איפה כדאי לפתוח תיק גירושין ברבנות או בבית המשפט, זוהי השאלה שמטרידה את הזוגות שמבקשים להתגרש.
ישנן שמועות שטוענות כי זכויות הגבר בגירושין הינם ברבנות ואילו זכויות האישה בגירושין הינם בבית המשפט, אך מדובר בשמועה שיסודה בטעות.
איפה כדאי לפתוח תיק גירושין לא כרוך
כשאנו בוחנים איפה לפתוח תיק גירושין כשתביעת הגירושין אינה כרוכה, כלומר מדובר בתביעת גירושין בלבד, ללא כל תביעות נוספות כגון תביעת מזונות, הרי שאין כל מקום לשאלה איפה כדאי לפתוח תיק גירושין.
הערכאה היחידה המוסמכת לדון בתביעת הגירושין היא בית הדין הרבני, אין כל היתכנות להגיש תביעת גירושין בבית משפט לענייני משפחה.
רק במקרה בו מדובר ב"נישואי תערובת" כלומר שאחד מבני הזוג יהודי ובן הזוג השני שייך לדת אחרת, ניתן להגיש תביעת גירושין בבית המשפט, כשגם במקרה זה סידור הגט בבית המשפט ייעשה אך ורק בהסכמת בית הדין הרבני.
מי יכריע איפה כדאי לפתוח תיק גירושין עם כריכה
השאלה הקשה איפה כדאי לפתוח תיק גירושין ברבנות או בבית משפט מקבלת משמעות מיוחדת כאשר לתביעת הגירושין מצטרפות תביעות נוספות, כמו לדוגמה תביעה למשמורת ילדים, או תביעה לחלוקת רכוש.
במקרה זה יהיה ניתן להגיש את תביעת משמורת ילדים או את תביעת חלוקת הרכוש לשתי ערכאות מקבילות, בין הדין הרבני או בית המשפט, ולכן עולה השאלה איפה כדאי לפתוח תיק גירושין.
אך לפני כן צריך לדעת שההכרעה היכן לפתוח את התיק תיפול בידי מי שיפתח את התיק הראשון.
כך שלמעשה "הזריז נשכר", זריזותו של אחד מבני הזוג לפתוח תיק גירושים תוביל לכך שהוא יבחר איזו ערכאה תידון כל התביעות.
איפה כדאי לפתוח תיק משמורת ילדים
לשאלה איפה כדאי לפתוח תיק גירושין ככל ולבני הזוג חילוקי דעות בעניין הסדרי הראיה של הילדים קיימת משמעות מיוחדת.
חילוקי הדעות בעניין מה היא טובת הילד גוררת אחריה מאבקים אין סופיים של ההורים שדואגים לטובתו של הילד, כאשר כל אחד מבני הזוג סבור אחרת מה היא טובת הילד.
אכן לא ניתן להתעלם מהתופעה בו אחד מבני הזוג מעלה טענות בעניין משמורת רק בגלל שלא יהיה מזונות במשמורת משותפת, אך בהרבה מהמקרים חילוקי הדעות הינם חילוקי דעות שאכן מטרתם היא לדאוג לטובת הילד.
אלא שבעוד שבבית הדין הרבני לא בקלות ימליצו על משמורת משותפת, הרי שבבית משפט סבורים כי משמורת משותפת הינה הפתרון הטוב ביותר לילד.
לכן, אנו נראה כי המבקש שתהיה משמורת משותפת יעדיף לפתוח את תיק המשמורת בבית המשפט לענייני משפחה, ואילו המבקש שהאם תהיה משמורנית והאב יהיה זכאי להסדרי ראיה בלבד, יגיש את תביעת המשמורת לבית המשפט.
איפה כדאי לפתוח תיק רכוש
בעיקרון אין כל יתרון לפתיחת תיק לחלוקת רכוש בערכאה מסויימת, שכן חישוב חלוקת רכוש בגירושין בבית הדין הרבני יהיה באופן זהה לחישוב חלוקת רכוש בבית המשפט.
אך יחד עם זאת קיימים חילוקי דעות בין בית הדין הרבני לבית המשפט בשאלות מסוימות, כגון האם יש לחשב מוניטין אישי בכלל זכויות הצדדים הניתנים לחלוקה, בעוד שלדעת בית הדין "מוניטין אישי" אינו בר חלוקה, הרי שלדעת בתי המשפט הוא בר חלוקה.
דבר נוסף שיש לקחת בחשבון כשמחליטים איפה כדאי לפתוח תיק גירושין, הוא העובדה שבתי הדין אינם מקבלים את עיקרון "שיתוף ספציפי".
כלומר לדעת בתי הדין מגורי הזוג בדירה שהייתה שייכת לאחד מבני הזוג טרם הנישואין, אינה מקנה כל זכות לבן הזוג השני, לא כן בית המשפט סבור כי ככל ובני הזוג התגוררו יחד והשקיעו סכום כסף משותף בדירה, הרי שהדירה שהייתה שייכת לאחד מבני הזוג טרם הנישואין תהיה בר חלוקה.
איפה כדאי לפתוח תיק מזונות
בעבר לא הייתה כל כך משמעות לשאלה איפה כדאי לפתוח תיק גירושין כשהמחלוקת בין בני הזוג הייתה בשאלה כמה משלמים מזונות לילד, כיון שבהתאם לפסק דין של בית המשפט העליון, לבית הדין הרבני לא היה סמכות לדון בתביעת מזונות ילדים.
אלא שלאחרונה בערעור בבית הדין הרבני הגדול נקבע כי לבית הדין ישנה סמכות לדון ולהכריע בתביעת מזונות ילדים, ככל ותביעת המזונות הוגשה ככרוכה לתביעת הגירושין.
דבר זה יצר מאבק סמכויות בין בית הדין הרבני לבית המשפט למשפחה מי יכריע בשאלה כמה מזונות משלמים על ילד אחד.
בתי המשפט יחייבו מזונות גבוהים עבור ילד אחד ככל והסדרי הראיה של האב הינם מופחתים, ואילו בתי הדין הרבני יחייב מזונות נמוכים יותר, בפרט אם האב אינו עשיר.
מאידך, ככל ויהיה הסדרי ראיה גבוהים עד כדי משמורת משותפת, בתי המשפט יפטרו את האב מלשלם מזונות, ואילו בתי הדין יחייבו בתשלום מזונות מינימלי.
איפה כדאי לפתוח תיק גירושין בהסכמה
לא פעם נתקלתי בבני הזוג שאינם יודעים איפה כדאי לפתוח תיק גירושין בהסכמה, למרות שהם יודעים איך מתגרשים בהסכמה ויש להם הסכם גירושין החתום על ידי שני בני הזוג.
ככל ולבני הזוג ישנו הסכם גירושין שנערך על ידי טוען רבני מומלץ אין כל חילוק אם אישור ההסכם יתבצע בבית הדין הרבני או בבית המשפט לענייני משפחה.
יחד עם זאת המלצתי לאשר את הסכם הגירושין בבית הדין הרבני ולא בבית משפט, כיון שככל ואישור הסכם הגירושין יתבצע בבית הדין הרבני, תוכלו לסדר את הגט מיד לאחר אישור ההסכם, כך שלא יהיה מצב של סירוב גט.
בכל מקרה עליכם לדעת שהסכם בין בני זוג לא מחייב אם אין אישור להסכם על ידי בית הדין או בית המשפט.