בית משפט לעניני משפחה

בית משפט לעניני משפחה

מה זה בית משפט לעניני משפחה

בית משפט לעניני משפחה הינה ערכאה שיפוטית שדנה בתביעות הקשורות לבני המשפחה, כאשר התביעות העיקריות הן תביעות הקשורות בין בני זוג, או בתביעות העוסקות בירושה של מנוח.

בניגוד לשאר בתי המשפט שדנים בדלתיים פתוחות, בית המשפט לעניני משפחה דן בדלתיים סגורות, כך שאדם זר אינו יכול לבוא ולצפות במהלך הדיון, אלא אם כן הוא אחד מבעלי הדין, או שהוא מייצג את אחד מבעלי הדין.

הסיבה לכך היא העובדה כי הטענות שמועלות בבית משפט למשפחה הינן טענות אישיות מאוד ולא ראוי לחשוף טענות אינטימיות שכאלו בפני מי שאינו מעורב בתיק.

בית משפט לעניני משפחה או בית הדין הרבני

בסכסוכים בין בני זוג ישנן שתי ערכאות שיכולות להכריע ולתת החלטות והכרעות, האחת היא בית משפט לעניני משפחה, והשנייה היא בית הדין הרבני, אז כיצד הדבר קורה בפועל?

התשובה לכך היא שישנם נושאים בהם בית הדין הרבני הינו המוסמך היחיד לדון ולהכריע בחילוקי הדעות וישנם נושאים ששתי הערכאות מוסמכות לתת הכרעה.

תביעת שלום בית, תביעת גירושין, תביעת כתובה יכולות להיות אך ורק בבית הדין הרבני, לבית המשפט למשפחה אין סמכות לדון ולהכריע בתביעות אלו.

אך תביעת מזונות ילדים, משמורת ילדים והסדרי ראיה, וכן תביעת חלוקת רכוש יכולות להיות בבית הדין הרבני או במקביל בבית המשפט למשפחה.

ההכרעה האם תביעות אלו תתבררנה בבית הדין הרבני או בבית המשפט למשפחה תלויה מי הגיש הראשון בקשה ליישוב סכסוך, כאשר מי שהגיש הראשון את הבקשה ליישוב סכסוך הוא שיכריע בזהות הערכאה.

חשוב לציין כי לפעמים ההכרעה הסופית בתביעה תלויה בהרבה בזהות ערכאה שדנה בתביעה, כאשר בנושאים מסויימים בית הדין הרבני הוא ששומר על זכויות הגבר במשפחה, ובנושאים אחרים דווקא בית המשפט הוא ששומר על זכויות הגבר בגירושין.

לכן, ככל ועולה חשש כי בן הזוג מתכנן להגיש בקשה ליישוב סכסוך אל תחשו ורוצו אתם להגיש הראשונים את הבקשה ליישוב סכסוך, כך תוכלו להיות רגועים שאתם תקבעו את זהות הערכאה.

נושאים שרק לבית משפט יש סמכות

ישנם נושאים בהם רק לבית משפט לעניני משפחה ישנה סמכות לדון ולהכריע.

ירושות וצוואות ככל ויש חילוקי דעות בין קרובי המנוח על אופן חלוקת הירושה, הדבר יובא להכרעת בית המשפט למשפחה, שכן היא הערכאה היחידה המוסמכת לדון בכך, למעט אם כל הצדדים הנוגעים בחילוקי הדעות הביעו את הסכמתם בכתב שבית הדין הרבני הוא שידון בתביעה זו.

גיל – קביעת גילו של האדם במקרה ולא ברור גילו, מסורה להכרעה שיפוטית של בית משפט לעניני משפחה, כאשר הדבר נפוץ יותר בעולים חדשים שלא ברור גילם.

אימוץ ילדים – החלטה על אימוץ הילד וקבלת תוקף חוקי לאימוץ, מסורה אף היא לבית המשפט למשפחה באופן ייחודי.

אפוטרופסות – ככל ועולה צורך למנות אפוטרופסות לאחד שאינו כשיר לדאוג לצרכיו הבסיסיים, הרי שבית המשפט הוא שימנה אפוטרופסות למי שאינו כשיר, כאשר לפעמים בית המשפט יסתפק באפוטרופוס לרכוש בלבד, ולפעמים יהיה צורך גם באפוטרופוס לגוף.

לרוב בן הזוג הוא ישמש כאפוטרופוס למעט במקרה בו בני הזוג נמצאים בהליך גירושין, אז בית המשפט ימנה קרוב משפחה אחר אשר יסכים לשמש כאפוטרופוס.

ערעור על בית המשפט למשפחה

ככל וקבלתם החלטה מבית המשפט לעניני משפחה אשר לדעתכם נפלה שגגה בהחלטה, אתם רשאים להגיש ערעור בבית המשפט המחוזי.

בדומה לערעור בבית הדין הרבני הגדול ניתן להגיש ערעור אך ורק אם מדובר בהחלטה סופית, לא כן במקרה בו התקבלה החלטה זמנית אתם רשאים לבקש בקשה לרשות ערעור בבית המשפט המחוזי, כשבית המשפט המחוזי יבחן את הדבר לגופו האם לאפשר לכם את הגשת הערעור.

לאחר שבית המשפט המחוזי החליט לאמץ או לשנות את החלטת בית משפט לעניני משפחה אין אפשרות להגיש ערעור נוסף לערכאה נוספת, אלא ניתן להגיש בקשת רשות ערעור לבית המשפט העליון.

מדובר במקרים חריגים בהם בית משפט העליון מאפשר למי מהצדדים להגיש ערעור על החלטת של בית המשפט המחוזי, כאשר לרוב בית המשפט העליון לא יאפשר את הגשת הערעור.

אם כי ישנן מספר הלכות חשובות שניתנו בבית המשפט העליון לאחר שניתן פסק דין בבית המשפט המחוזי, כך למשל בית המשפט העליון קבע הלכה בבע"מ 919/15 לאחר שניתנה החלטה במחוזי כי האב אינו חייב לשלם מאומה מזונות במשמורת במשותפת.

מי מייצג בבית משפט לעניני משפחה

בניגוד לבית הדין הרבני שם יכול טוען רבני מוסמך לייצג, הרי שבבית משפט למשפחה רק עורך דין יוכל לייצג אתכם.

לכן לפני שאתם שוכרים את שירותיו של טוען רבני כדאי שתבדקו האם תתכן אפשרות שהתיק יעבור מבית הדין הרבני לבית משפט לעניני משפחה, והאם הטוען הרבני שאתם שוכרים עובד בשיתוף פעולה עם עורך דין לגירושין.

משרדינו שראה את הצורך לתת שירות מקצועי ויעיל, בחר לעבוד עם עורכי דין מהמובילים בשורה הראשונה בכדי לתת מענה מתאים לכל מקרה.

ליצירת קשר עם יהודה אבלס, נא למלא פרטים או לחייג: 073-3745068
יהודה אבלס

יהודה אבלס

הרב יהודה אבלס הנו טוען רבני, מנהל מדור גירושין ופורום באתר רבנות. בעל ידע ובקיאות רבה בתחומי ההלכה השונים, ובצורת הדיון בבתי הדין.

הרב יהודה אבלס טוען רבני

יהודה אבלס – טוען רבני מוסמך

הרב יהודה אבלס הנו טוען רבני, מנהל מדור גירושין ופורום באתר רבנות. בעל ידע ובקיאות רבה בתחומי ההלכה השונים, ובצורת הדיון בבתי הדין.

ידיעתו הרחבה גם בתפיסת העולם התורנית המדריכה את הדיינים תאפשר לו לייצג אותך בצורה המיטבית.

השאירו פרטים ונחזור אליכם עם פרטים נוספים:
או חייגו עכשיו:

אולי תרצו לקרוא גם את:

מזונות במשמורת משותפת

סכום מזונות מקסימלי

האם יש סכום מזונות מקסימלי ומזונות מינימליים? לפי מה ייקבע מה יהיה גובה דמי המזונות שהאב יצטרך לשלם לאם? האם ישנה משמעות האם התביעה למזונות

קרא עוד »
דילוג לתוכן