משמורת מלאה

משמורת מלאה

משמורת מלאה או משמורת משותפת? משמורת מלאה לאב או משמורת לאם? מה הם הקריטריונים על פיהם יבחר בית הדין הרבני או בית המשפט לעניני משפחה בתביעת משמורת ילדים? על כך ועוד במאמר שלפנינו.

מה זה משמורת מלאה?

לפני שנסביר מה התנאים לקבל משמורת, נסביר מה זה משמורת מלאה ובמה היא שונה במשמורת משותפת.

לאחר שבני הזוג נאלצו להתגרש בין אם מדובר בגירושין בהסכמה ובין אם מדובר בגירושין שלא בהסכמה, יש צורך להסדיר היכן הילד ישהה לאחר הגירושין.

התלבטות זו אינה קלה, שכן עד לגירושין הילד גדל ושהה עם האב והאם יחד, וכעת לאחר הגירושין יש לבחור היכן הילד ישהה, האם אצל האב או אצל האם, או אולי עדיף שהילד יהיה מחצית שבוע אצל האב ובמחצית שבוע השני אצל האם.

ככל והילד שוהה אצל האב בכל השבוע, הרי שהמשמורת היא משמורת מלאה לאב, ואילו אם הילד שוהה בכל השבוע אצל האם, הרי שלאם יש משמורת מלאה, וככל והילד שוהה מחצית שבוע אצל האב ומחצית שבוע אצל האם, הרי שהמשמורת הינה משמורת משותפת.

בכל מקרה גם אם יש לאחד מההורים משמורת מלאה, הרי שלהורה השני יהיה הסדרי ראיה, כלומר ההורה ייקח את הילד למספר שעות לשהות יחד עם הילד, כאשר לפעמים הסדרי הראיה הינם מצומצמים למספר שעות, ולפעמים מדובר גם בלינה אחת לשבוע.

חשוב להדגיש כי לשאלה האם יש משמורת משותפת או משמורת מלאה אין כל השלכה לשאלות הקשורות לאפוטרופסות של הילד, כגון ההחלטה לאיזה מוסד לימודים לשלוח את הילד, או האם לבצע טיפול רפואי בילד, כאשר שאלות אלו יוכרעו בהסכמת שני ההורים יחד.

היתרונות של משמורת מלאה

למשמורת מלאה קיימים יתרונות אך קיימים גם חסרונות, לכן בכל מקרה יש לשקול לפי עיקרון מה היא טובת הילד, ורק בהתאם לכך לקבל את ההחלטה המושכלת האם תהיה משמורת משותפת או לא.

למשמורת מלאה ישנו יתרון בכך שהילד יודע שיש לו בית בו הוא מתגורר בכל השבוע ואינו מרגיש שהוא נע ונד מבית לבית. יתרון זה בולט בפרט במקרים שאין תנאים של משמורת משותפת כגון שמגורי ההורים רחוקים מרחק רב ומשמעותי, שכן לא ייתכן שחבריו של הילד יהיו במחצית השבוע מקרית שמונה, ובמחצית השבוע השני חבריו יהיו מבאר שבע.

מאידך, אין ספק שיש חסרון למשמורת מלאה שכן הילד מפסיד את חווית גידול של שני ההורים כפי שהוא היה רגיל לפני הגירושין.

העובדה כי הילד נמצא אצל כל אחד מההורים באופן שווה, גורם אף הוא את מחויבותו של כל אחד מההורים לדאוג לטובת הילד, כך שכל אחד מההורים מתחרה מי דואג יותר לטובת הילד.

השיקול הכלכלי במשמורת מלאה

לצערנו אנו רואים מקרים רבים בהם השיקול האם תהיה משמורת מלאה או משמורת משותפת אינה שיקול מה היא טובת הילד, אלא השיקול הוא כלכלי, לא לשלם מזונות במשמורת משותפת.

דבר זה נפוץ יותר לאחרונה לאחר פסיקת בית המשפט העליון שקבע כי אין לאב חובת מזונות כשיש משמורת משותפת. האב שרוצה להצליח בתביעת מזונות ילדים יבקש שתהיה משמורת משותפת, ואילו האם תבקש שהיא תהיה משמורנית יחידה, ובכך היא תצליח לקבע דמי מזונות גבוהים.

משמורת מלאה לאב או משמורת מלאה לאם

לרוב, ככל ובית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה ייקבע כי טובת הילדים מחייבת שהילד ישהה בבית אחד, הרי שהמשמורת המלאה תהיה לאם, ואילו האב יהיה זכאי להסדרי ראיה בלבד.

ככל ומדובר על ילד עד גיל 6 הרי שחלה עליו חזקת גיל הרך שקובעת שהאם תהיה המשמורנית הבלעדית על הילד, אך גם בילד גדול מגיל 6 לרוב הנטייה תהיה לפסוק שהאם תהיה המשמורנית ולא האב. הסיבה לכך נעוצה בתפיסה המקובלת שהילד צריך להיות תחת סינר האם, כך שמוטב שהילד יהיה אצל האם מאשר שהוא ישהה אצל האב.

אך יחד עם זאת ככל והאם אינה כשירה ומסוגלת לגדל את הילד, כגון שהאם עברה דיכאון, נכות, וכדומה, או במקרה קיצון של ניכור הורי, הרי שהמשמורת תעבור לידי האב.

כמובן שבמקרה וקיים חשש לאלימות על ידי אחד מהורים והוגשה בקשה לצו הגנה, הרי שבוודאי שהמשמורת לא תהיה אצלו ללא כל הבדל בגילו של הילד, כשיתירה מכך, במקרה זה ההורה המסוכן יראה את הילד אך ורק תחת פיקוח של מרכז קשר.

איך מחליטים על משמורת מלאה?

בני הזוג יכולים להגיע להסכמות שיהיה משמורת משותפת ולערוך הסכם משמורת משותפת וכן הם יכולים להגיע להסכמות שאחד מההורים יהיה המשמורן, כשבכל מקרה יש צורך לפרט את ההסכמות שבני הזוג הגיעו.

אבל במקרה בו בני הזוג לא הגיעו להסכמות יש צורך בהתערבות של ערכאה שיפוטית שתבחן מה היא טובת הילד.

לשם כך הערכאה שיפוטית תמנה פקידת סעד שתגיש חוות דעת מפורטת מה הן המלצותיה להסדרי הראיה של הילד. לחוות הדעת של פקידת הסעד אין תוקף משפטי וחוקי, אך בהחלט יש בה הרבה בכדי להשפיע על ההחלטה השיפוטית שתתקבל על ידי הערכאה השיפוטית.

לרוב הערכאה השיפוטית נוטות לקבל את המלצות פקידת הסעד, כיון שלחוות הדעת קדמה פגישת העובדת סוציאלית עם כל אחד מההורים, שיחה עם בתי הספר, שמיעת הילד בעצמו.

בכל מקרה לפני שאתם מקבלים החלטה האם להעדיף משמורת מלאה או משמורת משותפת פנו לטוען רבני או עורך דין שייתן לכם את הייעוץ הקונקרטי למקרה שלכם. 

ראו סרטון בנושא משמורת מלאה:

ליצירת קשר עם יהודה אבלס, נא למלא פרטים או לחייג: 073-3745068
יהודה אבלס

יהודה אבלס

הרב יהודה אבלס הנו טוען רבני, מנהל מדור גירושין ופורום באתר רבנות. בעל ידע ובקיאות רבה בתחומי ההלכה השונים, ובצורת הדיון בבתי הדין.

הרב יהודה אבלס טוען רבני

יהודה אבלס – טוען רבני מוסמך

הרב יהודה אבלס הנו טוען רבני, מנהל מדור גירושין ופורום באתר רבנות. בעל ידע ובקיאות רבה בתחומי ההלכה השונים, ובצורת הדיון בבתי הדין.

ידיעתו הרחבה גם בתפיסת העולם התורנית המדריכה את הדיינים תאפשר לו לייצג אותך בצורה המיטבית.

השאירו פרטים ונחזור אליכם עם פרטים נוספים:
או חייגו עכשיו:

אולי תרצו לקרוא גם את:

הסכם גירושין בהסכמה

ידועה בציבור – ירושה

כאשר צריכים לחלוק בעיזבונו של המנוח ויש ידועה בציבור עולה השאלה האם הידועה בציבור זכאית לקבל ירושה, או שמא אין לידועה בצבור כל זכות בירושה?

קרא עוד »
דילוג לתוכן