מזונות עד גיל 21 או עד גיל 18 או עד גיל 6? שאלות אלו חוזרות על עצמן בכל בני זוג שמנהלים תביעת מזונות, הבלבול הרב שיש סביב עד איזה גיל משלמים מזונות גורר לפעמים מריבות מיותרות.
לאחר קריאת המאמר תוכלו לדעת טוב יותר האם משלמים מזונות עד גיל 21 או שתשלום המזונות הינו עד גיל נמוך יותר, אך בכל מקרה יש להתייעץ עם טוען רבני או עורך דין לגירושין.
האם משלמים מזונות עד גיל 21?
כשאנו דנים עד איזה גיל משלמים מזונות ילדים, יש להבחין בין התפיסה של בית המשפט לעניני משפחה שסבור שהאב חייב לשלם מזונות עד גיל 21, לבין בית הדין הרבני שם התפיסה היא שונה.
בהתאם לדין העברי שעל פיו בית הדין הרבני דן בחיוב מזונות אין כל מקור לחייב את האב במזונות עד גיל 21, מסיבה זו רוב ההרכבים בבית הדין הרבני לא יחייבו את האב במזונות ילדים עד גיל 21.
כך שאם האב יבקש לחסוך בתשלום המזונות הוא יעדיף להגיש הראשון את תביעת מזונות הילדים בבית הדין הרבני ובכך הוא ירוויח במרוץ הסמכויות.
אך יחד עם זאת ככל ובני הזוג עורכים הסכם מזונות המקובל הוא שהאב מתחייב לשלם מזונות ילדים עד גיל 21.
כמה משלמים מזונות ילדים עד גיל 21?
בין אם ערכתם הסכם גירושין ובין אם קבלתם החלטה של בית המשפט לעניני משפחה שהאב חייב בתשלום מזונות ילדים, הרי שגובה דמי המזונות שהאב יחויב בהם יהיה פחות בהרבה מאשר מזונות ילדים בגיל נמוך יותר של הילדים.
הסיבה להבדל בגובה דמי המזונות נעוצה בכך שלאחר גיל 18 הילד הולך לשרת בצבא ולמעשה הוא מקבל את כל צרכיו בצבא, ואין כל טעם לפרנס אותו באופן אישי.
אלא שכיון שהילד החייל נמצא גם בבית הוריו בחופשות הרי שגובה דמי המזונות יעמדו על שליש ממה שהאב שילם לפני שירותו בצבא.
חשוב לציין כי תשלום שליש מדמי המזונות שהיה נהוג לפני הגיע הילד לגיל 18 כוללת בתוכה גם את תשלום המדור שהאב מחוייב בהם.
כמו כן במקרים חריגים שהילד אינו יכול ללכת לצבא בגלל שהילד נכה ואינו יכול לעשות פעולות לעצמו ויש צורך כספי בתוספת על קצבת הביטוח הלאומי, יש להגיש בקשה לחייב את האב בתשלום מזונות גבוהים יותר משליש.
למי משלמים את המזונות לילד בן 21?
בעוד שדמי מזונות ילדים משולם לילד באמצעות האם שהיא מחויבת לעשות שימוש בכספים אלו למטרת הילד, הרי שכשמשלמים לילד מזונות עד גיל 21 ניתן לשלם לילד ישירות.
מדובר לפעמים ביתרון משמעותי כשלא פעם אני שומע טענות של האב שדמי המזונות המשולמים על ידו אינם מגיעים ליעדם זאת בשל העובדה שהאם עושה שימוש בכספים אלו לטובת עצמה.
הסיבה להבדל תשלום המזונות בין ילד צעיר לבגיר, נעוצה בכך שבעוד שילד קטן הוא נמצא באפוטרופסות של הוריו, ואין לו מעמד עצמאי, הרי שילד בגיר מעל גיל 18 יכול לקבל את הכסף בעצמו.
החריג לכך, הוא במקרה שבני הזוג ערכו הסכם גירושין בו נקבע שהאב ישלם לאם את דמי המזונות עד שהילד יגיע לגיל 21.
מסיבה זו עלתה הטענה כי את תביעת מזונות הילדים לילד מעל גיל 18 על הילד לנהל בעצמו ולא באמצעות אמו, שכן מדובר בילד בגיר, וככל ולטענתו האב חייב לשלם לו את דמי המזונות, הרי שהוא יתבע זאת בעצמו.
מזונות לילד עד גיל 6
אולי יצא לכם לשמוע שהאב חייב במזונות לילד עד גיל 6 אך האם הדבר הזה נכון? וכיצד הוא מסתדר אם מה שראינו שיש חובת מזונות עד גיל 21?
התשובה לכך היא שיש הבדל בין מזונות מתחת לגיל 6 למעל גיל 6, בכך שבעוד שמזונות לילד עד גיל 6 האב חייב לשלם לבדו את המזונות ללא כל הבדל האם האם מרוויחה הרבה כסף או מעט, האם מתקיים משמורת משותפת או שהאם הינה משמורנית מלאה.
לא כן כשהמדובר על ילדים מעל גיל 6 ועד גיל 21 האב והאם חייבים לשלם מזונות במשותף לילד, כלומר גובה דמי המזונות של האב ישתנה בהתאם להסדרי הראיה של הילד עם האב.
לדוגמה ככל והילד נמצא במשמורת משותפת הרי שהאב לא ישלם שקל אחד מזונות עבור הילד, כיון שהמזונות שהאב מאכיל את הילד בעת שהותו אצלו הוא משמש כתשלום מזונות.
חשוב להדגיש כי בבית הדין הרבני נוהגים לחייב את האב במזונות במשמורת משותפת גם כשמדובר בילד מעל 6, כך שלמעשה במקרה זה זכויות האישה בגירושין גדולים יותר בבית הדין הרבני מאשר בית המשפט לעניני משפחה.
לסיכום
ילד מתחת לגיל 6 – לאב יש חובת מזונות באופן אבסולוטי, כלומר חיוב זה הוא בין אם מדובר במשמורת משותפת ובין אם האם משמורנית מלאה.
ילד מגיל 6 עד גיל 18- לדעת בתי המשפט חיוב האב והאם שווים, כך שאם ישנה משמורת משותפת האב לא יוסיף דמי מזונות, ולדעת בתי הדין הרבניים האב חייב לשלם את דמי המזונות לבדו.
מזונות עד גיל 21 הוא חיוב שרק בתי המשפט נוהגים לחייב אותו, כאשר גובה דמי המזונות הוא שליש ממה שהאב שילם לפני שהילד הגיע לגיל 18, ולדעת בית הדין הרבני אין כל חיוב לשלם מזונות מלבד אם בני הזוג ערכו הסכם גירושין.