שההחלטה על ביטול המזונות יכולה להיות על ידי בית המשפט למשפחה, ויכולה להיות גם בבית הדין הרבני, כשהדבר משתנה ממקרה למקרה.
יחד עם זאת ככל ובני הזוג התחילו לנהל את ההליך של ביטול דמי המזונות הרטרואקטיבי בפני הערכאה שאינה מוסמכת לכך, ואף אחד מבני הזוג לא העלה טענה כי הערכאה המשפטית אינה מוסמכת לדון בתביעה זו, הרי שהתביעה תמשיך להתנהל בפני אותה ערכאה.
עילות של ביטול מזונות אישה
כשאנו רוצים לדעת מה הם העילות של ביטול מזונות רטרואקטיבי יש להקדים מתחילה מה הם העילות של ביטול מזונות אישה באופן כללי, ורק לאחר מיכן נוכל לדעת מתי מבטלים מזונות רטרואקטיבי.
ביטול מזונות אישה יכול להיות במקרה שמתברר במדובר באישה מורדת שמסרבת לקיים יחסי אישות עם הבעל, או שהיא נוהגת בצורה שאינה תואמת אישה נשואה.
גם במקרה בו בית הדין הרבני יתרשם כי האישה אינה מבקשת שלום בית בכנות אלא אך ורק מהשפה ולחוץ, כשבמעשיה היא נוהגת באופן הפוך משלום בית, דבר זה יהיה סיבה לבטל את דמי המזונות אישה.
ככל והאישה מצאה עבודה אשר היא משתכרת בשכר נאה, הרי שיהיה גם כן ניתן להגיש בקשה לבטל את דמי המזונות.
כאשר יש עילה לבטל את דמי המזונות, הרי שיש גם מקום להגיש בקשה לביטול מזונות רטרואקטיבי מיום בו ישנה עילה לביטול דמי מזונות אישה.
לדוגמה במקרה בו האישה החלה לעבוד ולהשתכר בשכר נאה, הרי שיש מקום לבקש ביטול מזונות רטרואקטיבי רק מיום בו האישה התחילה לעבוד.
עילות של ביטול מזונות ילדים
ביטול מזונות ילדים היא מלאכה קשה אשר הסיכוי להשיג ביטול שכזה היא נמוכה, בפרט אם האב מבקש להגיש בקשת ביטול מזונות רטרואקטיבי.
חובת האב לזון ולפרנס את ילדיו הינה חובה אבסולוטית אשר מוטלת על האב, כך שאין כל אפשרות לחמוק מתשלום מזונות ילדים.
אך יחד עם זאת ישנה אפשרות להגיש ביטול מזונות ילדים ככל והאם עושה ניכור הורי ואינה מאפשרת לאב לפגוש את הילדים בהסדרי הראיה שנקבעו בתביעת משמורת ילדים.
לא בקלות בית הדין הרבני ימהר לבטל את דמי המזונות זאת מתוך ידיעה כי הפגיעה בביטול דמי המזונות יפגע בראש ובראשונה בילדים האומללים.
אך כשלא יהיה כל מנוס אחר מלבד הטלת סנקציה זו, בהחלט בית הדין ישתמש בסנקציה זו לפרק זמן קצר, אשר לאחריה בית הדין יבחן את האפשרות להחזיר את דמי המזונות.
ישנם מקרים בהם בית הדין הרבני לא יבטל לגמרי את דמי המזונות אלא הוא רק יפחית את דמי המזונות, כגון במקרה בו מתחילה ניתן החלטה על מזונות זמניים מתוך מחשבה שהאב משתכר בשכר גבוה, ולאחר מיכן התברר כי הוא משתכר בשכר נמוך.
ככל וחלו שינוי נסיבות במשכורתה של האם אשר החלה להשתכר בשכר גבוה יותר אף הוא עשוי לשמש עילה לביטול חלקי של דמי המזונות.
מקרה חריג בו הילד נהיה נכה והחל לקבל קצבה מהמוסד לביטוח לאומי אף הוא עשוי להיות שיקול בהפחתת דמי המזונות ובמקרים מסוימים עד כדי ביטול דמי המזונות באופן מוחלט.
ביטול מזונות רטרואקטיבי בתביעת מזונות ילדים
גם לאחר שהצלחתם לשכנע את הערכאה השיפוטית כי יש מקום לבטל את דמי המזונות הרי שבקשה לעשות ביטול מזונות רטרואקטיבי כשמדובר על מזונות ילדים, הופך להיות מורכב, עד כדי חסר סיכוי.
הסיבה לכך היא הכלל של "נתאכלו המעות" כלומר בעוד שכשאנו באים לדבר על מזונות להבא יש לכך מקום לומר שאין לשלם את דמי המזונות, הרי שאת הכסף שהאם השתמשה בעבר עבור הילדים אין לבקש ממנה רטרואקטיבי.
ההנחה שאנו יוצאים כי האם השתמשה עם הכסף שהיא קיבלה עבור הילדים, כך שגם אם היה ראוי לחייב את האב במזונות מינימליים, הרי שאין לתבוע את האם שתחזיר את המזונות לאחר שהיא נתנה את המזונות לילד.
יחד עם זאת במקרה בו האם התנהגה בחוסר תום לב קיצוני המצדיק ביטול מזונות רטרואקטיבי, מומלץ לפנות לטוען רבני לגירושין אשר יש לו ניסיון רב בתביעת מזונות, בכדי להגיש בבית הדין הרבני את התביעה לביטול דמי המזונות.
קראו גם על: חלוקת רכוש לאחר פרידה