אישה סוררת – מה פירוש המושג בהקשר של הליך גירושין

גירושין

אישה סוררת הינה למעשה אישה מורדת אשר מסרבת לקיים יחסי אישות עם הבעל כשאין לה כל עילת גירושין מוצדקת לסירובה.

העובדה כי האישה מורדת וסוררת גורמות למספר השלכות עליהם נעמוד במאמר זה, אך חשוב לציין כי גם בעל מורד המסרב לקיים יחסי אישות עם האישה יכול להוביל להשלכות ולסנקציות כנגדו.

מה ההגדרה של אישה סוררת

המקרה המובהק בו ניתן להגדיר את האישה כאישה סוררת הוא במקרה בו האישה מסרבת לקיים יחסי אישות, אך לא רק, גם מקרה בו האישה מתנהגת בצורה מחפירה הדבר יכול להיחשב כמרידה של האישה.

לדוגמה במקרה בו האישה מרחיקה את הבעל מהדירה ללא שיש לה כל סיבה, או במקרה בו האישה היא שיוזמת את הגירושין בהגשת תביעת הגירושין, למרות שהבעל הגיש תביעת שלום בית, הדבר ייחשב כמרידה של האישה.

ישנם מקרים בהם האישה בוגדת בבעל בחיי הנישואין, דבר זה למרות חומרתו הרבה אינו מחשיב את האישה למורדת אלא לאישה בוגדת.

ישנו מקרה בו שני בני הזוג ייחשבו כמורדים, ככל והאישה והבעל יגישו תביעה משותפת לגירושין כאשר אין לשניהם סיבה מוצדקת לגירושין.

הפסד מזונות באישה סוררת

ההשלכה הראשונה שיש כאשר האישה סוררת, היא הפסד מזונות אישה בזמן הנישואין, כאשר לפעמים מדובר בסכומים שאינם מבוטלים כלל.

ההשלכה זו באה לידי ביטוי רק במקרה שהאישה אינה עובדת למחייתה או שהיא עובדת בשכר נמוך, אך במקרה בו האישה משתכרת בשכר נאה, בפרט אם שכרה עולה על שכרו של הבעל, הרי שהאישה בין כה וכה אינה זכאית למזונות אישה גם אם היא לא הייתה אישה סוררת.

כמו כן הפסד מזונות אישה בא לידי ביטוי רק בזמן הנישואין, אך לאחר הנישואין אין למרידתה כל השפעה, שכן חיוב מזונות אישה, הינו רק בזמן הנישואין.

יחד עם זאת יש להדגיש כי אין בעובדה שהאישה מורדת גם אם מדובר במרידה להכעיס ללא כל סיבה, בכדי לשלול מהאישה את הזכות לקבל מזונות ילדים ככל ויש לבני הזוג ילדים מתחת לגיל 18.

מזונות הילדים ישולמו על ידי האב ללא כל קשר האם האישה סוררת או לא, אלא אך ורק ביחס לשאלה האם יש משמורת משותפת או שהאם הינה משמורנית מלאה.

אישה סוררת מפסידה כתובה

הבעל מתחייב לאישה במעמד החופה שככל והגירושין יהיו מטעמו הוא ישלם לה את הכתובה, כאשר כל בני זוג מסכמים באופן שונה את גובה הכתובה שהבעל יצטרך לשלם לאישה.

אך תשלום זה יהיה רק במקרה בו הבעל מגרש את האישה ללא שיש לאישה אשמה, אלא הבעל הוא שבחר לגרש את האישה ללא עילה מוצדקת, אך ככל והאישה מסרבת לקיים יחסי אישות ללא סיבה מוצדקת, הרי שהאישה תאבד את הכתובה.

בכדי שאכן הבעל יוכל להפטר מתשלום כתובה כאשר האישה סוררת, עליו להגיש לבית הדין הרבני לפני שהוא מגיש תביעת גירושין, בקשה להכריז על האישה כאישה מורדת.

הכרזת בית הדין על האישה כאישה מורדת יהיה רק לאחר שבית הדין הרבני יתרה באישה שככל והיא לא תחזור למוטב והיא תמשיך להיות סוררת, הרי שהיא תאבד את כל זכויותיה בכתובה, ואם האישה תמשיך למרוד בבעל, הרי שהאישה תפסיד את הכתובה.

מתנות של הבעל חוזרות באישה מורדת

חוק יחסי ממון קובע כי כל הזכויות שנצברו במהלך שנות הנישואין מחולקים באופן שווה בשווה, כלומר גם אם הנכס רשום רק על שם אחד מבני הזוג, חלוקת הרכוש תתבצע באופן שוויוני.

אך יחד עם זאת בערעור בבית הדין הרבני הגדול נקבע שככל והבעל נתן לאישה במהלך שנות הנישואין מתנות, ולאחר מיכן התברר שהאישה סוררת ולמעשה היא מורדת בבעל, אז הבעל יהיה זכאי לקבל את המתנות בחזרה.

לפעמים מדובר במתנות קטנות, אך לפעמים הדבר יכול להיות עם השפעה גדולה בעיקר כאשר הבעל העביר לאישה מחצית מהדירה הרשומה על שמו במתנה, ולאחר מיכן האישה מרדה.

יש לציין כי למרות שההחלטה של בית הדין הרבני הגדול ניתנה לפני מספר שנים, איננו רואים שנעשה בזה שימוש בהרבה מקרים, אלא אך ורק במקרה קיצון בו ניתן לקבוע בוודאות כי האישה מורדת בבעל ללא כל הצדקה.

עילת גירושין באישה מורדת

כאשר מוגשת בבית הדין הרבני תביעת גירושין ובן הזוג מתנגד לגירושין בנימוק שהוא מבקש שלום בית, יש צורך למגיש תביעת הגירושין להציג עילת גירושין.

ישנם מספר עילות גירושין המצדיקות את חיוב בן הזוג להתגרש, כגון מקרה של אלימות כלכלית או שהאישה הגישה תלונות שווא במשטרת ישראל.

ככל והאישה סוררת הדבר אף הוא ייחשב כעילת גירושין, ולאישה לא תהיה אפשרות לטעון שהיא מסרבת להתגרש בגלל שהיא רוצה שלום בית.

ככל והאישה תסרב להתגרש למרות החלטת בית הדין הרבני שהיא חייבת להתגרש, הדבר עלול להוביל לכך שהאישה תהיה סרבנית גט, ויהיה ניתן להפעיל כנגדה סנקציות קשות, או לחילופין הבעל יקבל היתר נישואין אישה שנייה.

ליצירת קשר עם יהודה אבלס, נא למלא פרטים או לחייג: 073-3745068
יהודה אבלס

יהודה אבלס

הרב יהודה אבלס הנו טוען רבני, מנהל מדור גירושין ופורום באתר רבנות. בעל ידע ובקיאות רבה בתחומי ההלכה השונים, ובצורת הדיון בבתי הדין.

הרב יהודה אבלס טוען רבני

יהודה אבלס – טוען רבני מוסמך

הרב יהודה אבלס הנו טוען רבני, מנהל מדור גירושין ופורום באתר רבנות. בעל ידע ובקיאות רבה בתחומי ההלכה השונים, ובצורת הדיון בבתי הדין.

ידיעתו הרחבה גם בתפיסת העולם התורנית המדריכה את הדיינים תאפשר לו לייצג אותך בצורה המיטבית.

השאירו פרטים ונחזור אליכם עם פרטים נוספים:
או חייגו עכשיו:

אולי תרצו לקרוא גם את:

הסכם גירושין במהלך היריון

גירושין בהריון

גירושין בהריון שונה מגירושין שלא בהריון? מה ההשלכות לכך שמדובר בגירושין בהריון ולא בגירושין שלא בהריון? האם שווה לחכות לעשות את הגירושין לאחר ההריון או

קרא עוד »
משמורת משותפת ללא הסכמת האם

משמורת משותפת ללא הסכמת האם

ככל ובני הזוג מגיעים להסכמות על משמורת הילדים, וההסכמות שההורים הגיעו הן משמורת משותפת עליהם לערוך הסכם משמורת משותפת. ככל וההסכמות הינן שהאם תהיה המשמורנית

קרא עוד »
אחריות הורית משותפת

משמורת מלאה לאב

משמורת מלאה לאב – מציאותי או דמיוני? האם אב יכול להיות משמורן מלא? או שהאב יכול לקבל רק הסדרי ראיה ובמקרה הטוב משמורת משותפת במאמר

קרא עוד »
חלוקת רכוש בגירושין בין בני זוג | יהודה אבלס - טוען רבני מוסמך

חלוקת רכוש בגירושין

חלוקת רכוש בין בני זוג כל מה שצריך לדעת חלוקת רכוש בין בני זוג בגירושין הינו הליך מורכב, מטבע הדברים כל אחד מבני הזוג סבור

קרא עוד »
דילוג לתוכן