לפעמים האב יבקש שתהיה משמורת משותפת בכדי לחסוך בעלות מזונות, האם שתבקש לשמור על טובת הילד תבקש למנוע את המשמורת משותפת, אלא שלא כולן יודעות איך למנוע משמורת משותפת.
במאמר זה נעשה סדר מתי כדאי למנוע משמורת משותפת ומתי אכן יש להמליץ על משמורת משותפת, וכמובן לאחר קריאת המאמר תדעו טוב יותר איך למנוע משמורת משותפת ככל ואכן יש למנוע זאת.
איך למנוע משמורת משותפת בבית הדין הרבני
כשאנו מבקשים לדעת איך למנוע משמורת משותפת צריך לדעת שקיימים הבדלים בין בית הדין הרבני לבית המשפט לעניני משפחה ביחס למשמורת משותפת.
בבית המשפט לעניני משפחה דוגלים יותר במשמורת משותפת, כאשר לטענתם טובת הילד מחייבת שתהיה משמורת משותפת, אך לא כן בית הדין הרבני סבור כי דווקא טובת הילד היא שהילד יהיה במשמורת מלאה אצל האם.
כך שנטל ההוכחה כי טובת הילד שלא לאפשר את המשמורת משותפת תהיה גבוהה בבית המשפט לעניני משפחה, בעוד שבבית הדין הרבני מלכתחילה לא אוהבים את המשמורת משותפת.
אך יחד עם זאת חשוב להדגיש כי בכל מקרה שבית הדין הרבני יזהה כי טובת הילד היא שתהיה משמורת משותפת, וכל בקשת האם לפגוע במשמורת משותפת נובעת מהחשש שהאב ישלם דמי מזונות מינימליים, הרי שהוא עשוי להורות על משמורת משותפת בניגוד לרצונה של האם.
איך למנוע משמורת משותפת בחזקת גיל הרך
זהות הערכאה שתדון בתביעת משמורת ילדים אינה הגורם היחיד לשאלה איך למנוע משמורת משותפת, אלא גילו של הילד אף הוא עשוי להיות משמעותי בהכרעה על משמורת משותפת.
חזקת גיל הרך קובעת כי ילד עד הגיעו לגיל 6 הינו בחזקת גיל הרך אשר האם היא המשמורנית על הילד, ורק במקרים חריגים ייעשה שינוי והאב יהיה המשמורן.
לא פעם הוגשו הצעות חוק ועתירות לבית המשפט מתוך מטרה לשנות את חזקת גיל הרך, כך שהאב יול להיות משמורן גם בילד קטן מגיל 6, אך עד כה לא חל שינוי, וחזקת גיל הרך עומדת בתוקפה.
אך יחד עם זאת אנו יכולים להבחין פסיקות שונות של בתי המשפט שאפשרו משמורת משותפת גם בילד קטן מגיל 6 מתוך עיקרון של שוויון, כך שלא יכול להיות שיינתן זכויות לאישה בגירושין רק בגלל שהיא אישה.
הטענות שיעזרו לכם למנוע משמורת משותפת
גם במקרה ומדובר בילד מעל גיל 6 ותביעת משמורת ילדים מתנהלת בבית המשפט לעניני משפחה עדיין ניתן למנוע את המשמורת משותפת אם אכן תדעו איך למנוע משמורת משותפת.
הדבר הראשון שיהיה עליכם לעשות הוא להוכיח לבית המשפט כי הרצון של האב למשמורת משותפת אינה נובעת מתוך שיקולים אמיתיים של טובת הילד, אלא האב רוצה שלא לשלם מזונות במשמורת משותפת.
כמובן שאם אכן רצונו של האב למשמורת משותפת נובעת משיקולים טובים, הרי שבוודאי לא יהיה ניתן לטעון זאת, אך בהרבה מהמקרים רצונו של האב למשמורת משותפת נובעת מתוך שיקולים כלכליים בלבד.
דבר נוסף שיש להציג לבית המשפט הוא העובדה שההורים אינם מתגוררים בסמיכות אחד לשני, כך שבפועל הילד לא יכול להיות במשמורת משותפת כשההורים גרים במרחק רב.
חשוב לציין כי לא פעם האם שרוצה לברוח מהאב בגלל שיקולים אמתיים של חשש מהאב, או בגלל רצון לגור במקום מגורים קרוב להוריה בכדי שהם יעניקו לה תמיכה ללא צו בית בית משפט עשוי להוביל לתוצאה קשה.
האם שמבקשת להעתיק את מקום מגוריה ולמעשה בכך היא משנה את מקום מגורי הילד חייבת לעשות זאת בהסכמת האב או לחילופין באישור בית המשפט.
ככל והאם תשנה את מקום מגוריה למקום מגורים רחוק מהאב, ובפרט אם שינוי מקום המגורים נעשה מתוך רצון של ניכור הורי, הדבר עלול להוביל לסנקציות קשות כנגד האם.
מה לא לעשות בכדי למנוע משמורת משותפת
ישנן אימהות הסבורות שאם הם יסיתו את הילד כנגד האב בכך הם ימנעו את המשמורת משותפת, שכן הילד לא יסכים להיות עם האב.
מרד באב אכן יכול להעניק לאם יתרון בטווח הקצר כאשר בית המשפט אכן יסבור כי סירוב הילד להיות עם האב נובע מתוך רצונו הפנימי של הילד, אך כאשר בית המשפט יתרשם כי מדובר בניכור הורי, הדבר עשוי להוביל לתוצאה הפוכה ממטרת האם, ובית המשפט יורה על משמורת משותפת.
טוען רבני יהודה אבלס ייצג בהליך בו האם הגישה תלונות שווא כנגד האב מתוך מטרה להרחיק את הילד מהאב, כאשר בטווח הקצר אכן הדבר נשא פרי והאב לא פגש את הילדים רק במרכז קשר כביכול מדובר באב מסוכן.
לאחר שבית הדין הרבני קיבל את התמונה המלאה כי מדובר באב שראוי לגדל את הילד ואילו האם היא שעושה את הניכור ההורי, הוא הורה על משמורת משותפת למרות שמדובר בילד קטן מגיל 6.
אין ספק כי במאמר זה לא הצלחנו למצות את כל האפשריות איך למנוע משמורת משותפת, כאשר בכל מקרה קונקרטי אתם מוזמנים ליצור עמנו קשר.