סמכות בית הדין הרבני

סמכות בית הדין הרבני מתמקדת בעיקר בנושאים הקשורים לנישואין וגירושין, אך לא רק, בית הדין הרבני מוסמך לדון גם בנושאים של ירושות וצוואות ככל והיורשים הביעו את הסכמתם בכתב שבית הדין הרבני הוא שידון בצוואה ובירושה.

במאמר זה ניתן סקירה לסמכותו של בית הדין הרבני בנושאים הקשורים לנישואין וגירושין בלבד.

סמכות בית הדין הרבני בגירושין באופן ייחודי

טקס הגירושין יכול להתקיים אך ורק בבית הדין, סמכות בית הדין הרבני בתביעת גירושין הינה אך ורק לבית הדין הרבני, מסיבה זו יש לפתוח תיק גירושין בבית הדין הרבני בלבד.

גם במקרה ואחד מבני הזוג יגיש ויפתח תיק גירושין בבית המשפט למשפחה, בית המשפט יידחה זאת על הסף, בנימוק שהוא אינו מוסמך לדון בתביעת גירושין.

כמו כן תביעת שלום בית ותביעת כתובה הינן בסמכות ייחודית של בית הדין הרבני.

אלא שלאחרונה אנו מבחינים בפגיעה בסמכות בית הדין הרבני בתביעת הגירושין, לאחר שבית המשפט מקבל תביעת פיצויים בגין סרבנות גט, למרות שהסירוב לקבל גט הוא בבית הדין.

בתי הדין שלא אהבו את התערבות בית המשפט בנושאים שנמצאים בסמכות בית הדין הרבני, הענישו את בן הזוג שפנה לקבל סעד ופיצוי מבית המשפט, בכך שהם לא מאפשרים לסדר את הגט למרות שסרבן הגט הביע את הסכמתו לתת את הגט, עד שהמגיש את התביעה בבית המשפט יסגור וימחק את התביעה.

הנימוק ההלכתי לכך, הוא שבתי הדין רואים את בתי המשפט כערכאות אשר כפייתם יכולה לפסול את כשרותו של הגט.

סמכות בית הדין הרבני בתביעות הכרוכות לתביעת הגירושין

בנושאים הכרוכים לתביעת הגירושין כגון תביעה לשינוי משמורת ילדים, חלוקת רכוש בין בני זוג, יש סמכות לבית הדין הרבני ולבית המשפט למשפחה באופן זהה ומקביל.

כלומר ככל ותביעות אלו ייפתחו בבית הדין הרבני הרי שהסמכות תהיה לבית הדין הרבני, וככל ותביעות אלו ייפתחו בבית המשפט למשפחה, הרי שהסמכות לדון בתביעות אלו יהיה לבית המשפט למשפחה.

באופן עקרוני ייתכן מצב בו תביעת משמורת ילדים תהיה בבית הדין הרבני, ואילו תביעת חלוקת רכוש תהיה בבית המשפט למשפחה, כיון שהסמכות תהיה למי שאצלו הוגשה התביעה לראשונה.

אלא שיש הבדל בין סמכות בית הדין הרבני לסמכות בית המשפט למשפחה, שכן בעוד שסמכות בבית הדין הרבני לדון בנושאים הכרוכים לגירושין הוא רק אם הוגשה תביעת גירושין, הרי שבית המשפט למשפחה יכול לקנות סמכות גם אם לא נפתח תיק גירושין ברבנות.

החריג לכך, הוא תביעת מזונות אישה שהאישה יכולה לתבוע בבית הדין הרבני גם אם אין תביעת גירושין.

מזונות ילדים למי הסמכות?

מזונות ילדים שונה מתביעות הכרוכות לתביעת הכרוכות לתביעת הגירושין כאשר לא ברור בחוק למי יש את הסמכות לדון בתביעה זו.

מסיבה זו הפסיקות שנתנו במהלך השנים השתנו והתהפכו, כאשר הייתה תקופה בה נקבע שלבית הדין הרבני ישנה סמכות לדון בתביעת מזונות ילדים באופן מקביל לבית המשפט למשפחה, והייתה תקופה בה בית משפט העליון קבע כי לבית הדין הרבני אין סמכות כלל לדון בתביעת מזונות ילדים.

המצב המשפטי כיום הוא שלבית הדין הרבני ישנה סמכות מקבילה לסמכות בית המשפט, ולכן ניתן לפתוח תיק מזונות ילדים בכרוך לתביעת הגירושין.

יחד עם זאת המלצתי שיחד עם הגשת תביעת מזונות הילדים יש להגיש בקשה לבית הדין הרבני לקבוע כי הסמכות לדון בתביעת מזונות ילדים מסורה לבית הדין הרבני, זאת מתוך מטרה שבית המשפט לא ייקבע כי הסמכות לדון בתביעה מסורה לו.

חשוב לציין שככל ושני בני הזוג מביעים את הסכמתם שתהיה סמכות לבית הדין הרבני לדון בתביעת המזונות, גם אם הסכמת שני בני הזוג הייתה בעל פה בלבד, הרי שבית הדין הרבני בוודאי מוסמך לדון בתביעה זו.

סמכות בית הדין הרבני בנישואין

בנישואין יש לבית הדין הרבני סמכות לדון באופן בלעדי, סמכות זו עוסקת בנישואים של היתר נישואין, בירור יהדות, היתר ממזרות, וגיור.

אלא שבניגוד לדיון בעניין גירושין והכרוך לגירושין שם הדיון מתבצע כאשר יש שני צדדים שטוענים, הרי שבענייניים אלו הדיון יתברר בפני הצד המבקש בלבד.

ככל ובית הדין הרבני יסתפק האם ניתן להתיר את הנישואין מסיבות של חשש פסלות, הוא ימנה מומחה שיחקור את הנושא, ורק לאחר מיכן הוא יוציא החלטה.

בכל מקרה שלדעתכם בית הדין הרבני נתן החלטה שאינה נראית לכם, אתם יכולים להגיש ערעור בבית הדין הרבני הגדול בהתאם לתנאים שנקבעו בתקנות.

למה חשוב לדעת למי הסמכות

השאלה האם יש סמכות לבית הדין הרבני או לבית המשפט לפעמים היא השאלה שתכריע את הכף האם תצליחו בתביעתכם או שחלילה תפסידו בתביעתכם.

ישנם מספר הבדלים בהכרעה בין בית הדין הרבני לבית המשפט כמו למשל באופן של חלוקת רכוש בגירושין, או מזונות במשמורת משותפת.

בית הדין הרבני הוא שמרן יותר ודן לפי ההלכה בניגוד לבית המשפט אשר פוסק את פסיקותיו בהתאם להלכות בית המשפט העליון המתחדשים לעיתים קרובות.

לכן ככל והתיק שלכם מתנהל נמצא בסמכות בית הדין הרבני, יש לפנות לטוען רבני שלרוב הוא בקיא בדין ההלכתי טוב יותר מאשר עורך דין לגירושין.

ליצירת קשר עם יהודה אבלס, נא למלא פרטים או לחייג: 073-3745068
יהודה אבלס

יהודה אבלס

הרב יהודה אבלס הנו טוען רבני, מנהל מדור גירושין ופורום באתר רבנות. בעל ידע ובקיאות רבה בתחומי ההלכה השונים, ובצורת הדיון בבתי הדין.

הרב יהודה אבלס טוען רבני

יהודה אבלס – טוען רבני מוסמך

הרב יהודה אבלס הנו טוען רבני, מנהל מדור גירושין ופורום באתר רבנות. בעל ידע ובקיאות רבה בתחומי ההלכה השונים, ובצורת הדיון בבתי הדין.

ידיעתו הרחבה גם בתפיסת העולם התורנית המדריכה את הדיינים תאפשר לו לייצג אותך בצורה המיטבית.

השאירו פרטים ונחזור אליכם עם פרטים נוספים:
או חייגו עכשיו:

אולי תרצו לקרוא גם את:

איפה כדאי לפתוח תיק גירושין

איפה כדאי לפתוח תיק גירושין?

איפה כדאי לפתוח תיק גירושין ברבנות או בבית המשפט, זוהי השאלה שמטרידה את הזוגות שמבקשים להתגרש. ישנן שמועות שטוענות כי זכויות הגבר בגירושין הינם ברבנות

קרא עוד »
דילוג לתוכן