גירושין בהסכמה ברבנות או בבית משפט הינו הליך מהיר ופשוט יותר מהליך גירושין שלא בהסכמה בו בני הזוג מנהלים הליכים ארוכים ומתישים ובעיקר הליכים הכרוכים בהוצאות כספיות בלתי נגמרות.
אך צריך לדעת שגם גירושין בהסכמה ברבנות יש לעשות בצורה נכונה בכדי שאכן ההליך יהיה קצר ויעיל.
במאמר זה נסביר מה הם הדגשים שחובה על בני הזוג לעשות בכדי שהגירושין בהסכמה אכן ייעשו בצורה נכונה.
מה זה גירושין בהסכמה ברבנות
גירושין בהסכמה ברבנות יכולה להיות על ידי הסכמות על מכלול הנושאים של בני הזוג כמו לדוגמה כמה מזונות ישלם האב, האם תהיה משמורת משותפת או שהאם היא תהיה המשמורנית והאב יהיה זכאי להסדרי ראיה בלבד, אך היא יכולה להיות הסכמה על הגירושין בלבד.
ככל ולבני הזוג אין נכסים מרובים והילדים הינם בגירים, ככל הנראה יהיה ניתן להגיע להסכמות מלאות, אך גם במקרה בו לבני הזוג ילדים קטנים, עדיין ניתן לגשר על הפערים בכדי להביא לגירושין בהסכמה על מכלול הנושאים.
צריך לדעת שעל כל נושא בו בני הזוג מגיעים להסכמות, הדבר חוסך הרבה כאב ראש בהליכים משפטיים, כך לדוגמה הסכמת הצדדים על חלוקת הרכוש בגירושין, יכולה לחסוך מהצדדים מינוי אקטואר, חוקר פרטי, והוצאות נוספות.
בין אם הצלחתם להגיע להסכמות מלאות, ובין אם הגעתם להסכמות חלקיות, ככל ושני בני הזוג הגיעו להסכמות על הגירושין, ניתן לעשות גירושין ברבנות בהסכמה.
איך מגיעים לגירושין ברבנות בהסכמה
בכדי שאכן תצליחו לעשות גירושין בהסכמה ברבנות, על בני הזוג לשבת בשולחן עגול ולנהל שיח פתוח כיצד הם רוצים לסיים את חיי הנישואין.
לפעמים בני הזוג יכולים לעשות זאת בכוחות עצמם ללא סיוע של גורם חיצוני, אך לפעמים האיבה והשנאה של בני הזוג אינה מאפשרת להם לנהל שיח פורה.
במקרה זה על בני הזוג לשכור גורם ניטראלי כגון מגשר/ת שיסייעו להם להגיע להסכמות לגירושין בהסכמה.
במהלך הגישור כל אחד מבני הזוג יפרוס בפני המגשר/ת את הדברים החשובים לו, ותפקידו של המגשר/ת יהיה לגשר על הפערים ולהגיע להסכמות על מירב הנושאים.
גם במקרה בו אחד מבני הזוג הגיש תביעת גירושין שלא בהסכמה, כשמנגד הבן הזוג השני הגיש תביעת שלום בית, עדיין ייתכן ובני הזוג יצליחו להתגרש בהסכמה, לאחר שבית הדין הרבני ינסה לנהל משא ומתן בין שני בני הזוג במטרה להוביל לגירושין ברבנות בהסכמה.
איך עושים גירושין בהסכמה ברבנות
לאחר שבני הזוג הצליחו להגיע להסכמות בין אם ההסכמות הושגו על ידי שיח של שני בני הזוג, ובין אם הסכמות אלו הגיעו לאחר התערבות מגשר/ת או בית הדין הרבני, על בני הזוג לערוך הסכם גירושין.
הסכם גירושין כשמו כן הוא הסכם בו שני בני הזוג מביעים את רצונם להתגרש, כשבהסכם זה בני הזוג מסדירים את מכלול הנושאים.
הסכם גירושין בניגוד לחוזה של שני צדדים להסכם שנכנס לתוקף עם חתימת שני בני הזוג, הרי שבהסכם גירושין חובה על בני הזוג להביא את הסכם הגירושין לקבלת תוקף מערכאה שיפוטית מוסמכת.
חוק חלוקת רכוש בין בני זוג קובע באופן ברור שגם אם ההסכם נחתם על ידי שני בני הזוג בפני עורך דין ונוטריון, אין כל תוקף להסכם זה, וניתן לפתוח את הסכם הגירושין מחדש.
הערכאה השיפוטית לרוב לא תתערב בהסדר של שני הזוג למעט אם מדובר בדבר בלתי מתקבל על הדעת כמו דמי מזונות מינימליים אשר אינם מאפשרים את מחייתם של הילדים.
אלא שלצערי נתקלתי במספר זוגות שלא היו מודעים לחוק זה, דבר שגרר פתיחת הסכם גירושין מחדש והוצאות מיותרות.
הליך ליישוב סכסוך
ככל ובני הזוג לא הצליחו להגיע להסכמות מלאות או שהם לא הצליחו להסכמה כל שהיא, עליהם לנהל הליך גירושין שלא בהסכמה.
בכדי להתחיל בהליך זה עליהם לפתוח תיק ליישוב סכסוך ביחידת הסיוע כאשר במשך תקופה של שישים יום בני הזוג לא יוכלו להגיש כל תביעה, למעט צו עיכוב יציאה מהארץ, או עיקול.
במהלך התקופה יפגשו בני הזוג עובדת סוציאלית שנמצאת ביחדת הסיוע שתסייע לבני הזוג להגיע להסכמות, כל זה מתוך מטרה להוביל את בני הזוג להליך גירושין בהסכמה ברבנות.
רק אם בני הזוג לא יצליחו להגיע להסכמות בכל השישים יום, יוכלו בני הזוג לפתוח תביעת גירושין שלא בהסכמה.
גירושין בהסכמה ברבנות לא בכל מחיר
לסיום חשוב להדגיש כי למרות שמומלץ מאוד להתאמץ להתגרש בהסכמה ברבנות, אך הדבר אינו שווה בכל מחיר.
לא פעם אחד מבני הזוג מבחין כי בן הזוג נחוש להגיע לגירושין בהסכמה ברבנות, ולכן הוא מקשיח עמדות במטרה לסחוט את בן הזוג.
במקרה זה אין להיכנע לסחיטה שבן הזוג מנסה לסחוט, זכרו שלאחר זמן תתחרטו על הוויתורים המפליגים שהסכמתם לחתום בהסכם גירושין.
חשוב להדגיש שלאחר חתימתכם בהסכם גירושין, לא תוכלו להפר את הסכם גירושין באופן חד צדדי בטענה שהייתם בלחץ בעת עריכת הסכם, אלא יהיה עליכם להגיש תביעה לביטול הסכם גירושין, הליך שאין לו סיכוי רב.
לכן, לפני שאתם חותמים על הסכם גירושין מומלץ להתייעץ עם טוען רבני האם ההסכם עליו אתם חותמים הוא הסכם גירושין הוגן.