הליך גירושין עם ילדים מלווה בחששות רבים בעיקר בכל הקשור לילדים, השאלות שלא נותנות מנוח להורים הוא האם יהיה משמורת משותפת או שמא טובת הילד מחייבת דווקא שהאם תהיה משמורנית מלאה.
אך הבלבול הגדול השורר בקרב בני הזוג שמתגרשים על עתיד כלכלת הילדים אינו נותן מנוח לבני הזוג, כך לפעמים עולה השאלה כמה מזונות משלמים על ילד אחד, ומה קורה כשיש שלושה ילדים.
לאחר שנכנסים לפרטים מגלים שבדמי המזונות כלולים הוצאות כלכלת הבית, מחציות חינוך ורפואה, וכמובן המדור, ואז לא פעם האב שאל מה זה מדור? למה אני צריך לשלם מדור.
במאמר זה נעשה סדר מתי משלמים מדור ובכלל מהו מדור אותו האב חייב לשלם עבור הילד, וכמובן כמה עולה המדור.
מה זה מדור הילדים
לפני שנסביר מה זה מדור ילדים כדאי לקבל מעט רקע על חיוב האב לשלם דמי מזונות באופן כללי, כך שיהיה ברור יותר למה נכנס ענין המדור בתביעת המזונות.
בהתאם לחוק המזונות חל על האב חוב לשלם את דמי המזונות של הילדים בהתאם לדין העברי, כשבפרשנות של הדין העברי קיים ויכוח בין בית הדין הרבני לבית המשפט לענייני משפחה.
בית הדין הרבני סבור כי חוב זה מוטל על האב בלבד ללא כל קשר לרמת ההכנסות של האם, ואילו בית המשפט סבור כי חוב המזונות חל על שני ההורים באופן זהה.
דבר זה יוצר הבדלים בפסיקה על גובה דמי המזונות ולכן ההורה שרוצה שפסק הדין יהיה לטובתו ינצל את מרוץ הסמכויות לפתוח את תיק המזונות בערכאה המתאימה לו.
כחלק מדמי המזונות שהאב צריך לשלם עבור הילדים הוא עבור הוצאות המדור בו מתגורר הילד, כלומר מלבד מה שהילדים אוכלים ושותים ולובשים בגדים, יש להם צורך לגור בדירה, מגורים בדירה כרוכים בהוצאה כספית אותו יש להטיל על האב.
כמה משלמים עבור מדור
לאחר שהבנו מה זה מדור ולמה האב צריך לשלם את המדור נרחיב מעט כמה האב צריך לשם עבור המדור.
מחד ניתן לטעון שהאב צריך לשלם את כל עלות השכירות של הילדים, שכן הילדים לא יכולים לגור ברחוב, ועל האב מוטלת החובה לדאוג למדור תקין לילדים.
מאידך, אין מקום להתעלם מכך שהאם גרה גם כן בדירת יחד עם הילדים והיא נהנית לא פחות מהמדור, ולאחר הגירושין האב אינו חייב לשלם מזונות אישה, כך שהאישה היא צריכה לשלם את דמי המדור.
משכך, הפסיקה המקובלת בבית הדין הרבני לחייב את האב עבור המדור בהתאם למספר הילדים שבבית, כשלמעשה עבור הילד הראשון האב ישלם 30% מעלות המדור, ואילו כשיש שני ילדים האב ישלם 40% מדמי המדור וכשיש שלושה ילדים ומעלה האב ישלם 50% מדמי המדור.
צריך לדעת שלא מדובר בסכום קבוע, שכן בית הדין הרבני עשוי להתחשב בהכנסות וביכולתו הכלכלית של האב לפני שהוא יפסוק את גובה המזונות.
מה זה מדור רעיוני
עד כעת עסקנו במקרה בו אכן יש הוצאה עבור המדור, אך מה קורה במקרה בו האם מתגוררת עם הילדים בדירה ששייכת לה כשהיא אינה צריכה לשלם תשלום שכירות ואף לא משכנתא על דירת המגורים.
בדיוק בשביל זה חשוב שתדעו מה זה מדור רעיוני, אשר הוא שונה ממדור רגיל.
מדור רעיוני למעשה בא לחשב כמה היה יכול לעלות לאם השכירות של הילדים בדירה, ככל והדירה לא הייתה שייכת לאם, כשאת עלות זה יש לחייב את האב.
הסיבה לכך שהאב יחויב לשלם את דמי המדור הרעיוני נעוץ בכך שהאם הייתה יכולה להשכיר את הדירה שנמצאת בבעלותה לצד שלישי, ובכך היא הייתה יכולה להרוויח את הכסף.
סיבה נוספת לכך היא שלא יכול להיות שהאב יצא נשכר וישתמט מתשלום דמי המדור רק בגלל שלאם יש דירה בבעלותה.
מאידך, רבים מפקפקים על כך, כשהם סבורים שבעוד שכשהאם שוכרת דירה הרי שיש מקום לחייב את האב עבור דמי המדור, הרי שבמקרה בו האם אינה מוציאה כסף עבור המדור, אלא מדובר רק על מדור רעיוני, הרי שאין מקום להטיל את החיוב על האב.
למעשה אין פסיקה אחידה בבתי הדין הרבניים וניתן למצוא דיינים בבית הדין הרבני בתל אביב שסבורים עמדה אחת ואילו לאחר שיוגש ערעור בבית הדין הרבני הגדול, ההחלטה עשויה להתהפך.
איך מנצחים אם לא יודעים מה זה מדור
אין ספק כי במאמר זה לא ניתן לסקור את הדברים הנצרכים לבני זוג שמנהלים תביעת מדור, ולכן חשוב לדעת מה עושים אם לא יודעים מה זה מדור.
המלצתי שלא לפנות לבית הדין הרבני לבד ללא ייצוג של טוען רבני או עורך דין שייצג אתכם בצורה טובה.
אמנם שכירת השרות של הייצוג המשפטי כרוכה בהוצאה לא פשוטה, אך בטווח הארוך בפרט אם מדובר בילדים קטנים יכולה להיות משתלמת. בכל מקרה ברצוני לאחל לכם בהצלחה.