זכויות פנסיה בגירושין

זכויות פנסיה בגירושין

מה בין זכויות פנסיה בגירושין לזכויות אחרות

בבני זוג שמתגרשים עולה לא פעם השאלה כיצד מחלקים את זכויות הפנסיה בגירושין, כאשר הבעייתיות בחלוקת זכויות אלו היא שמחד זכויות פנסיה יתקבלו רק לאחר שבן הזוג שצבר את הפנסיה יגיע לגיל פנסיה, ומאידך הגירושין מתבצעים עוד לפני שבן הזוג שצבר את הזכויות מגיע לגיל פנסיה.

בעיתיות זו הינה רק בזכויות פנסיוניות, שכן במקרה בו לאחד מבני הזוג ישנם כספים אותם הוא צבר במהלך שנות הנישואין, ניתן לחלק כבר כעת ללא צורך להמתנה לתקופה נוספת.

בכדי שנוכל להציג בפניכם את האפשרויות השונות לחלוקת זכויות פנסיה, נפתח בשאלה כיצד מחלקים את זכויות הצדדים בגירושין באופן כללי, ולאחר מכן תתברר התמונה כיצד מחלקים זכויות פנסיה בגירושין.

אך כבר בתחילה ניתן לומר כי העובדה שזכויות אלו יתקבלו רק לאחר שבן הזוג יגיע לגיל פרישה אינה מהווה עילה להיות סרבן גט ולהמתין עד שבן הזוג יגיע לגיל פנסיה.

חלוקת נכסים בגירושין

חלוקת נכסים וכן חלוקת פנסיה בגירושין הינה בהתאם לחוק חלוקת רכוש בין בני זוג הקובע כי החלוקה בין בני זוג במקרה של גירושין תתבצע באופן שוויוני ללא שיש הבדל האם הבעל צבר את הזכויות והפנסיה או שמא האישה היא שצברה את הזכויות.

בכל מקרה חלוקת הזכויות והנכסים תהיה מחצית לבעל ומחצית לאישה למעט בחריגים הללו:

  • זכויות שנצברו לפני הנישואין – ככל ואחד מבני הזוג צבר זכויות או נכסים לפני הנישואין וזכויות אלו נותרו ברשותו בלבד, בן הזוג לא יהיה זכאי לקבל מחצית מזכויות ונכסים אלו.
  • מתנה או ירושה במהלך הנישואין – מתנה או ירושה שהתקבלו במהלך שנות הנישואין אינם ברי חלוקה ולכן בן הזוג שקיבל מתנה או ירש, הוא יישאר הבעלים הבלעדי על המתנה או הירושה.
  • זכויות מכוח נזקי גוף – פיצויים ששולמו עבור נזקי גוף או קצבת ביטוח לאומי עבור נכות שייכים אך ורק לבן הזוג שקיבל זכות זו.

זכויות פנסיה בגירושין

זכויות פנסיה בגירושין כשיש הסכם ממון

בני זוג שרוצים שחלוקת זכויות הפנסיה בגירושין וכן חלוקת יתר הזכויות לא תהיה באופן שוויוני עליהם לערוך הסכם ממון לפני הנישואין או לאחר הנישואין.

בהסכם הממון על בני הזוג לפרט כיצד הם מבקשים לבצע את חלוקת הזכויות ככל ובני הזוג ייאלצו להיפרד ולהתגרש.

הסכם הממון צריך להיות בהסכמת שני בני הזוג, כך שלא יהיה ניתן לערוך הסכם ממון בהיעדר הסכמת בן הזוג.

חשוב לציין כי בכדי שלהסכם ממון יהיה תוקף חוקי, יש לקבל את אישור בית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה, שכן ככל ולא יתקבל אישור זה, הרי שיהיה ניתן לפתוח את הסכם הממון גם לאחר שבני הזוג חתמו עליו.

אין כפל מבצעים

לפני שאתם ממהרים להגיש תביעה לקבל מחצית מהזכויות של הפנסיה בגירושין כדאי שתבדקו האם מגיעים לכם זכויות פנסיה בגירושין לפי ההלכה של בית הדין הרבני הקובע כי "אין כפל מבצעים".

הלכה זו למעשה באה לשלול מקרה בו האישה תצליח בתביעת הכתובה לקבל את מלוא הכתובה, ומאידך היא תקבל זכויות פנסיה של הבעל בגירושין.

במקרה זה, בית הדין הרבני יורה לאישה כי עליה לבחור בין תביעת כתובה לבין תביעת חלוקת רכוש בגירושין, כשכמובן האישה תעדיף לבחור במסלול שיאפשר לה לקבל את מלוא הזכויות.

במקרה בו סכום הכתובה שהבעל התחייב לאישה גבוה מהזכויות הפנסיה מומלץ לאישה להודיע לבית הדין שככל ואכן היא תזכה בתביעת הכתובה, הרי שהיא תוותר על זכויות הפנסיה מכוח חוק יחסי ממון, אך ככל ובית הדין יקבע כי האישה הינה אישה מורדת והיא אינה זכאית לקבל את הכתובה, הרי שהיא מבקשת את זכויותיה מכוח חוק יחסי ממון.

הודעה זו למעשה תקנה לאישה את הזכות לקבל את הסכום הגבוה ביותר.

איך מחשבים זכויות פנסיה בגירושין

כעת נעבור לחישוב חלוקת זכויות פנסיה בגירושין, יש לדעת כי זכויות הפנסיה להם זכאי בן הזוג הינן רק זכויות שנצברו בשנות הנישואין בלבד ולא זכויות שנצברו לפני הנישואין או לאחר שנפתח תיק גירושין ברבנות.

לשם כך בית הדין ימנה אקטואר היודע לערוך את כל החישובים בכדי להגיע לתוצאה המדויקת כמה זכויות נצברו במהלך שנות הנישואין על ידי כל אחד מבני הזוג.

אופן חלוקת זכויות פנסיה בגירושין

לאחר שאקטואר ערך חישוב מה היקף זכויות הפנסיה של כל אחד מבני הזוג על בית הדין לתת הוראה בדבר חלוקת זכויות הפנסיה.

כיום ישנם שני דרכים מקובלות בכדי לערוך את התחשיב, האחד היא חלוקה מהוונת, כלומר בן הזוג שצבר את זכויות הפנסיה משלם לצד השני את הזכויות שנצברו במעמד הגירושין, למרות שעדיין לא הגיע מועד מימוש הזכויות.

לפי חישוב זה בן הזוג שצבר את הפנסיה "קונה" מבן הזוג את מחצית מהזכויות שעליו לשלם לבן הזוג, כשמחד הדבר מקנה יתרון לבן הזוג שצבר את הזכויות בכך שהוא יוכל להשתמש בפנסיה לבדו בהגיע לגיל פרישה, ומאידך הוא נאלץ להוציא הוצאה כבר כעת.

אפשרות נוספת שניתנת לחלוקה היא רישום של בן הזוג במחצית מהזכויות של בן הזוג שצבר את הזכויות, כך שבן הזוג שמקבל את הזכויות יוכל ליהנות אך ורק כשהוא יגיע לגיל פרישה.

צפו בסרטון בנושא זכויות פנסיה בגירושין:

 

ליצירת קשר עם יהודה אבלס, נא למלא פרטים או לחייג: 073-3745068
יהודה אבלס

יהודה אבלס

הרב יהודה אבלס הנו טוען רבני, מנהל מדור גירושין ופורום באתר רבנות. בעל ידע ובקיאות רבה בתחומי ההלכה השונים, ובצורת הדיון בבתי הדין.

הרב יהודה אבלס טוען רבני

יהודה אבלס – טוען רבני מוסמך

הרב יהודה אבלס הנו טוען רבני, מנהל מדור גירושין ופורום באתר רבנות. בעל ידע ובקיאות רבה בתחומי ההלכה השונים, ובצורת הדיון בבתי הדין.

ידיעתו הרחבה גם בתפיסת העולם התורנית המדריכה את הדיינים תאפשר לו לייצג אותך בצורה המיטבית.

השאירו פרטים ונחזור אליכם עם פרטים נוספים:
או חייגו עכשיו:

אולי תרצו לקרוא גם את:

כמה עולה הסכם גירושין

כמה עולה הסכם גירושין

כמה עולה הסכם גירושין זו היא שאלה שמטרידה זוגות שמתלבטים האם לעשות הסכם גירושין לבד, או שמא להעדיף לערוך הסכם גירושין על ידי טוען רבני

קרא עוד »
סירוב גט

טקס גירושין ברבנות

טקס גירושין ברבנות יכול להיות משהו מפחיד בעיקר אם אתם לא יודעים איך מתקיים הליך גירושין ברבנות.  החשש מה עושים בטקס הגירושין יכול להיות מפחיד

קרא עוד »
דילוג לתוכן