ניכור הורי וביטול מזונות הינן שני תביעות נפרדות, אך לרוב אנו נראה כי לתביעת ניכור הורי תהיה מלווה תביעת ביטול מזונות, אך צריך לדעת כי בהחלט ישנם מקרים בהם מוגשת רק תביעת ניכור הורי או רק תביעת ביטול מזונות.
במאמר זה נסביר מה הוא ניכור הורי ומתי בגינו יהיה ניתן לדרוש תביעת ביטול מזונות, לאחר קריאת המאמר תדעו האם יש לכם סיכוי להגיש תביעה זו או שעדיף לוותר על התביעה כבר מראש.
תביעת ניכור הורי וביטול מזונות מתי מוגשת
בכדי שתהיה לכם עילה להגיש תביעת ניכור הורי וביטול מזונות, לא די בכך שאתם חושבים שהאם עושה ניכור הורי, אלא רק במקרה שהאם עושה ניכור הורי לפי ההגדרה המשפטית שלה יהיה ניתן להגיש תביעה לביטול מזונות.
המקרה הנפוץ ביותר לניכור הורי הוא במקרה וישנה הפרת הסדרי ראייה שנקבעו בהסכם גירושין או בהחלטת בית הדין הרבני, בטענה כי האב "מסוכן" לפגוש את הילדים, או מכל סיבה אחרת.
ישנם מקרים בהם אני נתקל שהאישה אינה מצהירה באופן רשמי כי היא מסרבת שהילדים ישמרו על קשר עם האב, אלא שבכל פעם שהאב צריך לקחת את הילדים "במקרה" הילדים לא מרגישים טוב, יש להם שיעורי בית וכו'.
אבל במקרה בו האב רוצה לפגוש את הילדים לזמן רב יותר ממה שסוכם בהסכם הגירושין והאישה מסרבת, אין הדבר נחשב ניכור הורי, למרות שלפעמים מצופה מהאם שתחתור להסכם משמורת משותפת למען טובת הילדים.
הדבר הראשון שצריך לעשות בתביעת ניכור הורי וביטול מזונות
לא פעם אני נתקל באב מתוסכל שחווה ניכור הורי שבמקום להתמקד בתביעת ניכור הורי הוא רץ להגיש תביעת ביטול מזונות בגלל ניכור הורי.
מדובר בטעות חמורה, בית הדין הרבני עשוי לפרש את התביעה לביטול מזונות לא כצעד שנועד למנוע את הניכור ההורי, אלא שכל מטרתה היא להימנע מתשלום דמי מזונות ילדים.
סיבה נוספת שיש להימנע מהגשת תביעה שכזו היא העובדה כי שלילת דמי המזונות ילדים אינה מטרה בפני עצמה, אלא כל מטרתה היא לנסות ולמנוע את המשך הניכור הורי.
כך שככל ולא תתמקדו בהגשת תביעה שהאם תפסיק את הניכור הורי לא תוכלו לבקש לבטל את המזונות.
לכן כשאתם רוצים להגיש תביעת ניכור הורי וביטול מזונות, תתמקדו בעיקר בדבר שבאמת חשוב והוא למנוע את הניכור ההורי, רק אם הדבר לא יצלח והאם תמשיך בניכור הורי יהיה אפשרות להגיש את התביעה לביטול מזונות ילדים כמנוף לחץ לאם שתחדל מהמשך ניכור ההורי.
ביטול מזונות צעד נדיר בניכור הורי
לפני שאתם מגישים תביעת ניכור הורי וביטול מזונות כדאי שתתאמו ציפיות, לא במהרה בית הדין הרבני ישלול מהאם את זכות מזונות הילדים, כיון שמדובר בצעד קשה הפוגע באופן נואש בראש ובראשונה בילדים הקטנים.
שכן, המזונות שהאב משלם לאם אין מטרתם לשלם עבור ההוצאות של האם, אלא כל מטרתם היא החזר הוצאות שהאם מוציאה עבור הילדים, כך שאם האב לא ישלם את דמי המזונות ילדים לאם, הרי שמי שייפגע בכך הם יהיו הילדים.
בנוסף לכך, בית הדין לא במהרה ייקבע כי האם עושה ניכור הורי, אלא רק לאחר בדיקה מקיפה של פקידת הסעד שתיתן את המלצתה האם אכן האישה פוגעת בטובת הילדים ועושה ניכור הורי.
אך יחד עם זאת ככל ובית הדין יתרשם כי מדובר בניכור הורי חמור בו האם שוללת מהאב את הסדרי השהות רק מתוך שיקולים של נקמנות או שיקול פסול אחר, ולאחר שכל הסנקציות שהופעלו כנגד האם לא הועילו, בית הדין ישלול מהאם את הזכות לקבל את דמי המזונות.
מה חשוב לעשות למנוע ניכור הורי
הורים חכמים שרואים את טובת הילדים יודעים שלא "ליפול לפח" לניכור הורי ולהיגרר לתביעות ולהליכים משפטיים.
חשוב מאוד שההורים יחד ישימו את טובת הילדים לנגד עיניהם להתגבר על הקשיים המלווים אותם בהליך הגירושין ברבנות.
דבר זה ניתן לעשות על ידי מתאם הורי או מגשר שיעזור להם להגיע להסכמות לכל הפחות בדברים הקשורים לילדים ולהימנע מאינטראקציות אין סופיים בכל הקשור לילד.
כמו כן חשוב שההורים ידעו לגלות גמישות אחד כלפי השני ולא לעמוד בדווקא על הסכם הגירושין, מתוך ידיעה כי ויתור לא רק שלא תזיק אלא היא תועיל, כאשר הילדים יראו שההורים יודעים לתקשר לכל הפחות במה שקשור אליהם.
כמובן חובה שכל הורה ישתף את ההורה השני בכל הנוגע ללימודים של הילדים או לנושאים רפואיים, ובוודאי שלא לעשות מהלך חד צדדי בלא לשתף את הצד השני.
ככל ותתמידו לעשות כך תוכלו להצליח למנוע הגשת בקשות ותביעות של ניכור הורי וביטול מזונות.
אך אם בכל זאת נתקלתם בבן זוג שמבקש רק לריב בהליכים משפטיים ואין לכם כל מנוס מאשר להזדקק להגשת תביעות בבית הדין הרבני כדאי מאוד שתתייעצו עם טוען רבני הבקיא בנושא של ניכור הורי וביטול מזונות.
לפעמים למרות שהצדק אתכם אתם יכולים להפסיד במערכה רק בגלל שלא לקחתם את הייצוג הנכון.
צפו בסרטון בנושא ניכור הורי וביטול מזונות: