כיום רבים מהזוגות מבקשים להסדיר ביניהם את סוגיית משמורת הילדים בצורה של הורות משותפת, אבל לחלקם לא ברור מה זה הורות משותפת ומה הם ההשלכות לכך.
במאמר זה נעשה סדר בדברים, מה הם האפשריות שעומדות לפני ההורים בסוגיית המשמורת לאחר שהם ביצעו פתיחת תיק גירושין ברבנות תל אביב או בכל רבנות אחרת.
מי קובע מה זה הורות משותפת
לא פעם נתקלתי בבני זוג שערכו הסכם גירושין בהסכמה בו הם הסדירו את מכלול הנושאים כמו למשל שלא תהיה תביעת מזונות ילדים, אך את השאלה המטרידה ביותר של משמורת משותפת הם הותירו ללא כל הסכמה.
חלקם הסדירו את נושא המשמורת בהסכמה כי תהיה הורות משותפת, אך הם לא פירטו מה זה הורות משותפת ומה היא כוללת.
דבר זה יוצר מריבות חדשות כאשר כל אחד מבני הזוג נותן פרשנות שונה למונח הורות משותפת, ולמעשה הם מותירים את ההכרעה הקשה של הסדרי השהות ואחריות ההורית לבית משפט למשפחה או לבית הדין הרבני.
הסיבה לכך לפעמים נעוצה בכך שבני הזוג לא יודעים איך מתגרשים יפה והם נאלצים לנהל מלחמות בבתי הדין הרבניים, אך לפעמים הסיבה לכך היא משום שבני הזוג ערכו הסכם גירושין ללא עורך דין או טוען רבני.
הדבר מצער מאוד לראות שבני זוג שמבקשים להימנע מהליכים משפטיים מתישים ובדיקות של פקידת הסעד מבקשים לערוך הסכם מסודר להסדיר את המשמורת, כשבגלל "חיסכון" בעלות עריכת ההסכם מתקיימים הליכים משפטיים על פרשנות ההסכם.
לכן ככל ובני הזוג מבקשים שתהיה הורות משותפת, עליהם לכתוב במפורש שהסדרי השהות בין ההורים תהיה שווה ולא להותיר פתוח את השאלה מה זה הורות משותפת.
מה זה הורות משותפת לתפיסת בתי המשפט
כשאנו נרצה לבחון מה זה הורות משותפת לתפיסת בתי המשפט אנו נצטרך להקדים הקדמה קצרה.
בעבר התפיסה המקובלת בבתי המשפט הייתה כי האם הינה המשמורנית היחידה ואילו האב זכאי להסדרי ראייה, כאשר לפעמים האב יהיה זכאי להסדרי שהות מופחתים ולפעמים להסדרי ראיה מורחבים.
תפיסה זו הייתה גורמת לקיפוח זכויות הגבר בגירושין, האב שגידל את ילדו במסירות היה נאלץ להסתפק בהסדרי ראיה ולא להיות משמורן רק בגלל היותו גבר.
מלבד זאת מחקרים רבים הראו כי טובת הילד מחייבת שהאב והאם יהיו שווים בגידול הילד, היותם של שני ההורים משמורנים מותירה לילד את התחושה כי למרות שההורים נמצאים בהליך גירושין מסורבל, עדיין שני ההורים דואגים לילד.
דבר זה קיבל חיזוק משמעותי לאחר שבתי המשפט החלו לאמץ את עיקרון "משמורת משותפת" עד שכיום ניתן לומר כי במקרה סטנדרטי בתי המשפט ימליצו על משמורת משותפת.
מכאן נולד העיקרון של הורות משותפת, כלומר מצב בו הילד נמצא אצל האב והאם באופן שוויוני ללא שתינתן עדיפות לאחד מההורים.
מה זה הורות משותפת ומה זה אחריות הורית משותפת
קיים בלבול אצל חלק מההורים בין הורות משותפת לבין אחריות הורית משותפת, ולכן חשוב לשים לב אם שאלתכם עוסקת בשאלה מה זה הורות משותפת, לבין אם היא עוסקת בשאלה מה זה אחריות הורית משותפת.
שכן בעוד שהורות משותפת עוסקת בעיקר בנושא משמורת הילד והסדרי השהות, כלומר היכן הילד ישהה פיזית במהלך השבוע האם אצל האב או אצל האם, הרי שאחריות הורית עוסקת בנושא של אפוטרופוס של ההורים.
אפוטרופסות ההורים כוללת את נושאי חינוך הילדים כגון זהות מוסד הלימודים, שיטת החינוך ועוד, וכן את בריאות הילד כגון אופן טיפול הרפואי של הילד.
בעוד שאחריות הורית כלומר אפוטרופסות על הילד תהיה שווה בין ההורים כמעט בכל המקרים, הרי שבהורות משותפת האם תעדיף שהיא תהיה משמורנית יחידה מתוך חשש שלא יהיה מזונות במשמורת משותפת.
הורות משותפת בבית הדין או בבית משפט
השינוי שחל בתפיסת בתי המשפט שמוטב שתהיה הורות משותפת עדיין לא התקבלה בבית הדין הרבני שאינם יודעים מה זה הורות משותפת ומה היתרונות שלה.
כך שבהחלט ניתן לומר כי נמצא פסקי דין של הורות משותפת בבתי המשפט יותר מאשר בבתי הדין הרבניים.
אך יחד עם זאת גם בתי הדין כבתי המשפט ישלחו את ההורים לבדיקה אצל פקידת הסעד שתבחן מה היא טובת הילד במקרה ספציפי זה.
ככל ופקידת הסעד תמליץ על הורות משותפת, יהיה על הטוען הרבני שמייצג אתכם בתיק להסביר לבית הדין הרבני בפרוטרוט מה זה הורות משותפת בכדי שבית הדין יאמץ את מסקנות התסקיר, כאשר סביר מאוד שבית הדן אכן יאמץ את מסקנות התסקיר.
גם במקרה בו בית הדין ידחה את מסקנות התסקיר ויורה כי האם תהיה משמורנית היחידה, הרי שניתן להגיש ערעור לבית הדין הרבני הגדול, כאשר סביר להניח שערעור זה יתקבל.
הורות משותפת מול ניכור הורי
הדרך להצליח בתביעת הורות משותפת אינה פשוטה כלל וכלל, בפרט במקרים בהם האם מנסה להעליל עלילות שווא כנגד האב.
במקרים אלו טוען רבני ילחם בכל הכוח להסביר לבית הדין מה זה הורות משותפת והפגיעה בטובת הילד אם נקבל את הפגיעה השקרית של האישה.
במידת הצורך יהיה ניתן להגיש גם תביעת ניכור הורי כנגד האם שמנסה לפגוע בטובת הילד ממניעים פסולים.