אישה שמצערת את בעלה – מה דינה

אישה שמצערת את בעלה - מה דינה

אישה שמצערת את בעלה עלולה להפסיד מספר דברים, אך לפני שאנו נתייחס להשלכות שיש לצער שהאישה עושה, יש לתת את הדעת מה נחשב שהאישה מצערת את הבעל.

במאמר זה נסביר את ההשלכות לצער שהאישה עושה לבעל, וכמובן מה הם הדרכים והכלים העומדים לבעל למנוע צער זה.

ישנם מספר דברים שייחשבו שהאישה מצערת את בעלה, כאשר הדבר המרכזי ביותר הוא במקרה בו האישה מסרבת לקיים יחסי אישות או שהאישה מסרבת לטבול ובכך היא מונעת מהבעל את האפשרות לקיים יחסי אישות.

הגדרה של אישה שמצערת את בעלה

צער זה נקרא בהלכה "אישה מורדת" כלומר מקרה בו האישה מורדת ומסרבת לקיים את החיוב במוטל עליה.

אך ישנם לפעמים מקרים בהם האישה אינה מורדת, אך היא צועקת ומקללת את הבעל בכינויים מעליבים, ובכך נגרם לבעל צער גדול, כאשר דבר זה נקרא בהלכה "אישה מקללת".

ישנו מקרה נפוץ בו האישה רוצה להרחיק את הבעל מהבית על ידי הגשת תלונות שווא כביכול הבעל נקט כלפיה באלימות, ובכך למעשה היא "מרוויחה" שהיא מתגוררת לבדה בדירה.

אך ישנם מקרים קלים יותר בהם לא מדובר בפגיעה מאוד משמעותית בחיי הנישואין, אלא מדובר "רק" ב"אישה רעה".

הדרכים להילחם בכל אחד מהתופעות הקשות שונות, כמו כן גם הסעדים שניתן לקבל בגלל שהאישה מצערת את בעלה במקרים השונים, משתנים בהתאם לחומרת הצער שהאישה עושה לבעל.

אישה שמצערת את בעלה במרידה

ככל והאישה מצערת את בעלה על ידי כך שהיא מסרבת לקיים יחסי אישות, יש לפנות לבית הדין הרבני בבקשה להכריז על האישה כ"אישה מורדת".

בית הדין הרבני יתרה באישה שככל והאישה תמשיך לצער את הצער, הרי שהיא תוכרז כאישה מורדת על כל המשתמע מכך.

הכרזת האישה כמורדת תשלול מהאישה את האפשרות להגיש תביעת כתובה ולקבל מזונות אישה.

אך יחד עם זאת ככל ולאישה יש סיבה מוצדקת לכך שהיא מורדת בבעל, כגון שהאישה טוענת שהיא רוצה להתגרש בעקבות בגידה של הבעל, או שהבעל נוקט כלפיה באלימות כלכלית, הרי שהאישה לא תוכרז כמורדת.

אישה מקללת – ההשלכות

במקרה בו האישה מצערת את בעלה בכך שהיא צועקת ומקללת את הבעל בכינויי גנאי, או שהאישה מקללת את הוריו של הבעל, הדבר בהחלט ייחשב כצער גדול לבעל.

אך יחד עם זאת אנו לא נראה הרבה פסקי דין בהם בית הדין הרבני שלל מהאישה זכות של מזונות אישה רק בגלל שהיא אישה מקללת.

הסיבה לכך ככל הנראה נעוצה בכך שבית הדין סבור שברוב המקרים הקללות והצעקות של האישה אינם חד צדדים, אלא מדובר בדו צדדי, כלומר גם הבעל לא חוסך את לשונו מאמירות בוטות כנגד האישה.

אך יחד עם זאת ככל ואכן האישה לבדה היא שנוקטת באמירות משפילות אלו, יש להגיש בקשה לבית הדין להורות לאישה שתחדל מהתנהגותה, שאם לא כן דינה של האישה יהיה כאישה מורדת.

אישה שמצערת את בעלה בתלונות שווא

כיום אנו עדים לתופעה פסולה בו האישה מצערת את בעלה בהגשת תלונת סרק במשטרת ישראל, כביכול מדובר בבעל אלים, כך שהבעל נאלץ להתמודד עם הליכים לא מכובדים ואיום בהליך פלילי.

אין ספק כי מדובר בדבר חמור ביותר אשר בית הדין הרבני עשוי בגינה להפסיד לאישה את כל הזכויות של הכתובה והמזונות גם ללא התראה.

אך יחד עם זאת קיים קושי גדול להוכיח כי אכן מדובר בתלונת שווא ולא בתלונת אמת שהבעל מכה את אשתו, לכן אנו נראה כי לרוב שאלה זו תישאר פתוחה ללא הכרעה.

במקרה בו יש ספק האם מדובר באירוע אלימות או שמא מדובר בתלונת שווא, ישנם דעות בין הדיינים, האם הבעל הוא המוחזק ולכן האישה תאבד את זכותה, או שמא להיפך, ככל והבעל לא יוכיח שמדובר בתלונת שווא, הרי שהאישה לא תפסיד את זכותה.

אישה רעה כלפי הבעל – לא שולל זכויות

במקרה בו האישה מצערת את בעלה אך לא מדובר ברף הגבוה בו האישה נהיית אישה מורדת, אלא היא רק אישה רעה, האישה לא תאבד את זכותה.

כלומר מקרה בו בדיעבד התברר לבעל שהאישה היא אישה רעה, אין כל ברירה לבעל ועליו להחליט האם הוא רוצה להמשיך את חיי הנישואין למרות שמדובר באישה רעה, או שמא הוא רוצה להתגרש ואז הוא ישלם את מלוא הכתובה. 

תביעה נזיקית לאישה שמצערת את בעלה

כפי שראינו הסעדים המרכזיים להם האישה זכאית במקרה בו האישה מצערת את הבעל הוא הפסד כתובה ומזונות אישה.

אך יש אפשרות נוספת שניתן לשקול והוא הגשת תביעה נזיקית בבית המשפט לענייני משפחה.

סעד קבלת פיצויים בגין עגמת נפש בין בני זוג הינו דבר לא שכיח, למעט מקרים מיוחדים, כאשר המקרה הנפוץ לכך הוא במקרה בו האישה סרבנית גט למרות החלטה שיפוטית כי האישה חייבת לקבל את הגט.

גם במקרה של סרבנות גט לא מומלץ לפנות לבית המשפט לענייני משפחה בתביעה נזיקית, שכן הגשת תביעה שכזו עלולה ליצור פסול בגט ככל והאישה תסכים לקבל את הגט, משום שלפי ההלכה גט זה מוגדר כ"גט מעושה".

ליצירת קשר עם יהודה אבלס, נא למלא פרטים או לחייג: 073-3745068
יהודה אבלס

יהודה אבלס

הרב יהודה אבלס הנו טוען רבני, מנהל מדור גירושין ופורום באתר רבנות. בעל ידע ובקיאות רבה בתחומי ההלכה השונים, ובצורת הדיון בבתי הדין.

הרב יהודה אבלס טוען רבני

יהודה אבלס – טוען רבני מוסמך

הרב יהודה אבלס הנו טוען רבני, מנהל מדור גירושין ופורום באתר רבנות. בעל ידע ובקיאות רבה בתחומי ההלכה השונים, ובצורת הדיון בבתי הדין.

ידיעתו הרחבה גם בתפיסת העולם התורנית המדריכה את הדיינים תאפשר לו לייצג אותך בצורה המיטבית.

השאירו פרטים ונחזור אליכם עם פרטים נוספים:
או חייגו עכשיו:

אולי תרצו לקרוא גם את:

עילות גירושין

עילות גירושין – מהן?

עילות גירושין – לשם מה? כטוען רבני אני נתקל במקרים רבים הנידונים בבית הדין הרבני, כשאיש או אישה עומדים בפניהם כשבפיהם בקשה להתגרש מבן הזוג

קרא עוד »
עיקרון טובת הילד

עיקרון טובת הילד

עיקרון טובת הילד הוא העיקרון שינחה את בתי הדין הרבניים ובתי המשפט למשפחה כשהם יכריעו בשאלה האם תהיה משמורת משותפת או שמא ישנה עדיפות שהאם

קרא עוד »
מה זה מזונות

מה זה מזונות?

זוגות המתגרשים לראשונה בחייהם אינם יודעים מה זה מזונות? כמה מזונות על האיש לשלם לאישה? במאמר זה נסביר את ההבדלים בין חיוב מזונות אישה למזונות

קרא עוד »
דילוג לתוכן