בקשה לצו הגנה יכולה להיות רק במקרים מיוחדים, לשם כך ייחדנו מאמר שיעסוק בתנאים להגשת בקשת צו הגנה.
במאמר זה נסקור היכן מגישים את הבקשה, האם בבית הדין הרבני או בבית המשפט לענייני משפחה, כמו כן מאמר זה יעסוק בהשלכות של צו הגנה.
מה מקבלים בצו הגנה
בבקשה לצו הגנה ניתן לקבל מספר סעדים, כשהסעד המרכזי הוא איסור על בן הזוג להתקרב לבן הזוג שהגיש את הבקשה להגנה.
לפעמים הסעד שיינתן הוא הרחקת בן הזוג מדירת הצדדים, ולפעמים בית הדין יסתפק בהחלטה המורה כי אסור לבן הזוג ליצור קשר טלפוני או כל קשר אחר עם מי שהגיש בקשה לצו הגנה.
במקרה בו בן הזוג "המסוכן" קיבל רישיון להחזיק נשק, בית הדין עשוי אף לשלול ממנו את הרישיון.
ככל ובן הזוג יפר את ההחלטה של צו ההגנה והוא יתקרב אל המגיש את הבקשה להגנה, הדבר עלול להוביל להליך פלילי כנגדו וכי הוא צפוי לעונש מאסר.
בכל מקרה לאור העובדה שצו הגנה שולל זכויות יסוד של בן הזוג ה"אלים". צו הגנה יכול להינתן לכל היותר למשך 3 חודשים, וככל ויהיה צורך להאריך את צו ההגנה עקב הישנות המקרים, יש להגיש בקשה נוספת להארכת צו ההגנה לתקופה נוספת.
מי זכאי להגיש בקשה לצו הגנה
בקשה לצו הגנה יכול להגיש כל מי שסובל מאלימות פיזית או הטרדה בשלוות חייו, אלא שכיון שדבר זה נפוץ בעיקר בסכסוכים של בני זוג שפתחו תיק גירושין, מאמר זה יתמקד בבקשת צו הגנה של בני משפחה.
בצו הגנה בבני משפחה ניתן לקבל שני צווים, צו האחד הוא לבן הזוג כלפי בן הזוג השני, והשני צו הגנה של הילד מאחד מהוריו.
אלא שבעוד שצו הגנה כלפי בן הזוג ניתן לקבל בקלות יחסית, שכן זכותו של כל אחד שהאחר לא יתקרב למחיצתו, הרי שבבקשה לצו הגנה על הילד, הדבר עלול להיות מורכב יותר.
במקרה זה היעתרות לבקשת צו הגנה עלולה להוביל לפגיעה משמעותית בהסדרי הראיה של הילד כאשר בהרבה מהמקרים הרצון של אחד מבני הזוג לעשות ניכור הורי הוא שמוביל לבקשה להגן על הילד, כל זה מתוך מטרה לעשות ניכור הורי ולנתק את הקשר של הילד עם ההורה.
אם כי שחשוב לציין כי גם במקרה בו מוגשת הבקשה לצו הגנה לאחד מבני הזוג, בית המשפט יבדוק האם הבקשה "התמימה" לצו הגנה אין מטרתה להמשיך ולהתגורר בדירה לבד ללא בן הזוג.
ככל ואכן ניכר כי המטרה לזכות ולהמשיך להתגורר לבד ובכך לקבל נקודת זכות בחלוקת הרכוש בגירושין, בית המשפט יחייב את המבקש צו הגנה לשלם שכירות לבן הזוג שנאלץ לעזוב את הדירה.
תלונת שווא
במקרה בו אחד מבני הזוג הגיש בקשה לצו הגנה שהתבררה כבקשת סרק שנועדה לקבל יתרונות בתביעות אותם מנהלים בני הזוג, בית הדין הרבני יחייב בהוצאות גבוהות את מגיש הבקשה.
לכן לפני שאתם מתחילים בהליך של צו הגנה כדאי שתבדקו כי אכן בידכם כל הראיות התומכות בגרסתכם על האלימות הקשה של בן הזוג, שלא יהיה מצב בו בן הזוג יטען כי הגשתם תלונת שווא בחוסר תום לב.
גם במקרה בו אין בידכם את הראיות התומכות בגרסתכם, הרי שבסיוע של טוען רבני תצליחו להוכיח כי הצדק עמכם, על ידי חקירות צולבות של בן הזוג האלים.
בקשה לצו להטרדה מאיימת
גם במקרה ואתם לא עומדים בקריטריונים של קבלת צו הגנה, עדיין אתם יכולים להגיש בקשה למניעת צו להטרדה מאיימת.
אמנם, סעדים שאתם זכאים לקבל מכוח בקשה לצו למניעת הטרדה מאיימת, הינה פחותה מסעדים שניתן לקבל כאשר מוגשת בקשה לצו הגנה, אך בהחלט במתן סעדים אלו גם יכולים לתת לכם את השלווה והרוגע שלא יהיה לכם נזק.
בקשה לצו הגנה בבית הדין הרבני
בקשה לצו הגנה ניתן להגיש בבית הדין הרבני או בבית משפט לענייני משפחה ללא כל שייכות היכן מתנהלים ייתר התביעות.
כך לדוגמה ניתן להגיש בקשת צו הגנה בבית הדין הרבני גם אם תביעת נזיקין בגירושין מתנהלת בבית המשפט לענייני משפחה.
יחד עם זאת ככל ומוגשת בקשה להגנה עבור הילדים, הרי שהערכאה שתדון בבקשה לצו הגנה היא תהיה אותה ערכאה אשר דנה בתביעת משמורת הילדים.
ההגיון שעומד בכך, הוא שלא יהיה מצב בו הערכאה שדנה במשמורת הילדים תקבע הסדרי ראיה שאינם תואמים לצו ההגנה שניתן.
בקשה לצו הגנה על ידי טוען רבני
ניתן להגיש בקשה לצו הגנה ללא סיוע של עורך דין או טוען רבני, אך אם באמת חשוב לגם שהבקשה תתקבל, מומלץ לעשות זאת בסיוע של טוען רבני הבקיא היטב בהתנהלות בתי הדין בבקשות לצווי הגנה.
עליכם לדעת שכל מה שתבקשו בצו הגנה ישפיע על תביעת הכתובה בבית הדין הרבני, ומכאן חובת הזהירות המרובה המוטלת המבקש את הבקשה.
בכל מקרה לא נותר לי אלא לאחל לכם בהצלחה בבקשת צו ההגנה.
ראו סרטון בנושא בקשה לצו הגנה: