מזונות בהורות משותפת הינו נושא מאוד חשוב לבני הזוג שמבקשים לדעת כמה עולה מזונות לילד אחד כשיש הורות משותפת,
בין אם בני הזוג מנהלים תביעת מזונות בערכאה שיפוטית, ובין אם בני הזוג מבקשים לערוך הסכם מזונות, חשוב מאוד שבני הזוג ידעו מה הוא גובה דמי המזונות שנפסקים בערכאות השונות כשיש הורות משותפת.
הידיעה על גובה דמי המזונות יעזרו לבני הזוג לכלכל את צעדיהם בבחינת האפשריות העומדות בפניהם, האם להעדיף משמורת משותפת או שמא עדיף שהאם תהיה המשמורנית היחידה ואילו האב יהיה זכאי להסדרי שהות בלבד.
במאמר זה נעשה סדר בדברים ונגלה כי קיים הבדל מהותי בין אם תביעת המזונות מתנהלת בבית הדין הרבני או בבית משפט לענייני משפחה.
כמה משלמים מזונות בהורות משותפת בבית המשפט
עד לפני מספר שנים לא הייתה משמעות מיוחדת לגובה דמי המזונות גם כשהיה מדובר בהורות משותפת, כך שלמעשה דמי מזונות בהורות משותפת הייתה זהה לדמי המזונות שמשולם במקרה שישנם הסדרי ראיה בלבד.
פסיקה זו הייתה נוהגת רבות בשנים, דבר שהוביל לפגיעה מהותית בזכויות הגבר בגירושין, שכן האב היה נאלץ לכלכל את ילדיו בעת שילדיו שוהים במשמרתו, ובנוסף הוא נאלץ לשלם את תשלום המזונות לאם בשיעור גבוה.
אלא, שלפני מספר שנים ניתנה הלכה בבית המשפט העליון בהרכב מורחב של שופטים שם נקבע כי ככל ויש הורות משותפת האב לא יצטרך לשלם דמי מזונות כלל.
הנימוק המשפטי לכך הוא הקביעה כי האב והאם חייבים לשאת בנטל הכלכלי בגידול הילדים באופן זהה, כך שהאב ישלם את דמי המזונות כשהילדים שוהים במשמרתו, ואילו האם תשלם את המזונות בעת שהם שוהים במשמורתה.
חשוב לציין כי הלכת בית המשפט העליון נאמרה רק במקרה שהילד הינו מעל גיל 6, אך ככל ומדובר בילד קטן מגיל 6, הרי שחובות מזונות בהורות משותפת תהיה על האב בלבד.
כמה משלמים מזונות בהורות משותפת בבית הדין הרבני
בית הדין הרבני לא קיבל את הלכת בית המשפט העליון כיון שלדעתו הדבר מנוגד לדין העברי מה שגורם לכך שבית הדין הרבני ממשיך את מה שהיה נהוג עד הלכת בית המשפט העליון שהאב מחייב מזונות בהורות משותפת לבדו.
יחד עם זאת ניתן להבחין כי קיים מגמת שינוי בגובה דמי המזונות שמשולמים בבית הדין הרבני, שכן בעוד שבעבר דמי המזונות היו גבוהים יותר, לאחרונה אנו עדים לתופעה בו בית הדין הרבני מתחשב יותר ביכולת הכלכלית של האב לעמוד בתשלומים.
בית הדין לא ייתן את ידו לכך שהאב יקרוס כלכלית רק בגלל שהילדים רוצים לחיות בחיי ראווה, אלא הוא יראה לנכון לאזן את הצרכים הבסיסיים של הילדים, כאשר מאידך הוא יבדוק את יכולתו הכלכלית של האב שלא תיפגע.
בכל מקרה, ככל והחלטת בית הדין הרבני אזורי נראית לכם כאינה סבירה בעליל, בגלל שמדובר על דמי מזונות מינימליים ביותר או בגלל שהאב אינו יכול לעמוד בתשלומים בפרט שמדובר במזונות בהורות משותפת, אתם רשאים להגיש ערעור על החלטת בית הדין הרבני.
מזונות בהורות כמעט משותפת
עד כעת דברנו על מזונות בהורות משותפת, אך מה קורה במקרה בו יש הורות כמעט משותפת, כגון שהילדים נמצאים אצל האם 60% מהזמן אצל האם, ואילו אצל האב הילדים שוהים 40%, האם גם אז תחול הלכת בית המשפט העליון שפוטרת את האב מתשלום המזונות?
התשובה לכך שהאב ישלם מזונות באופן יחסי לזמן שהם שוהים אצלו, כלומר האב ישלם דמי מזונות עבור הילדים, אך גובה דמי המזונות יהיה בהתאם לזמני השהות של הילדים.
מסיבה זו לרוב המלצתי לאבות המתגרשים שאין צריך להילחם להיות "משמורת משותפת" לחסוך בתשלום המזונות, שכן גם אם האב לא יהיה במשמורת משותפת אלא הסדרי ראיה מורחבים, האב ייהנה מתשלום דמי מזונות נמוכים.
השיקול הנכון להורות משותפת
המלחמה על הסדרי הראיה אינם תמיד נובעים מתוך שיקולים טהורים של עיקרון "טובת הילד", למרות שכל אחד מההורים ינסה לשכנע את בית הדין הרבני כי הוא ההורה המתאים ביותר לגידול הילד.
המחשבה לקבל או לא לשלם מזונות הם שעומדים בהרבה מהמקרים כשיקול מרכזי בקביעת הסדרי הראיה של הילדים.
חשוב לדעת כי הדבר עלול לגרום נזק לטובתו של הילד, שכן ככל והילד לא יהיה במשמורת שמתאימה לו רק בגלל שיקול כספי, הדבר עלול להוביל לנזק נפשי קשה לילד.
בנוסף לכך ככל והערכאה השיפוטית תתרשם כי לא טובת הילד היא שעומדת מאחורי בקשת ההורה, הערכאה השיפוטית עשויה לתת החלטה שתפגע בהורה שניסה לפגוע בטובת הילד.
לכן לפני שאתם מחשבים את גובה דמי המזונות בהורות משותפת, כדאי שתבדקו האם אכן הורות משותפת תשמש את טובתו של הילד, או שהיא תשמש רק את רצונכם.
בכל מקרה מומלץ לפנות לטוען רבני מומלץ שבקיא היטב בדיני משפחה ובמיוחד בתביעת מזונות בהורות משותפת בכדי שתוכלו לקבל ייעוץ קונקרטי למקרה שלכם, ולבדוק את סיכויי ההצלחה בתביעתכם.
משרד טוען רבני יהודה אבלס ישמח לתת גם לכם ייעוץ מקצועי.
צפו בסרטון בנושא מזונות בהורות משותפת: