איזון משאבים

איזון משאבים

איזון משאבים הינו מושג שבוודאי תשמעו עליו בעת עריכת חלוקת רכוש בגירושין, במאמר זה נסביר מה הוא למעשה איזון משאבים וכיצד הדבר מתבצע הלכה למעשה, כך שתוכלו להיערך לכך בצורה הנכונה.

מה הוא איזון משאבים

בכדי להבין מה הוא איזון משאבים יש צורך להסביר כיצד מתבצע חלוקת הרכוש בבני זוג הנמצאים בהליך גירושין.

חוק יחסי ממון קובע כי למרות שאחד מבני הזוג צבר זכויות פנסיוניות ואילו בן הזוג השני לא צבר זכויות כלל, הרי שהזכויות שנצברו יחולקו באופן שווה בשווה.

לדוגמה הבעל עבד כשכיר במקום עבודה והצליח לצבור בתקופת הנישואין מאתיים אלף ₪ בקופת הפנסיה וקרן השתלמות, ואילו האישה שהייתה עקרת בית וגידלה את הילדים לא צברה אפילו שקל אחד.

במקרה זה הבעל יצטרך להעביר מחצית מהזכויות שצבר דהיינו מאה אלף ₪ לטובת האישה, כאשר העברה זו הינה למעשה איזון משאבים, כלומר מאזנים את המשאבים והזכויות שצבר אחד מבני הזוג לטובת בן הזוג השני.

אופן החישוב של איזון המשאבים

כאשר אחד מבני הזוג צבר כספים שנמצא בחשבון הבנק, הרי שהדרך לחלוק את הכספים הללו הינה פשוטה, בן הזוג יעביר את מחצית מהכסף שצבר לידי בן הזוג.

אך כאשר המדובר על חלוקת פנסיה וקופת גמל שמועד מימוש הכספים הוא בעוד תקופה ממשוכת הרי שקיימים שתי אפשריות לחלוקה.

האפשרות הראשונה היא חלוקה ב"מסלול מהוון" כלומר בן הזוג שצבר את הפנסיה יפריש במועד הגירושין את הזכויות שהוא צבר לידי בן הזוג, זאת למרות שכעת בן הזוג שצבר את הזכויות אינו יכול לעשות שימוש בזכויות שצבר.

אפשרות נוספת היא "מסלול דחוי" כלומר כעת בן הזוג שצבר את הפנסיה לא יפריש מכיסו כסף לטובת בן הזוג, אלא רק לאחר שהוא יגיע לגיל פרישה, הוא יפריש מחצית ממה שהוא יקבל לטובת בן הזוג.

בכל אחת מהאפשריות קיימות חסרונות ומעלות, מחד העברה כספית לטובת בן הזוג כאשר הצובר את הזכויות אינו נהנה מכספים אלו, יש בה פגיעה בבן הזוג שהפריש את הפנסיה, כאשר הוא נאלץ לשלם כסף לבן הזוג בלא שהוא נהנה מהזכויות כעת במאומה.

מאידך, העברה מיידית של הכסף מקנה לבני הזוג שקט וסיום הסכסוך כך שהם לא ייאלצו להמשיך ולהתכתש עד גיל זקנה ושיבה.

הפרקטיקה של חישוב איזון משאבים

למעשה כיום מקובל שהאקטואר שבוחן את הזכויות שבני הזוג צברו במהלך שנות הנישואין מגיש בחוות הדעת את שני התחשיבים ומותיר את ההכרעה לשאלת בית הדין הרבני כיצד להכריע מבין שתי האפשריות.

הכרעת בית הדין תהיה שלא ניתן להכריח את בן הזוג שצבר את הכספים ללכת ב"מסלול מהוון" אלא תהיה לו את האפשרות ללכת ב"מסלול דחייה".

למרות זאת אנו יכולים לראות פסיקות שונות שקובעות שבמקרים מסוימים ניתן לחייב את בן הזוג שצבר את הפנסיה ללכת במסלול מהוון, בפרט אם הנזק שייגרם לו ממסלול זה נמוך משמעותית ביחס לתועלת הרבה שיהיה לבן הזוג השני אם ילכו לפי "מסלול מהוון".

אלא שבפועל אנו נוכל להיווכח בהרבה הסכמי גירושין שנחתמו בהסכמת הצדדים, מהם עולה שבני הזוג יעדיפו ללכת ב"מסלול מהוון".

העלמת כספים בגירושין

במרה בו ישנה העלמת כספים על ידי אחד מבני הזוג, הרי שקיים קושי לערוך את האיזון משאבים, כאשר לא ידוע מה ההיקף של הברחת הכספים.

לצורך כך מומלץ לשכור את שירותיו של חוקר פרטי או אקטואר חוקר בכדי שיצליח לגלות את הכספים שנעלמו, ויהיה ניתן לערוך איזון משאבים על כל הכספים האבודים.

גם במקרים בהם לא תצליחו לגלות את כל הכספים האבודים, הרי שככל ובית המשפט יתרשם כי אכן נעשתה עבודה של הברחת כספים באופן שיטתי, הוא עשוי להורות שחלוקת הרכוש לא תתבצע באופן שוויוני, אלא שהמעלים את הכספים ייטול פחות ממחצית מהכספים הידועים.

אלא שחלוקה שאינה שוויונית תתבצע רק לאחר שיהיה ראיות ברורות וחותכות על כך שנעשה הברחת כספים, ולא יהיה ניתן להסתפק באמירות קלושות שאין מאחוריהם כל ראיה.

איזון משאבים בבית הדין הרבני

חלוקת איזון משאבים באופן שוויוני בין בני הזוג הינה אך ורק לפי החוק, אך בהתאם לדין העברי חלוקת הרכוש תתבצע באופן שונה, כך שכל אחד יישאר בזכויות שנצברו על שמו.

אם כן היה ניתן לצפות שבית הדין הרבני שפוסק לפי הדין העברי יעשה את חלוקת הרכוש בהתאם לדין העברי, כך שכל אחד מבני הזוג יישאר בזכויותיו.

אלא שלמעשה בית הדין הרבני מחויב לפסוק לפי חוק יחסי ממון שקובע כי חלוקת הרכוש בגירושין תתבצע בבית הדין הרבני בהתאם לחוק ולא בהתאם להלכה.

יחד עם זאת ככל ושני בני הזוג יבקשו מבית הדין לערוך את חלוקת הרכוש בהתאם לדין העברי, בית הדין הרבני רשאי לערוך את החלוקה לפי הדין העברי.

חלוקת רכוש לפי הסכם ממון

חלוקת רכוש יכולה לעשות שלא בדרך איזון משאבים ככל ובני הזוג ערכו הסכם ממון לפני הנישואין או לאחריו והביאו את ההסכם לאישור בית הדין הרבני או בית המשפט לעניני משפחה.

במקרה של אישור הסכם ממון הרי שהסכם הממון יגבר על החלוקה השוויונית והחלוקה תתבצע בהתאם להסכמות הצדדים.

אלא שלפעמים הסכם הממון אינו מנוסח באופן ברור, בפרט אם עריכת הסכם הממון נעשתה ללא סיוע של טוען רבני או עורך דין, כשבמקרה זה הצדדים ייאלצו לנהל הליך משפטי מתיש לפרשנות ההסכם.

ראו סרטון בנושא איזון משאבים:

ליצירת קשר עם יהודה אבלס, נא למלא פרטים או לחייג: 073-3745068
יהודה אבלס

יהודה אבלס

הרב יהודה אבלס הנו טוען רבני, מנהל מדור גירושין ופורום באתר רבנות. בעל ידע ובקיאות רבה בתחומי ההלכה השונים, ובצורת הדיון בבתי הדין.

הרב יהודה אבלס טוען רבני

יהודה אבלס – טוען רבני מוסמך

הרב יהודה אבלס הנו טוען רבני, מנהל מדור גירושין ופורום באתר רבנות. בעל ידע ובקיאות רבה בתחומי ההלכה השונים, ובצורת הדיון בבתי הדין.

ידיעתו הרחבה גם בתפיסת העולם התורנית המדריכה את הדיינים תאפשר לו לייצג אותך בצורה המיטבית.

השאירו פרטים ונחזור אליכם עם פרטים נוספים:
או חייגו עכשיו:

אולי תרצו לקרוא גם את:

דילוג לתוכן