הפחתת מזונות אישה או מזונות ילדים הינו דבר שניתן לעשות, אך לשם כך יש להציג את העילות לכך, שהרי לא כל רצון להפחית את דמי המזונות אכן תצדיק זאת, רק במקרים מסוימים שנרחיב במאמר זה יהיה ניתן להפחית את המזונות.
הפחתת מזונות אישה
הדרך הקלה ביותר להגיש תביעת הפחתת מזונות אישה היא על ידי שתצליחו להוכיח כי האישה הינה אישה מורדת אשר אין לה זכאות לקבל דמי מזונות אישה.
גם אם לא הצלחתם להוכיח כי האישה הינה אישה מורדת, עדיין ניתן להפחית את דמי המזונות על ידי הגשת תביעת גירושין לחייב את האישה להתגרש, ככל והאישה לא תגיש מנגד תביעת שלום בית, בית הדין הרבני יחייב את האישה להתגרש.
עם הגירושין האישה תאבד את מזונותיה כך שאתם תהיו פטורים לשלם מזונות אישה.
אך יחד עם זאת עליכם לקחת בחשבון כי האישה תגיש תביעת כתובה כנגד האיש בטענה כי הוא זה שהיה אשם לפירוק התא המשפחתי, כשהאישה תביא לראייה את העובדה כי האיש הוא שהגיש את תביעת הגירושין.
הפחתת מזונות ילדים
דמי מזונות ילדים משולמים ללא כל שייכות האם האישה נשואה או גרושה, מה הייתה עילות הגירושין שבגינה האישה התגרשה, תשלום זה משולם כל זמן שהילדים מתחת לגיל 18.
אז מה תהיה העילה בגינה תתבעו הפחתת מזונות ילדים? התשובה לכך נחלקת לשניים, ככל וחיוב דמי המזונות הוא בגלל הסכם מזונות, הרי שיהיה לכם קושי רב יותר להפחית את דמי המזונות.
אך ככל וחיוב דמי המזונות הינו בגלל החלטה של בית המשפט למשפחה או של בית הדין הרבני, הרי הדרך לבקש הפחתת מזונות תהיה קלה יותר עבורכם.
בע"מ 919/15 עילה להפחית את דמי המזונות
בעבר הפסיקה הרווחת הייתה שהאב חייב לשלם את דמי המזונות ילדים ללא כל שייכות להיקף הכנסות האישה, האם מדובר במשמורת משותפת או שהאם הינה משמורנית מלאה.
אך כיום לאחר פסיקת בית המשפט העליון בבע"מ 919/15 נקבע כי חוב דמי המזונות הינו לשני ההורים בשווה, כך שאם מתקיימת משמורת משותפת, האב ייפטר מתשלום דמי המזונות.
מה קורה במקרה וניתנה החלטה על חיוב האב במזונות ילדים עוד טרם פסיקת בית המשפט העליון, האם יוכל האב להגיש בקשת הפחתת מזונות רק בגלל שההלכה השתנתה? ומה קורה במקרה והצדדים ערכו הסכם גירושין לפני הלכת בית המשפט העליון, וכעת השתנה ההלכה, האם ישנה עילה להפחית את המזונות.
התשובה לכך ניתנה במספר החלטות של בית המשפט שקבעו באופן ברור כי הלכה חדשה של בית המשפט העליון אינה מעניקה סיבה להפחתת מזונות ופתיחת התיק מחדש.
שינוי נסיבות – עילה להפחתת מזונות
העילה הרווחת ביותר בעת הגשת תביעת הפחתת מזונות היא שינוי נסיבות, כך שהטענה שהסכמת הצדדים או החלטת בית המשפט ניתנה טרם שינוי הנסיבות, אך לאור שינוי הנסיבות, יש לעדכן את ההסכם או ההחלטה.
אך צריך לדעת כי בעוד שהבקשה להפחתת מזונות שנקבעו בהסכם גירושין בגלל שינוי נסיבות מצריך שינוי נסיבות מיוחד, הרי שבהפחתת מזונות שנקבעו בהחלטת בית המשפט ניתן להסתפק בפחות מכך.
הסיבה לכך, שבני זוג שעורכים הסכם גירושין עליהם לחשוב על כל האפשרויות העלולות להיות לאחר מכן, ולכן שינוי שהיה יכול להיות צפוי לא ייחשב כשינוי נסיבות, לא כן כאשר מדובר בהחלטה שיפוטית, הרי שההחלטה ניתנה על מקרה ספציפי, ולכן ככל ויש שינוי נסיבות ניתן לבקש הפחתת מזונות.
סיבה נוספת לכך שבית המשפט לא ימהר להתערב להפחית מזונות שנקבעו בהסכם גירושין, הוא בגלל שלרוב כל סעיפי ההסכם שזורים זה בזה, כך שהאישה אולי וויתרה בחלוקת הרכוש בגירושין בגלל שהיא קבלה דמי מזונות גבוהים, כך שההתערבות והפחתת דמי המזונות עלולים ליצור מצב שהאישה תלקה בכפלים.
לא כן כאשר דמי המזונות נקבעו בהחלטה שיפוטית הרי שההחלטה על דמי המזונות הינה במנותק לתביעות האחרות.
מה נחשב שינוי נסיבות שיצדיק הפחתת מזונות?
שינוי נסיבות המצדיק הפחתת מזונות יכולה להיות שינוי בהכנסות ההורים, לדוגמה מצבה הכלכלי של האישה השתפר פלאים, או להיפך הכנסתו של האיש ירדה באופן משמעותי.
חשוב לציין כי לא כל הורדה תיחשב כשינוי נסיבות, אלא אך ורק שינוי נסיבות מהותי של שינוי משמעותי בהיקף ההכנסות יכולה להיחשב כשינוי נסיבות.
שינוי נוסף יכול להצדיק התערבות בגובה דמי המזונות, ככל והסדרי השהות של הילדים השתנה, לדוגמה בעוד שבהחלטה על דמי המזונות האם הייתה משמורנית מלאה, הרי שכיום שהסדרי הראיה הינו הורות משותפת.
עילה נוספת עלולה להצדיק הפחתת דמי מזונות, היא במקרה שהאם עושה ניכור הורי במטרה לפגוע בקשר של האב עם הילדים.
הסיכון שיש בתביעת הפחתת מזונות
צריך לדעת כי קיים סיכון בהגשת תביעת הפחתת מזונות בכך שגם האישה תגיש מנגד תביעה להגדלת דמי המזונות, אשר מדובר בדמי מזונות מינימליים.
לכן לפני שאתם ממהרים להגיש להפחית את דמי המזונות עליכם לשקול טוב, האם למעשה אתם לא פותחים את תביעת דמי המזונות מהתחלה כאשר התוצאה לא ידועה ואף אולי תהיה גרועה עבורכם.
לכן מומלץ לפנות לטוען רבני או עורך דין הבקיא היטב בתביעות מזונות לפני הגשת תביעה להפחית את המזונות, בכדי שהוא יוכל לסייע לכם ולתת את הייעוץ הקונקרטי המתאים עבורכם.
צפו בסרטון בנושא הפחתת מזונות: