תביעת גירושין ברבנות יכולה להיעשות על ידי טוען רבני אך היא יכולה להיעשות גם בכוחות עצמכם ללא סיוע של טוען רבני.
המלצתי שלא להגיש תביעה להתגרש ברבנות בלא לקבל ייעוץ מטוען רבני מומלץ, גם אם מוגשת תביעת גירושין בהסכמה.
אך במאמר זה נסביר כיצד ניתן לתבוע גירושין ברבנות ללא סיוע מקצועי כשכמובן אין במאמר זה בכדי להיות תחליף לייעוץ מקצועי.
ההכנות לפני הליך גירושין ברבנות
לאחר פתיחת תיק גירושין ברבנות בן הזוג השני כבר יודע את כוונותיו של בן הזוג, ולכן הוא יזהר מלעשות "טעויות", מסיבה זו יש להיערך לפני הגשת תביעת גירושין ברבנות.
לצורך כך יש לעקוב אחר התנהלות חשודה כמו יציאה בשעות לילה מאוחרת, דבר שיכול להעיד על בגידה בעת הנישואין, או הסתרת והעלמת כספים דבר שיכול לעורר חשד כי הבעל מבריח כספים ונוהג באלימות כלכלית.
ראיות אלו יכולות להיאסף רק בזמן שבן הזוג "רדום" ואינו יודע את כוונותיכם, לאחר פתיחת התיק הראיות שתוכלו לאסוף יהיו דלות.
ככל ואתם לא יכולים לאסוף ראיות לבד אל תהססו לפנות לחוקר פרטי שיודע לעשות את העבודה בצורה מושלמת ומקצועית.
ההליך המשפטי שחובה לעשות לפני תביעת גירושין ברבנות
לאחר שאספתם את הראיות הגיע הזמן לפתוח את תיק הגירושין, אך לפני שפותחים תביעת גירושין ברבנות קיימת חובה להגיש בקשה ליישוב סכסוך, גם אם אין לכם כל כוונה ליישב את הסכסוך בהסכמה, בפרט לאור החומר שנחשפתם בעת איסוף הראיות.
במהלך התקופה של יישוב סכסוך, בני הזוג ייפגשו עם עובדת סוציאלית ביחדת הסיוע של בית הדין הרבני או בית המשפט, כאשר הפגישה תתקיים בדלתיים סגורות ללא ייצוג של עורך דין מטעם הצדדים.
השיחה שתתנהל ביחדת הסיוע תהיה חסויה גם מבית הדין זאת בכדי לגרום לצדדים לדבר באופן חופשי ופתוח.
לפגישה ביחדת הסיוע קיימת חובה להופיע, וככל ואחד מבני הזוג לא יתייצב לפגישה ביחדת הסיוע הרי שהוא צפוי לקנסות, כמו כן הוא לא יוכל להגיש תביעת גירושין ברבנות בהמשך ההליך.
בכדי שהליך הגישור יצלח, הרי שלאחר הגשת הבקשה ליישוב סכסוך לא תוכלו להגיש כל תביעה למעט סעדים דחופים כמו עיכוב יציאה מהארץ, עיקול, מזונות והסדרי ראייה זמניים, עד להגשת התביעה העיקרית שתהיה לאחר שימלאו 60 יום מעת הגשת יישוב סכסוך ככל ובני הזוג לא הצליחו להגיע להסכמות.
החריג לכך, הוא במקרה ואחד מבני הזוג מתגורר בחו"ל, שאז לא ניתן לקיים את הפגישה ביחדת הסיוע, ולכן ניתן לפתוח תביעת גירושין ברבנות ללא צורך בהגשת בקשה ליישוב סכסוך.
היכן מגישים תביעת גירושין
במדינת ישראל קיימות שתי ערכאות שונות שדנות במחלוקות של בני הזוג, בית הדין הרבני ובית המשפט למשפחה.
אלא, שבעוד שתביעות של חלוקת רכוש, מזונות ילדים, משמורת ילדים, ניתן להגיש בבית הדין הרבני או בבית המשפט למשפחה, הרי שתביעת הגירושין ניתן להגיש אך ורק בבית הדין הרבני.
אין כל היתכנות לפתוח תיק גירושין בבית המשפט למשפחה גם אם שני בני הזוג יבקשו להתגרש בבית המשפט למשפחה.
מה צריך להביא לפתיחת תיק גירושין ברבנות
בכדי שתוכלו לפתוח תביעת גירושין ברבנות, עליכם להביא תעודת זהות וספח בכדי שהמזכירות תוכל לדעת האם לבצע פתיחת תיק גירושין ברבנות תל אביב או בעיר אחרת.
מלבד זה עליכם לצרף כתב תביעה בו אתם מפרטים בהרחבה את עילות הגירושין אשר בגינם לדעתכם ניתן לכפות על בן הזוג להתגרש.
עליכם לקחת בחשבון שבן הזוג יגיש בקשה לשלום בית בכדי להתגונן מכתב תביעת גירושין שהגשתם ברבנות, ולכן עליכם לפרוס בפני הדיינים את העילות ההלכתיות המתאימות בכדי שבית הדין יקבל את תביעת הגירושין וידחה את תביעת שלום הבית.
יחד עם זאת לא בכל מקרה מומלץ להציג בכתב התביעה את כל הראיות שיש בידכם, אלא לפעמים עדיף להותיר זאת כ"הפתעה" לדיון.
תביעת גירושין ברבנות בהסכמה
הליך גירושין ברבנות אינו חייב להיות הליך גירושין מסורבל, קיימת אפשרות נוספת לזוגות שיודעים איך מתגרשים בהסכמה בצורה מכובדת להכין הסכם גירושין בהסכמה ובכך לחסוך את כל הסאגה המשפטית.
זוגות אלו לרוב יפנו למגשר/ת בכדי שיסייעו להם להגיע להסכמות על מכלול הנושאים כמו למשל מה יהיו הסדרי הראיה, כיצד תתבצע חלוקת הרכוש בגירושין, האם האישה מוכנת לוותר על תביעת כתובה, כמה מזונות ישולם עבור כל ילד, ועוד.
אין ספק שגירושין בהסכמה מונעות הוצאות משפטיות יקרות של עורכי דין, ובנוסף לכך הקשר בין בני הזוג יכול להישאר, דבר שיתרום לשקט הנפשי של ילדיהם.
גם אם לני הזוג אין הסכמות מלאות על מכלול הנושאים, הרי שניתן להסדיר את הנושאים המוסכמים, ואת ייתר הנושאים לדון לאחר סידור הגט.
אך חשוב לדעת כי את הסכם הגירושין יש לערוך רק על ידי טוען רבני או עורך דין, החיסכון של כמה פרוטות עבור עריכת ההסכם עלולה לעלות לכם ביוקר לאחר שתאלצו לנהל הליך של פתיחת הסכם גירושין כיון שההסכם לא כתוב כמו שצריך.