מתי מצווה להתגרש ומתי יש חובה להתגרש? מה עושים במקרה בו יש מצווה להתגרש ואחד מבני הזוג מסרב להתגרש? מי יכול לקבוע שיש מצווה להתגרש? בית הדין הרבני או בית משפט לענייני משפחה?
פסקי הדין השונים בתביעת גירושין
נפתח בשאלה מתי מצווה להתגרש? והאם יש מצווה שכזו?
למעשה תביעת גירושין המוגשת בבית הדין הרבני יכולה להסתיים בדחיית תביעת הגירושין, אך היא יכולה להסתיים עם פסק דין בו בית הדין הרבני קובע שהוא ממליץ להתגרש, אבל אין מצווה להתגרש.
אך ההחלטה יכולה להיות שיש גם מצווה להתגרש, כלומר לבני הזוג יש מצווה להתגרש.
מקרים קיצוניים יותר הם במקרים בית הדין הרבני יקבע כי יש חיוב להתגרש או אף כפייה להתגרש, כלומר יהיה ניתן לכפות את בן הזוג שמסרב להתגרש לבצע את טקס הגירושין.
מתי זו מצווה להתגרש במקרה של אישה בוגדת?
כשאנו מבקשים לדעת מתי מצווה להתגרש עולה מחשבה כי יש מצווה להתגרש רק במקרה בו האישה בוגדת או עושה מעשה כיעור שאינו תואם להתנהגות של אישה נשואה.
אך לא רק, כאשר שני בני הזוג מבקשים להתגרש ואחד מבני הזוג מתנה את הגירושין בחלוקת רכוש באופן לא שוויוני, או שהוא מבקש תשלום לא הוגן במזונות ילדים, אף הוא עשוי להביא לידי כך שבית הדין הרבני ייקבע כי מצווה להתגרש.
אישה מורדת המסרבת לקיים יחסי אישות ללא שיש לה סיבה מוצדקת עשויה אף היא להביא לידי כך שבית הדין הרבני יורה כי מצווה להתגרש, זאת בנוסף לשלילת זכאותה של האישה לקבל מזונות אישה וכתובה.
אך אין ספק כי המקרה הנפוץ הוא כאשר עולה החשש כי האישה מקיימת קשר אינטימי עם גבר אחר תוך כדי הנישואין.
חשוב לציין כי בגידת האישה אסורה לפי ההלכה היהודית גם במקרה בו האישה היא שבקשה להתגרש בגלל שהבעל בוגד באישה ומקיים קשר אינטימי עם אישה אחרת, שכן לפי ההלכה כל זמן שבני הזוג נשואים, אסור לאף אחד מבני הזוג לבגוד.
מתי מצווה להתגרש ואין סידור גט?
גם לאחר שהתקבל פסק דין שיש מצווה להתגרש, עדיין הדבר לא ברור כי אכן תצליחו לממש את פסק הדין לגירושין, נראה לכם מוזר? בשביל זה תמשיכו לקרוא מתי מצווה להתגרש ועדיין בית הדין הרבני לא יסדר גט.
המקרה הנפוץ ביותר הוא כאשר שני בני הזוג מתגוררים יחד תחת אותה קורת גג בגלל שעדיין לא נעשה פירוק שיתוף במקרקעין של בני הזוג.
לפי ההלכה אין אפשרות לגרש את האישה כששני בני הזוג גרים באותה קורת גג גם אם יש מצווה להתגרש, כאשר אדרבה גם אם נעשה הגירושין ובני הזוג התגרשו ואף קיבלו תעודת גירושין, ככל והם יתגוררו בדירה אחת הם עשויים להזדקק לגט לחומרא.
במקרה זה בית הדין הרבני ימתין עד לפירוק השיתוף או עד שאחד מבני הזוג ייצא מהדירה תוך התחייבות שהוא לא יחזור לדירת הצדדים.
סרבנות גט
מקרים נוספים אנו יכולים לראות שיש מצווה להתגרש ולמרות זאת לא מתבצע סידור הגט, משום שאחד מבני הזוג מסרב לציית להחלטת בית הדין הרבני למרות ההוראה הברורה כי יש מצווה להתגרש.
במקרה זה יש צורך לפתוח תיק להטלת צווי הגבלה כנגד סרבן הגט ולבקש מבית הדין הרבני שיפעיל כנגד הסרבן סנקציות קשות.
יש לציין שככל ופסק הדין לגירושין הוא רק מצווה בלבד ולא חיוב להתגרש, בית הדין לא יטיל צווי מאסר כנגד סרבן הגט, אלא יסתפק בהטלת עיקולים, שלילת רישיון נהיגה, צוו עיכוב יציאה מהארץ, וכדומה.
ככל והדבר לא יעזור ועדיין סרבן הגט יסרב לתת את הגט, הרי שיהיה עליכם להגיש בקשה לבית הדין לעדכן את פסק הדין כך שהוא לא יהיה מצווה בלבד, אלא חיוב להתגרש.
מי מחליט מתי זו מצווה להתגרש?
למרות שבמדינת ישראל ישנן שתי ערכאות שונות שמוסמכות להכריע על גובה דמי מזונות ילדים, וכן לקבוע האם תהיה משמורת משותפת או שהאם תהיה משמורנית מלאה, אך בשאלה מתי מצווה להתגרש רק בית הדין הרבני מוסמך להכריע.
בית המשפט למשפחה לא יתערב בשאלה האם בני הזוג צריכים להתגרש, או שמא יש מקום לשלום בית, שאלות אלו נמצאות תחת סמכותו של בית הדין הרבני.
יחד עם זאת ככל ובית הדין הרבני קבע כי יש מצווה להתגרש ואחד מבני הזוג מסרב להתגרש, קיימת אפשרות להגיש תביעה נזיקית בבית המשפט למשפחה, אם כי שהדבר עלול להוביל לכך שהגט יהיה גט מעושה.
מתי אין מצווה להתגרש?
לא תמיד יש מצווה להתגרש גם אם אחד מבני הזוג מבקש להתגרש בגלל שלטענתו האהבה נגמרה.
ככל ובית הדין הרבני יקבל את תביעת שלום בית של בן הזוג משום שלדעתו אכן קיים סיכוי ניכר ששלום הבית עלול לחזור לבית הצדדים, הרי שבית הדין הרבני יורה שלא רק שאין מצווה להתגרש, אלא להיפך יש מצווה לחזור לשלום בית.
אמנם בית הדין הרבני אינו יכול לחייב ובוודאי לא לכפות על בני הזוג לחזור לשלום בית, אך הוא יכול להורות כי תביעת הגירושין תידחה.