ערעור על החלטת ביניים יכולה להיות מכוונת כנגד החלטה שניתנה בבית המשפט או בבית הדין לעבודה, אך במאמר זה אנו נתמקד רק בערעור על החלטת ביניים של בית הדין הרבני.
במאמר זה נסקור מה נחשבת החלטת ביניים ומה נחשבת החלטה סופית? מה ההבדל בפרוצדורה בין ערעור על החלטת ביניים לבין ערעור על החלטה סופית בתיק.
מה נחשב החלטת ביניים
לפני שאתם מגישים ערעור על החלטת ביניים עליכם לדעת מה היא החלטה ביניים ומה היא החלטה סופית.
ההבדל המשמעותי בין החלטה ביניים לבין ערעור על פסק דין היא שבעוד שפסק דין הינו החלטה שלמעשה סוגרת את התיק כמו לדוגמה החלטה שיש עילה לגירושין ולכן הבעל חייב לגרש את האישה, או החלטה שהאישה איבדה את כתובתה בגלל שהיא אישה מורדת.
אך לפעמים בית הדין נותן החלטה זמנית שאינה סוגרת את התיק כמו לדוגמה הוא קובע מה יהיה דמי מזונות זמניים, החלטה זו אינה סוף פסוק אלא היא החלטת ביניים.
גם החלטה המסדירה באופן זמני את הסדרי הראייה שאינה קובעת את הסדרי הראייה הקבועים יכולה להיחשב רק כהחלטת ביניים
איך מגישים ערעור על החלטת ביניים
כעת נעבור לבחון כיצד אנו נגיש את הערעור על ההחלטה הזמנית, כשכבר בהתחלה צריך לדעת שלא ניתן להגיש ערעור על החלטת ביניים בזכות, אלא יש צורך לבקש רשות מבית הדין הרבני הגדול שיאפשר את הגשת הערעור.
כלומר בניגוד למקרה בו מוגש ערעור על החלטה סופית של בית הדין הרבני שאז ניתן להגיש ערעור בזכות, הרי שעל החלטת ביניים ניתן להגיש ערעור אך ורק ברשות.
טרם בית הדין הגדול יאפשר להגיש את הערעור על ההחלטה הזמנית הוא יבדוק מספר דברים, כגון, מה הם סיכויי הערעור, האם יהיה ניתן להגיש את הערעור בסוף ההליך, או שמא יש סיבה דחופה להגיש את הערעור כבר כעת.
לאחר שבית הדין הרבני הגדול ישקול את כל השיקולים, הוא ייתן החלטה האם הוא מאפשר את הגשת הערעור או שהוא סבור שיש להמתין עם ההכרעה רק לאחר סיום ההליך.
יש לציין כי גם אם בית הדין הגדול סבור שיש לאפשר להגיש את הערעור על ההחלטה הזמנית, הוא עשוי להתנות את שמיעת הערעור בהפקדת ערבות של סכום כסף, כשם שהוא עשוי לעשות זאת כשמוגש ערעור על החלטה סופית של בית הדין הרבני.
השיקולים האם להגיש בקשת רשות ערעור על החלטת ביניים
בהגשת בקשת רשות ערעור על החלטת ביניים קיימים מספק שיקולים שעשויים להשפיע האם אכן זה הדבר הנכון והטוב מבחינתכם.
מחד מבחינה מורלית ככל ובקשת רשות הערעור תידחה על ידי בית הדין הגדול, אתם עשויים למצוא את עצמכם נפולי פנים, אין ספק כי חזרה לבית הדין הרבני האזורי לאחר שהפסדתם בבית הדין הגדול עשויה להוביל לתוצאה גרועה אף יותר ממה שניתן מתחילה.
מאידך, לפעמים מדובר בהחלטה ממש לא צודקת, כמו לדוגמה מקרה בו נתקלתי שבית הדין קבע שתהיה משמורת משותפת למרות ששני הורים גרים במרחק רב.
אין ספק כי ככל וההחלטה הינה החלטה אבסורדית והותרת ההחלטה גם אם מדובר בזמן קצר תיפגע פגיעה קשה בילדים, יש לשקול בחיוב את הגשת הערעור גם שמדובר בערעור על החלטת ביניים.
בקשה לשינוי החלטה
בבית הדין הרבני בניגוד לבית המשפט למשפחה קיימת אפשרות להגיש בפני בית הדין האזורי בקשה לשינוי החלטה ובכך לחסוך הגשת ערעור על החלטת ביניים.
הגשת הבקשה חייבת להיות מנומקת בנימוקים חדשים או ראיות חדשות אשר לא היו לפני בית הדין האזורי בעת מתן החלטה הקודמת.
אין כל טעם להגיש בקשה לשינוי החלטה ולחזור על אותם טענות שנטענו קודם, גם אם הדבר נראה לכם כטענות מוצדקות, שהרי בית הדין האזורי שנתן את ההחלטה סבור אחרת.
מניסיוני אוכל לומר כי הסיכוי להצליח בהגשת בקשה לשינוי החלטה הינה נמוכה מאוד, בפרט אם לא מדובר בעובדות מאוד חדשניות אשר לא היו ידועות קודם, כאשר אדרבה לרוב בית הדין האזורי רק יראה את הגשת הבקשה לשינוי החלטה כבקשה טורדנית ללא כל טעם.
עיכוב ביצוע על החלטת ביניים
ככל ובחרתם להגיש ערעור על החלטת ביניים אתם יכולים להגיש בקשה לעיכוב ביצוע עד שתינתן ההכרעה בבית הדין הגדול.
מתחילה יש להפנות את הגשת הבקשה לעיכוב ביצוע לבית הדין האזורי ולהביא בפניו את העובדה שבחרתם להגיש ערעור על ההחלטה הזמנית שניתן על ידו.
ככל ובית הדין האזורי ייעתר לבקשתכם ויורה על עיכוב ביצוע, עליכם להמתין עד להכרעה הסופית של בית הדין הגדול בערעור אותו אתם הגשתם.
ככל ובית הדין האזורי דחה את הבקשה שלכם והורה כי ההחלטה לא תעוכב, עליכם לפנות לבית הדין הגדול ולהביא בפניו את הצורך הדחוף לעכב את ביצוע החלטת בית הדין האזורי.
אך יש לדעת שכל זמן שלא ניתנה החלטה על ידי בית הדין הגדול או בית הדין האזורי על עיכוב ביצוע החלטת בית הדין האזורי, הרי שהחלטת בית הדין האזורי עומדת על כנה.
צפו בסרטון בנושא ערעור על החלטת ביניים: