הסכם משמורת משותפת מסדיר את נושא משמורת הילדים, אך כמו בכל הסכם חשוב לשים לב לדברים שנראים לכם קטינים בכדי למנוע מצב של הפרת הסדרי ראיה בהמשך.
במאמר זה נסקור מה זה הסכם משמורת משותפת ובמה הוא שונה מכל הסכם גירושין, בכדי שתדעו טוב יותר על מה לתת התייחסות בהסכם משמורת משותפת.
מה זה משמורת משותפת?
לפני שנתייחס לעריכת הסכם משמורת משותפת חשוב שתדעו מה זה משמורת משותפת, ובעיקר מה המיוחדות של משמורת משותפת על פני הסדרי ראיה בלבד.
משמורת משותפת היא למעשה הסדרי שהות שווים בין האב והאם, כלומר במחצית שבוע הילד שוהה בבית האב, ואילו במחצית השבוע השני הילד שוהה בבית האם, כך שלמעשה הילד נמצא במשמורת הוריו באופן שווה בשווה.
למשמורת משותפת קיימת יתרון משמעותי על פני משמורת בלעדית של האם והסדרי ראיה של האב בלבד, בכך שהאב משמש חלק פעיל בגידול הילד באופן זהה לפעילות האם.
הילד חש שהוא אינו "נזרק" אלא להיפך שני הוריו ממשיכים לשמש כהורים פעילים באופן משמעותי.
גם במקרים בהם האב אינו יכול לשמש כמשמורן, ניתן לקבוע על הסדרי ראיה מורחבים של האב כגון יומיים בשבוע כולל לינה וכן בכל סוף שבוע שני.
לא כן במקרים בהם האב אינו יכול להיות משמורן עקב עבודה עד השעות המאוחרות, או בגלל גילו הקטן של הילד, או בגלל כל סיבה אחרת, הילד ישהה אצל האב מספר שעות בשבוע לא כולל לינה.
ככל וההורים גרים במרחק רב שאינו מאפשר שהילד יהיה במחצית שבוע בעיר אחת, ובמחצית השבוע השני בעיר מרוחקת, הרי שפתרון של הסדרי ראיה הינו הפתרון הטוב ביותר.
יחד עם זאת חשוב להדגיש שבכל נושא הקשור לאפוטרופסות הילד, כגון, שאלת מוסד הלימודים של הילד, טיפול רפואי, הרי שהאב והאם יהיו אפוטרופסיים שווים ללא כל קשר אם הילד נמצא במשמורת משותפת או שהאם הינה המשמורנית.
מה זה הסכם משמורת משותפת?
לאחר שהסברנו מה הוא למעשה משמורת משותפת ומה התועלת שיש במשמורת משותפת, נסביר מה זה הסכם משמורת משותפת.
כמו בכל הסכם גירושין בו מסדירים בני הזוג בכתב את הסכמתם להתגרש וכן את תשלום המזונות שהאב ישלם, כך בהסכם משמורת משותפת, בני הזוג מעלים על גבי הכתב את הסכמתם לכך שהילד יהיה במשמורת משותפת.
הסכם משמורת משותפת חייב לקבל את אישורו של ערכאה שיפוטית, כאשר בלעדיו לא יהיה להסכם זה תוקף חוקי.
יש לציין כי לערכאה השיפוטית יש שיקול דעת האם לאשר את ההסכם או שלא לאשר את ההסכם, כאשר הערכאה השיפוטית תתרשם שהרצון של האב לזכות בעלות מופחתת בתשלום מזונות ילדים במשמורת משותפת, הרי שהערכאה השיפוטית לא תאשר את ההסכם.
כמו כן במקרה בו הערכאה השיפוטית תתרשם כי משמורת משותפת אינו דבר ישים בבני הזוג, לאור המאבקים וחילוקי הדעות הרבים ביניהם, הערכאה השיפוטית לא תיתן אישור להסכם משמורת משותפת, ובכך לא יהיה כל תוקף להסכם.
פתיחת הסכם משמורת משותפת
ההבדל המהותי בין הסכם גירושין לבין הסכם משמורת משותפת, הוא האפשרות לפתוח את ההסכם מחדש לאחר שהוא נחתם ואושר בערכאה שיפוטית.
בעוד שבני זוג שחתמו על הסכם גירושין, הרי שהמבקש לפתוח את הסכם הגירושין מחדש, יהיה עליו להוכיח כי הסכם נעשה מתוך כפיה, רמיה, לחץ, או עושק, דבר שיקשה מאוד על הסיכוי להצליח בבקשה שכזו, הרי שבהסכם משמורת משותפת ניתן לפתוח את ההסכם בקלות יותר.
פתיחת הסכם של משמורת משותפת תיעשה ככל וחלו שינוי נסיבות לאחר חתימת ההסכם, כגון במקרה בו אחד מבני הזוג עבר דירה לעיר רחוקה, או שמצבו של הילד אינו מאפשר להיות בשני בתים שונים.
הסיבה לכך היא שבעריכת הסכם על משמורת משותפת בני זוג אינם יכולים לצפות את כל הטלטלות שהם והילדים יעברו במהלך חייהם לאחר הגירושין, ולכן שינוי נסיבות יכול להיות עילה לפתוח את ההסכם מחדש.
לא כן במקרה בו נערך הסכם חלוקת רכוש בגירושין אשר לא נהיה שינוי נסיבות, הרי שלא יהיה ניתן לפתוח את ההסכם מחדש רק בטענה שכבר בעת עריכת ההסכם אחד מהצדדים נאלץ לחתום על ההסכם ללא רצונו החופשי.
יש לציין כי במקרה ולטענתכם חלו שינוי נסיבות המצדיקות את שינוי הסכם משמורת משותפת, הרי שלרוב יהיה עליכם להגיש את הבקשה לפתיחת ההסכם מחדש, בפני הערכאה השיפוטית שאישרה את ההסכם.
היכן כדאי לאשר הסכם למשמורת משותפת?
הסכם משמורת משותפת ניתן לאשר בבית הדין הרבני או בבית המשפט לעניני משפחה, אך האם יש עדיפות לאשר בערכאה כל שהיא?
התשובה לכך היא שלמרות שבית הדין הרבני באופן כללי סבור שמשמורת משותפת אינו הפתרון הטוב, זאת בניגוד לבית המשפט לענייני משפחה שדווקא סבור כי טובת הילד הוא להיות במשמורת משותפת, הרי שבית הדין הרבני לא יימנע את אישור הסכם משמורת משותפת.
לכן, המלצתי לבקש את האישור להסכם משמורת משותפת בערכאה שדנה בתביעת משמורת ילדים, כך שככל ובית הדין הרבני הוא שדן בתביעת משמורת ילדים, הרי שהבקשה לאישור ההסכם יהיה אף הוא בבית הדין הרבני, וככל והתביעה נוהלה בבית המשפט, גם אישור ההסכם יהיה בבית המשפט.
ככל ועדיין לא הוגשה תביעה בערכאה שיפוטית כל שהיא, אין כל חילוק אם אישור ההסכם יתבצע בבית הדין הרבני או בבית המשפט לענייני משפחה.
אם יש לכם התלבטות נוספת, אתם מוזמנים ליצור קשר עם משרדינו טוען רבי יהודה אבלס ולקבל ייעוץ קונקרטי למקרה המיוחד שלכם.
צפו בסרטון בנושא הסכם משמורת משותפת: