מה תפקידה של עובדת סוציאלית במקרה של בני זוג גרושים

תפקידה של עובדת סוציאלית במקרה של בני זוג גרושים

עובדת סוציאלית לפעמים עשויה להישמע כדבר שמתאים רק למשפחות מצוקה הסובלים מאלימות קשה או מבעיות אחרות, אבל לבני זוג נורמטיביים אין לה כל מקום.

תיאוריה זו מתנפצת לבני הזוג בעת שהם מנהלים תביעת משמורת ילדים, כאשר בית הדין הרבני ממנה עובדת סוציאלית שתבדוק את מצב של הילד ומה היא טובתו.

אז למה באמת צריך עובדת סוציאלית? מה תפקידה? וכיצד נוכל לצלוח את הבדיקה של העובדת סוציאלית בצורה הטובה ביותר? על כך ועוד במאמר שלפנינו.

מה זה עובדת סוציאלית

כבר בהתחלה חשוב להסביר מה תפקידה של עובדת סוציאלית, כשלאחר מכן נסביר לשם מה ממנים אותה בעת תביעת משמורת ילדים.

למעשה ישנן שתי מטרות לעובדת סוציאלית, האחת, במקרה בו יש ילד הסובל ממצוקה קשה בגלל אי תפקוד הבית, כגון במקרה של פטירת הורים, או הורים חולים ואין בני משפחה שיכולים לעזור לילדים הקטנים, או מקרה של אלימות כלכלית או אלימות פיזית.

לרוב, עובדת הסוציאלית במקרה זה תמונה על ידי בית המשפט לנוער אשר תפקידו לדאוג שלא יהיה ילד חשוף למצוקה, כאשר במידת הצורך בית המשפט יורה להוציא את הילד מחזקת ההורים ולהעבירו למשפחת אומנה עד שההורים יוכלו לגדל את הילד.

אנו נעסוק במאמר זה במקרה כאשר שני בני הזוג מתגרשים וכל אחד רוצה את טובת הילד שהילד ישהה אצלו, כלומר להיפך, הילד נמצא במצב בו שנים אוחזים בו כאשר כל אחד אומר כולה שלי.

במקרה זה בית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה ימנה עובדת הסוציאלית לבחון מה היא אכן טובת הילד, האם שהאם תהיה משמורנית מלאה או שמא הורות משותפת היא טובת הילד.

למה צריך עובדת סוציאלית במקרה של הורים גרושים

כאשר מונחת בפני בית הדין תביעת משמורת ילדים אין לו יכולת לבדוק מה היא טובת הילד שכן הילד אינו מופיע בפניו.

בנוסף לכך לבית הדין אין באמת את היכולת להכריע מה היא טובת הילד בלא לקבל חוות דעת של מומחה בתחום אשר יודע ומכיר היטב את הנפש של הילד.

לשם כך בית הדין הרבי ממנה עובדת סוציאלית שתפגוש את הילד בבית כל אחד מההורים, וכן תקיים שיחה עם המוסד החינוכי שהילד נמצא, כל זה במטרה להבין בצורה הטובה ביותר מה היא טובת הילד.

לחוות הדעת של העובדת סוציאלית ישנה משמעות רבה בעת מתן ההחלטה על הסדרי הראיה, אם כי שבית הדין מוסמך להכריע בניגוד להמלצת העובדת סוציאלית ככל ותציגו בפניו את הכשלים והטעויות שהיו בעת עריכת חוות הדעת.

איך מצליחים לקבל חוות דעת חיובית

ככל ואתם רוצים שהמשמורת תהיה אצלכם חשוב מאוד להראות בית מטופח ונקי, וכן להראות את הקשר החיובי שיש לילד עמכם.

אין זה נכון ללכלך על ההורה השני כאשר לפעמים הדבר עשוי להיחשב כניכור הורי אשר עשוי לפעול כנגדכם.

ככל והעובדת סוציאלית תתרשם על קשר החיובי שיש לילד עמכם והאפשרות שלכם לגדל את הילד בביתכם, כך יגבר הסיכוי שהיא תמליץ על משמורת אצלכם ולכל הפחות משמורת משותפת.

בכל מקרה אוכל למר לכם מניסיוני כי בני זוג שניסו לנהל מלחמה עם העובדת סוציאלית לא רק שהדבר לא צלח, אלא להיפך בסוף ניתנה חוות דעת קשה מאוד כנגדם, וחבל שכך.

תחליפים לעובדת סוציאלית

לא פעם קיימת בעיה קשה במינוי עובדת סוציאלית לקבל חוות דעת על מצב הילדים כיון שהדבר עשוי לקחת זמן רב.

העומס הכבד שיש על מחלקת הרווחה אינו מאפשר הגשת חוות דעת תוך זמן קצר, כאשר לפעמים הדבר עשוי אף לקחת מחצית שנה, כשבזמן הזה הצדדים מתכתשים ביניהם מה היא טובת הילד.

במקרה זה ניתן לבקש מבית הדין למנות פקידת סעד לסדרי דין כשהיא עושה באופן מזורז את הבדיקה הראשונית מה היא טובת הילד.

למרות שפקידת סעד לסדרי דין לא עברה הכשרה מקצועית כמו עובדת סוציאלית, אבל היא בהחלט יכולה לתת אינדיקציה ראשונית מה היא טובת הילד עד לקבלת חוות הדעת המקיפה של העובדת סוציאלית.

גירושין בהסכמה ללא ובדת סוציאלית

במקרה בו בני זוג מתגרשים בהסכמה כשהם מסדירים את משמורת הילדים בהסכם גירושין אין כל צורך לפנות לעובדת סוציאלית שתבדוק מה היא טובת הילד.

חזקה על ההורים שהם דואגים לטובת הילד, ולכן ככל ויש להם הסכמה מלאה על אופן הסדרי הראיה, הרי שהמינוי לעובדת סוציאלית מיותר.

יחד עם זאת ככל ולאחר זמן מתגלה הפרת הסדרי ראיה, כאשר אחד מההורים אינו מקיים את מה שהוסכם בהסכם גירושין, הרי שימונה עובדת סוציאלית לבחון האם אכן קיימת בעיה כל שהיא בהסדרי הראיה.

ככל ואכן יתגלה שהאב מפר את הסדרי הראיה בכך שהוא פוגש את הילד בזמן פחות ממה שהוסכם, הרי שהאישה תהיה רשאית להגיש בקשה להגדלת מזונות.

מאידך, ככל והאישה אינה מאפשרת לאב את המפגשים הקבועים בהסכם, הדבר עשוי להתפרש כניכור הורי.

צפו גם בסרטון לעוד מידע על תפקידה של עובדת סוציאלית בבני זוג גרושים:

ליצירת קשר עם יהודה אבלס, נא למלא פרטים או לחייג: 073-3745068
יהודה אבלס

יהודה אבלס

הרב יהודה אבלס הנו טוען רבני, מנהל מדור גירושין ופורום באתר רבנות. בעל ידע ובקיאות רבה בתחומי ההלכה השונים, ובצורת הדיון בבתי הדין.

הרב יהודה אבלס טוען רבני

יהודה אבלס – טוען רבני מוסמך

הרב יהודה אבלס הנו טוען רבני, מנהל מדור גירושין ופורום באתר רבנות. בעל ידע ובקיאות רבה בתחומי ההלכה השונים, ובצורת הדיון בבתי הדין.

ידיעתו הרחבה גם בתפיסת העולם התורנית המדריכה את הדיינים תאפשר לו לייצג אותך בצורה המיטבית.

השאירו פרטים ונחזור אליכם עם פרטים נוספים:
או חייגו עכשיו:

אולי תרצו לקרוא גם את:

האם ניתן להגיש תביעת מזונות רטרואקטיבית?

כמה עולה להתגרש?

כמה עולה להתגרש הינה שאלה מאוד כללית כיון שאינו דומה מקרה אחד למקרה השני, אך בכל זאת נשתדל במאמר זה לנסות ולעשות לכם קצת סדר.

קרא עוד »
הורות משותפת וטובת הילד

משמורת משותפת

משמורת משותפת – חלום שהופך למציאות! משמורת משותפת או הסדרי ראיה הינה שאלה שעולה בכל הליך גירושין בהם יש לבני הזוג ילדים, לשאלה זו יכולה

קרא עוד »
תביעת גירושין שנדחתה

מקח טעות בנישואין

מקח טעות בנישואין שונה מעילה לגירושין במספר דברים, במאמר זה נסביר מהן ההשלכות של מקח טעות, ומתי בית הדין הרבני ייעתר לבקשתכם להכריז על בטלות

קרא עוד »
דילוג לתוכן