צו הגנה במעמד צד אחד הינו צעד חריג שאינו נפוץ בהליכים רגילים בבתי משפט, לרוב כל בקשה או תביעה שתוגש בבית המשפט תועבר לתגובת הצד השני ובמקרים מסוימים אף יתקיים במעד שני הצדדים.
גם אם מדובר תביעה לסעדים דחופים כמו תביעת מזונות ילדים ההחלטה תתקבל רק לאחר שמיעת טענות שני בני הזוג.
הסיבה לכך שצו הגנה שונה מהליכים אחרים וניתן לקבל צו הגנה במעמד צד אחד, הוא בכדי למנוע מצב בו אחד מבני הזוג "מנצל" את ההזדמנות שניתן לו להגיב, בכדי לפגוע בבן הזוג.
איך מקבלים צו הגנה במעמד צד אחד
ישנו הבדל מהותי בדרך בה תתקבל החלטה צו הגנה במעמד צד אחד בבית הדין הרבני לעומת צו שכזה בבית המשפט למשפחה.
בבית הדין הרבני אין צורך להופיע בפני הדיין, אלא ניתן להעלות על גבי הכתב את כל העילות אשר בגינם אתם מבקשים את הצו במעמד צד אחד, לא כן בבית המשפט למשפחה, יהיה עליכם להופיע בפני השופט ולפרוס בפניו את כל הטענות.
בכל מקרה יהיה עליכם להעלות טענות המצדיקות את צו ההגנה, כאשר לא כל דבר ייחשב כעילה מוצדקת לצו הגנה.
לא פעם נתקלתי באישה שמבקשת צו הגנה כיון שישנה בגידה בהליך הגירושין, או בבעל שמבקש צו הגנה כיון שהכריזו על האישה שהיא אישה מורדת.
צריך לדעת שלדברים אלו אכן ישנה השלכה כאשר האישה תבקש לממש את הכתובה בגירושין, אך טענות אלו אינן מהוות סיבה שבית הדין יוציא צו הגנה גם במעמד שני הצדדים.
דבר נוסף שיש לשים לב אליו הוא שבית הדין הרבני או בית המשפט לא יסכים לתת צו הגנה במעמד צד אחד ככל ולא הוגשה תלונה במשטרת ישראל טרם הגשת הבקשה.
אי הגשת תלונה במשטרה בסמיכות להגשת צו הגנה יכולה להתפרש שלא מדובר בבקשה דחופה, שכן אם היה חשש אמיתי, הרי שהמגיש את הבקשה לצו הגנה במעמד אחד, היה פונה למשטרת ישראל.
הקריטריונים לקבל צו הגנה
בכדי שתוכלו לקבל צו הגנה במעמד צד אחד עליכם להוכיח כי קיימת אחת מהסיבות דלהלן:
- אלימות פיזית – אלימת פיזית פירושה אלימות בה אחד מבני הזוג נוקט כלפי בן הזוג, אלימות זו יכולה להיות מכות, דחיפות, נשיכות, חבלה, או כל אלימות אחרת, ובלבד שתהיה אלימות פיזית, ולא רק אלימות מילולית, או אלימות כלכלית.
- אלימות מינית – במקרה ואחד מבני הזוג כופה על בן הזוג דברים מיניים הדבר ייחשב כאלימות מינית אשר בגינה יהיה ניתן להגיש בקשה לצו הגנה.
- בן הזוג מהווה חשש מהותי לבן הזוג השני – במקרה בו קיימת אינדיקציה ברורה המראה שאחד מבני הזוג עלול לפגוע בבן הזוג האחר, הרי שניתן להגיש בקשה לצו הגנה, גם אם לא התקיימה אלימות.
במקרים בהם לא מתקיימות אחת מהעילות ובן הזוג מטריד את בן זוגו בהודעות או בשליחת מסרונים, ניתן להגיש בקשה לצו למניעת הטרדה מאיימת.
ההבדל המהותי בין צו הגנה לבין מניעת הטרדה מאיימת, היא שבעוד שצו הגנה יכול להרחיק את בן הזוג מהדירה הרשומה על שמו, הרי שצו למניעת הטרדה מאיימת יכולה להיות אך ורק צו להפסיק את ההטרדה.
תוקף צו הגנה במעמד צד אחד
צו הגנה במעמד צד אחד יהיה מוגבל לרוב לשבוע ימים בלבד, כשבתוך השבוע יתקיים דיון במעמד שני הצדדים בו יאפשרו לשני הצדדים להעלות את טיעוניהם.
במהלך הדיון שיתקיים במעמד שני הצדדים ייחקרו שני הזוג על גרסתם, בכדי שבית המשפט יוכל להתרשם בנכונות הגרסה של כל אחד מבני הזוג.
ככל ובית המשפט אכן יתרשם כי אחד מבני הזוג נקט באלימות, או קיים חשש כי הוא ינקוט באלימות, הרי שהוא יורה להותיר את צו ההגנה שניתן במעמד צד אחד לתקופה נוספת.
לעומת זאת ככל ובית המשפט יתרשם כי מדובר בתביעת סרק אשר המניעים שלה להרוויח בפתיחת תיק גירושין, הרי שהוא יבטל את צו ההגנה תוך שהוא עשוי לחייב בהוצאות משפט גבוהות את בן הזוג שביקש את צו ההגנה.
בית המשפט יראה בחומרה רבה ניסיון להרחיק את בן הזוג בטענות שקר תוך הכפשת שמו הטוב של בן הזוג.
צו הגנה בהסכמה
בהרבה מהתיקים משרדנו טוען רבני יהודה אבלס ייצג בתיקי צווי הגנה, בית הדין הרבני הציע לצדדים להגיע להסכמות על הותרת צו ההגנה מבלי להודות על הטענות.
הרווח בכך שמצד אחד בן הזוג ימשיך להתגורר במדור שקט, ומצד שני לא תתקבל החלטה אשר עלולה להכפיש את שמו של בן הזוג האלים.
הסכמה זו יכולה להיות בתוקף למספר חודשים והיא יכולה להיות גם לתקופה ארוכה יותר, הכל לפי הסכמות הצדדים.
אך צריך לדעת שלא בכל מקרה הדבר מתאפשר, לפעמים ישנו חשש כי בן הזוג "יתנחל" בדירה ולאחר מכן יהיה קשה להוציא אותו מהדירה, כמו כן אצל חלק מבני הזוגות הדבר יוצר קושי בהסדרי ראיה של הילדים.
בכל מקרה שאתם מסכימים להותיר את צו ההגנה למשך תקופה, מומלץ להעלות את הטענה לחייב את בן הזוג שמתגורר בדירה לשלם "דמי שימוש", עבור מגוריו בדירה באופן בלעדי.