הסכם נישואים או כמו שיש שמכנים זאת הסכם ממון מטרתו להסדיר את חלוקת הרכוש במקרה ואחד מבני הזוג יבחר לפרק את חיי הנישואין על ידי פתיחת תיק גירושים ברבנות.
להסכם נישואין יש מטרה נוספת להסדיר שלא תהיה תופעת סרבנות גט בהלכה, וכפי שיפורט בהרחבה במאמר.
הסכם נישואים – עדיף לפני הנישואין או לאחר הנישואין?
לרוב אנו נראה הסכם נישואין לפני הנישואין, כשהנישואין מותנה באישור ההסכם.
אישור ההסכם יכול להיות על ידי רשם הנישואין או נוטריון, אך לאור מספר פסקי דין שניתנו לאחרונה מהם עולה כי בית הדין לא במהרה יאכוף את ההסכמים שניתנו על ידי רשמי נישואין ונוטריון, מומלץ לקבל את אישורה של הערכאה השיפוטית של בית הדין הרבני או בית משפט למשפחה.
האישור יתבצע רק לאחר שאכן בית הדין הרבני או בית המשפט יראו כי אכן חתמתם על ההסכם מרצונכם החופשי ללא כל לחץ או איום.
אך יחד עם זאת גם אם לא נערך הסכם נישואין טרם הנישואין, הדבר אינו מאוחר, וכי ניתן לערוך את ההסכם גם לאחר הנישואין.
אלא שבניגוד להסכם טרום נישואין שיכול לקבל את אישורו של הרשם הנישואין או הנוטריון, הרי שבהסכם לאחר הנישואין ישנה חובה לקבל אך ורק את אישורו של בית הדין הרבני או בית המשפט למשפחה.
למה לעשות הסכם נישואים?
לעריכת הסכם נישואים ישנה חשיבות רבה בפרט אם בני הזוג מבקשים שחלוקת הרכוש בגירושין לא תהיה בהתאם לחוקי הגירושין.
חוק חלוקת רכוש בין בני זוג, קובע כי חלוקת הרכוש מתבצעת באופן שוויוני, כך שכל זכויות ונכסי בני הזוג מחולקים באופן שווה בשווה ללא שתהיה השלכה על שם מי רשום הזכויות או הנכס.
במקרה בו בני הזוג עורכים הסכם נישואין, הם רשאים להסדיר שחלוקת הרכוש תתבצע בהתאם לרישום, כך שכל אחד מבני הזוג יקבל את הזכויות והנכסים הרשומים על שמו באופן בלעדי.
ניתן לערוך הסכם נישואים שיסדיר רק את נושא המתנות או הירושה שיתקבלו במהלך שנות הנישואין, כך שהזכויות שבני הזוג ייצברו במהלך הנישואין מהכנסותיהם יחולקו בהתאם לחוק.
הסכם טרום נישואין – למנוע עגינות
ישנם הסכמי נישואין שמתיימרים להסדיר את תופעת סרבן הגט, כך שלמעשה הבעל מתחייב לתת גט לאישה מיד כשבית הדין יורה לו לתת גט זה.
הסכם כזה הגיע לידי משרדינו בבקשה שטוען רבני יהודה אבלס יעבור על ההסכם בכדי לוודאות אם מדובר בהסכם מקצועי.
ברגע האחרון משרדינו הצליח למנוע חתימה על הסכם לאחר שהובהר לאישה כי צריך לדעת שהדעה הרווחת בבתי הדין הרבניים כי הסכם נישואים שכזה יכול לגרום לגט מעושה ולפסלות הגט, ולכן אין לחתום על הסכם זה.
לכן המלצתי לערוך הסכם טרום נישואים אך ורק אצל טוען רבני מומלץ שבקיא היטב בדין העברי, כך שלא תמצאו את עצמכם לאחר מכן בשאלות קשות על כשרות הגט.
הסכם משמורת ילדים
הסכם נישואין יכול להכיל גם נושאים נוספים מלבד הסדרת חלוקת הרכוש ועניינים כלכליים אחרים.
בין הנושאים שניתן להסדיר בהסכם הוא לחסוך את תביעת משמורת הילדים ככל ובני הזוג יאלצו להיפרד.
ניתן לקבוע כי האם תהיה המשמורנית היחידה ואילו האב יזכה להסדרי ראיה, אך ניתן גם לקבוע בהסכמה כי ההורים יהיו במשמורת משותפת.
לרוב, הסכם משמורת ילדים הינו לטווח הקצר, שכן קיים קושי להסדיר את הסדרי הראיה של הילדים לאחר הגירושין עוד טרם הנישואין.
לכן אנו נראה כי למרות שיש הסכם נישואים על משמורת הילדים, אחד מבני הזוג יבקש לפתוח תיק לביטול הסכם ממון עקב שינוי נסיבות.
הפרת הסכם נישואים
הפרת הסכם נישואים שאושר בערכאה שיפוטית חמורה באופן זהה למפר החלטה שיפוטית של בית המשפט.
כנגד המפר את ההסכם ניתן להפעיל סנקציות קשות של קנס, צו עיכוב יציאה מהארץ, ואף מאסר בהתאם לפקודת בזיון בית המשפט.
גם אם לדעתכם נפל פגם באישור הסכם הנישואין עדיין אין בכך עילה בכדי להפר את הסכם הנישואין, בדיוק כפי שאינכם יכולים לבצע הפרת הסכם גירושין.
אך אם בכל זאת לדעתכם יש לבטל את הסכם הנישואין, ובית הדין סבור כי אין מקום לבטל ולהפר את ההסכם, אתם רשאים להגיש ערעור לבית הדין הרבני הגדול ולנמק מפני מה לעתכם יש לבטל את הסכם הנישואין.
צריך לדעת כי הליך ביטול ההסכם אינו דבר של מה בכך, בפרט כשמדובר בערכאת ערעור, אך ככל ותצליחו להוכיח שאכן יש לכם סיבה מוצדקת, תוכלו לבטל את ההסכם.
ביטול הסכם נישואין בהסכמה
ככל וישנה הסכמה של שני בני הזוג לשנות או לבטל את הסכם נישואין, עליהם לערוך שוב את ההסכמות על גבי הכתב ולהביא את ההסכם לאישורה של הערכאה השיפוטית הראשונה שאישרה את ההסכם הראשון.
יש חובה להדגיש בהסכם הנישואין החדש, שהסכם זה גובר על הסכם נישואים הראשון שערכתם.
אך לפני שאתם מסכימים לשנות את ההסכם חישבו היטב האם אכן כדאי לשנות את ההסכם או שמדובר ב"עוקץ" שבן הזוג מבקש לעשות לכם.
בכל מקרה של התלבטות אתם מוזמנים לפנות למשרדינו לקבל סיוע וייעוץ קונקרטי.