העלמת כספים בגירושין הינה תופעה ידועה בו אחד מבני הזוג מנסה "לטשטש" את הכנסותיו ולהעלים את הכספים, כך שבן הזוג השני לא יוכל לקבל מחצית מזכויות אלו.
לפעמים מדובר גם במקרה בו צבירת הרכוש ידועה, אלא שאחד מבני הזוג דואג להעביר את הכסף ל"מקום בטוח", מתוך תקווה שבן הזוג לא יוכל להגיע לכספים אלו, כאשר במקרה זה מדובר בהברחת כספים ולא רק בהעלמת כספים.
במאמר זה נסביר מה המשמעות של העלמת כספים בגירושין, ובעיקר כיצד ניתן להתמודד עמה.
למה יש העלמת כספים בגירושין?
בכדי שנבין טוב יותר את התופעה של העלמת כספים בגירושין נצרכת לכך הקדמה על אופן חלוקת רכוש בין בני זוג לפי חוק יחסי ממון בין בני זוג.
חוק יחסי ממון קובע שבני זוג שמתגרשים, צורת חלוקת הרכוש תתבצע באופן שוויוני ללא כל הבדל אם מדובר באישה מורדת או שהייתה תלונות שווא במשטרה, בכל מקרה חלוקת הרכוש תהיה באופן שוויוני.
כך, שלמרות שאחד מבני הזוג עבד במהלך הנישואין והשתכר בשכר נאה, הרי שבן הזוג השני יהיה זכאי למחצית מהזכויות שצבר אותו בן הזוג במהלך תקופת הנישואין. לפעמים מדובר ברווחים שצבר אחד מבני הזוג בסכום של מאות אלפי שקלים שאין לו "חשק" להעביר את מחצית מהזכויות הללו.
בדיוק מסיבה זו דואג אותו בן הזוג להעלים את הכספים בגירושין, כך שבן הזוג לא יצליח לגלות ולדעת על קיומם, ובכך הוא ייהנה מכספים אלו לבדו.
איך מגלים העלמת כספים בגירושין?
המלאכה למצוא את העלמת כספים בגירושין איננה מלאכה קלה בפרט במקרה בו בן הזוג שהחביא את הכספים עשה זאת בצורה "חכמה".
ככל ומדובר בהברחת כספים פשוטה, ניתן לגלות זאת על ידי הגשת בקשה לבית המשפט לעניני משפחה שייתנו צו לגילוי מסמכים מרשויות שונות. לאחר שתקבלו את הצו תוכלו לפנות לבנקים, למוסדות פיננסים, שיתנו לכם את כל המידע להיכן הכסף עבר.
אלא שלפעמים בן הזוג שהעלים את הכספים ידע לעשות בצורה ערמומית, כך שאדם מהשורה לא יצליח להעלות על עקבות הכסף, במקרה זה הפתרון לכך הוא להסתייע באקטואר חוקר, שמכיר היטב את המקצוע כיצד לגלות את הכספים האבודים.
לאחר שהאקטואר יעבור שורה אחר שורה בתדפיסי הבנק הוא מסוגל למצוא תנועות בחשבון חשודות שיכולות להצביע על כך שמדובר בהעלמת כספים, דבר שאדם מהשורה לא היה מצליח לגלות.
אך לפעמים בן הזוג שמעלים את הכספים בגירושין בפרט כאשר מדובר בגירושין עקב אלימות כלכלית מצליח לטשטש כל עקבות בתדפיסי הבנק, כך שלא ניתן לגלות על ממצא מחשיד שיוכל להצביע על העלמת כספים בגירושין גם לא בסיוע של אקטואר חוקר.
במקרים אלו אין מנוס מאשר לשכור חוקר כלכלי פרטי בכדי שיעקוב אחר התנועות והפעילות של בן הזוג במטרה לבדוק את הברחת הכספים.
אפשרות נוספת היא על ידי חקירות קשות שיעבור בן הזוג במהלך הדיון על ידי הטוען הרבני או עורך הדין בכדי לגלות ולמצוא את ה"אבידה".
מציאת כספים שנעלמו בגירושין
לאחר שתצליחו לגלות את העלמת כספים בגירושין של בן הזוג יהיה בידכם זכות לתבוע לא רק מחצית מזכויות אלו אלא אף זכויות עודפות על כך, כך למשל שבן הזוג שהעלים את הכספים יקבל רק רבע מזכויות אלו.
המקור החוקי לכך הוא שסעיף 8 לחוק יחסי ממון קובע כי בית משפט רשאי לחרוג מחלוקת הרכוש באופן שוויוני במקרים מיוחדים, כאשר בין המקרים הללו ניתן למנות הברחת כספים בגירושין.
בתי המשפט שרואים בצורה חמורה את הברחת הכספים אף עלולים להשית הוצאות לטובת בן הזוג בגין כך שנאלץ לטרוח למצוא את הכספים האבודים ש"נעלמו" בפשיעת מבריח הכספים.
קראו גם על:
איך מונעים הברחת כספים?
אין ספק כי לאחר שנעלמו הכספים בגירושין, הדרך למצוא אותם קשים עד מאוד, אך מה ניתן לעשות בכדי שלא ליפול ולמצוא כי כספים רבים נעלמו?
הדרך הטובה ביותר לכך היא הגשת בקשה לצו עיקול במעמד צד אחד, בבקשה זו עליכם לפרט את כל המקומות שקיים סיכוי הקלוש ביותר שבן הזוג מחביא כספים, ולבקש שלא יהיה ניתן לעשות כל צעד, קטן כגדול, בכספים אלו.
היתרון בכך שגם אם לא היה קיים כספים במקומות שחשבתם, הרי שלא נגרם לכם כל נזק, מאידך ככל ותצליחו "לתפוס" כסף הרי שהדבר יחולק לאחר מיכן במסגרת איזון משאבים בלא שתהיה אפשרות של העלמת כספים בגירושין.
אלא שכמו כל בקשה יש לערוך את הבקשה בצורה תמציתית ולפרט את הסכנה הגדולה שעלולה להיות לכם ככל ובן הזוג יבריח כספים, ולכך שלאחר מיכן לא יהיה דרך להחזיר את הכספים הללו.
ככל ואינכם יודעים לערוך את ההסכם בצורה הטובה יש לפנות לטוען רבני לגירושין ולא לערוך את הבקשה לבד, שכן ככל ובית הדין ידחה את בקשתכם, הרי שבן הזוג ידע מבקשתכם, והדבר אף עלול לגרום שרק בגלל הבקשה הוא יבחר להבריח את הכספים.
ראו סרטון בנושא העלמת כספים בגירושין: