כמה משלמים מזונות לילד נכה? האם העובדה כי האם מקבלת גימלה מביטוח לאומי עבור הילד הנכה יוביל לכך שהאב ירוויח ולא ישלם מזונות עבור הילד הנכה? על כך ועוד במאמר שלפנינו.
ילד נכה אינו פח אשפה
לידת ילד נכה או הפיכת ילד בריא לילד נכה מהווה ללא ספק קושי רגשי להורים שיודעים כי כעת עליהם להתמודד עם טיפולים ושינוי באורח חייהם הרגיל.
אלא שכאשר שני בני הזוג חיים יחד ומגדלים את הילד הנכה במשותף, הרי שאיש את רעהו יאמר חזק, וההורים מצליחים להמשיך את שגרת חייהם, אבל במקרה בו אחד מההורים פותח תיק ברבנות, הרי שגידול הילד הופך להיות מורכב יותר.
האב שירצה להיפטר מתשלום מזונות יבקש לצמצם במידת האפשר את העלויות הנלוות לילד הנכה ולמנוע ממנו טיפול רפואי נצרך, ואילו האם דווקא תבקש להעצים את נכותו של הילד מתוך תקווה כי בכך היא תקבל מזונות גבוהים.
אוכל לספר לכם כי לצערי נתקלתי גם במקרה בו האב טען בבית הדין הרבני כי יש להעביר את הילד הנכה למוסדות טיפוליים מתוך תקווה לנצל את נכותו של הילד ולהימנע מתשלום מזונות ילדים.
אין ספק כי מדובר בתופעה פסולה ואין להשתמש בילד מחד כ"מסחטת כסף" ומאידך אין שום אפשרות לשלול מהילד לקבל את הטיפולים המגיעים לו.
לכן המלצתי בכל מקרה היא ששאלת המזונות לילד נכה תישקל בשיקול הדעת ורק מתוך ראיית טובת הילד בלבד.
מזונות לילד נכה לא פוטר מתשלום מזונות
לרוב ילד נכה זכאי לקבל גימלה מהמוסד לביטוח לאומי עבור נכותו, וכאן עולה השאלה האם קצבת הנכות לילד הנכה הינה במקום מזונות לילד הנכה או שגימלה זו מתווספת לתשלום המזונות שהאב חייב בלאו הכי.
שאלה זו עולה רבות בבתי הדין הרבניים כשניתן לומר כי אין בכך פסיקה אחידה, אנו לא פעם רואים שבית הדין הרבני האזורי נותן החלטה ולאחר מיכן מוגשת ערעור על החלטת בית הדין הרבני בפני בית הדין הגדול, שם בית הדין הגדול מבטל את החלטת בית הדין האזורי.
השיקולים העיקריים העומדים לפתחו של בית הדין היא שמחד הוצאות הטיפול עבור הילד נכה גבוהות משמעותית לעומת הוצאות של ילד שאינו נכה, שכן לילד נכה קיימות הוצאות שאינן נצרכות לילד שאינו נכה כגון טיפול, תרופות, פיזיותרפיה, וטיפולים נוספים.
מאידך, אין להתעלם מכך שגמלת קצבת הנכות שמשולמת עבור ילד נכה בהרבה מהמקרים גבוה משמעותי מההוצאות המיוחדות שנצרכות לילד נכה.
הפסיקה בתשלום מזונות לילד נכה
במקרים בהם לילד הנכה אין הוצאות משמעותיות של טיפול אלא הוצאות השגחה בלבד, בית הדין הרבני יתחשב בכך ויפחית את דמי המזונות, אך ככל ומדובר בהוצאות חריגות עבור הילד הנכה, בית הדין ייקבע כי הגמלה המשולמת על ידי הביטוח הלאומי לא תפחית מדמי המזונות לילד הנכה.
אך יחד עם זאת כידוע בחישוב כמה מזונות משלמים לילד, בית הדין מחשב כחלק מדמי המזונות את הוצאות חינוך ורפואה, כאשר לפי הפסיקה המקובלת האב צריך לשלם מחצית מהוצאות חינוך ורפואה.
אלא שכאשר מדובר בילד נכה שמקבל גמלה מביטוח לאומי, הרי שהגמלה המשולמת על ידי הביטוח הלאומי הינה בראש ובראשונה עבור הוצאות הרפואה עבור הילד, ולכן האב ישלם מחצית מהוצאות הרפואה רק אם הגמלה ששולמה על ידי הביטוח הלאומי אינה מכסה את כל ההוצאות.
מזונות לילד נכה מתחת לגיל 6
טוען רבני יהודה אבלס ייצג אישה שתבעה מזונות לילד נכה כאשר הגמלה ששולמה על ידי המוסד לביטוח לאומי היה בה די בכדי להעניק טיפול רפואי לילד הנכה ועוד נותר סכום נכבד לילד.
האב טען כי יש להפחית מגובה דמי המזונות את הגמלה שמשולמת על ידי המוסד לביטוח לאומי.
אלא שאז עלתה טענה שבכל מקרה הגמלה שמושלמת על ידי הביטוח הלאומי הינו כסף ששייך לילד ולא להוריו, ולכן אין להפחית את דמי המזונות מגמלה ששייכת לילד ולא לאם.
יש להדגיש כי טענה זו נכונה אך ורק בילד מתחת לגיל 6 שחוב האב הינו חוב אבסולוטי ללא כל תלות אם הילד עשיר או עני, ולכן אין לקזז את דמי המזונות מהגמלה שמוענקת על ידי המוסד לביטוח לאומי, אך ככל והמדובר בילד מעל גיל 6, הרי שהאב יהיה רשאי להפחית מדמי המזונות ככל והילד מקבל כסף מהביטוח הלאומי.
קצבת ילדים למי היא שייכת?
עד כעת עסקנו בהפחתת דמי מזונות לילד נכה בגלל הגמלה שמשולמת על ידי הביטוח הלאומי, אך מה קורה בילד שאינו נכה שמקבל גמלה כגון קצבת ילדים.
בזה ניתן לומר שהמנהג בין בבית הדין הרבני ובין בבית המשפט לעניני משפחה שהמשמורן הוא שמקבל את הקצבה, כך שככל והאם הינה המשמורנית ואילו האב זכאי להסדרי ראייה בלבד, הקצבה תועבר לאם, וככל ומדובר במשמורת משותפת, הקצבה תחולק בשווה.
יחד עם זאת בני הזוג רשאים לערוך הסכם מזונות ולקבוע הסדר שונה ובלבד שההסדר יהיה ריאלי אשר ישרת את צרכי הילד.
ככל ויש לכם ספיקות נוספים כיצד מחלקים את הקצבאות שמשולמים עבור הילד אתם מוזמנים ליצור עמנו קשר.
צפו בסרטון בנושא מזונות לילד נכה: