בניגוד להסכם ממון מורכב ישנם זוגות שחושבים שבהסכם ממון סטנדרטי ניתן לחסוך בעלות עריכת ההסכם על ידי טוען רבני או עורך דין לגירושין, וניתן לערוך הסכם ממון סטנדרטי ללא כל סיוע, אך צריך לדעת שמדובר בטעות שיכולה לעלות להם לאחר זמן ביוקר רב.
במאמר זה נסביר על הסכם ממון סטנדרטי, כשלאחר המאמר תראו כי אין סטנדרט בהסכם ממון, כאשר לכל זוג יש את הדברים החשובים לו.
הסכם ממון סטנדרטי לשם מה
בראשית, נסביר לשם מה יש צורך בכלל לעשות הסכם ממון סטנדרטי, ומה קורה במקרה בו בני הזוג התחתנו בלא עריכת הסכם ממון.
חוקי הגירושין קובעים כי כל מה שצברו בני הזוג במהלך שנות הנישואין הינו רכוש ששייך לשני בני הזוג בשווה, כשאין כל חילוק האם הזכויות שנצברו רשומות על שם הבעל או על שם האישה.
כמו כן אין הבדל האם יש הוכחת בגידה בהליך גירושין או שבני הזוג יודעים איך להתגרש בקלות.
בין הזכויות שיחלקו בני הזוג במקרה של גירושין ניתן למנות זכויות פנסיוניות, סוציאליות, חשבונות בנק, נכסי נדל"ן, רכב, ועוד.
כך שלמעשה לאחר שתוגש תביעה לגירושין, בן הזוג שעבד קשה והשתכר בסכומים גבוהים ייאלץ להעביר לבן/ת הזוג מחצית מהזכויות.
זוגות שמבקשים שחלוקת הרכוש תתבצע באופן שונה, כך שבן הזוג שצבר את הזכויות הכספיות, זכויות אלו יישארו בידו, חייב לערוך הסכם ממון.
הסכם ממון סטנדרטי יכול להיעשות לפני הנישואין ויכול להיעשות לאחר הנישואין, כשלרוב הסכם ממון ייעשה לפני הנישואין כתנאי לנישואין.
יתרון הסכם ממון בבני זוג סטנדרטי
לרוב ובפרט בבני זוג שאינם מביאים נכסים מלפני הנישואין שאין להם דרישה מיוחדת לחלוקת רכוש בגירושין, רוצים שחלוקת הרכוש במקרה של גירושין יהיה סטנדרטי.
אך יחד עם זאת ישנם זוגות שסבורים שלמרות שהם רוצים שחלוקת הרכוש בגירושין תתבצע בהתאם לחוק חלוקת רכוש בין בני זוג, עדיין קיימת חובה לעשות הסכם ממון סטנדרטי.
מדובר בטעות שאין לה כל בסיס, ככל ובני הזוג מבקשים שהגירושין וחלוקת הרכוש תיעשה בהתאם לחוק, הרי שחלוקת הרכוש תיעשה בין כך ובין כך בהתאם לחוק.
למרות זאת קיים יתרון לאישה לערוך הסכם ממון גם במקרה והיא רוצה שחלוקת הרכוש תהיה בהתאם לחוק, למרות שהיא תהיה זכאית לקבל מחצית מזכויות הבעל בחלוקת הרכוש מכוח החוק.
הסיבה לכך היא שככל והאישה תקבל מחצית מזכויות הבעל בהתאם לחוק יחסי ממון, הרי שהיא לא תקבל כתובה בגירושין,.
בית הדין לא יאפשר לאישה ליהנות משני האפשרויות, גם לקבל כתובה לפי הדין הדתי וגם לקבל מחצית מזכויות האיש בהתאם לחוק.
לא כן במקרה והאישה תערוך הסכם ממון שיקבל תוקף פסק דין, שאז האישה זכאית לקבל מחצית מזכויות האיש לפי הדין הדתי, הרי שהאישה תהיה זכאית לקבל כפל הטבות, גם מחצית מזכויות הבעל, וגם את דמי הכתובה.
הסכם ממון סטנדרטי לעומת הסכם ממון שאינו סטנדרטי
הסכם ממון סטנדרטי יכלול את אופן חלוקת הרכוש במקרה של פתיחת תיק גירושים בהתאם להסכמות של בני הזוג, כאשר הסטנדרט הוא שכל אחד יישאר בזכויותיו.
הסכם ממון הגם שהוא סטנדרטי יכלול נושאים נוספים של תשלום מזונות, הסדר המחיה של בני הזוג במהלך שנות הנישואין.
לעומת זאת הסכם ממון לא סטנדרטי בו לאחד מבני הזוג יש מוניטין, או חברות שונות, בהם יש צורך לעשות חישוב חלוקת רכוש בגירושין באופן מורכב, כך שגם הסכם הממון לא יהיה סטנדרטי.
בכל הסכם ממון בין אם הוא סטנדרטי ובין אם לאו, יש דבר שחשוב לאחד מבני הזוג שיופיע בהסכם ממון כשלאחר הדבר אינו חשוב.
כמו כן היקף הזכויות שרשומות בהסכם הממון משתנה מזוג לזוג, כך שלא מומלץ להוריד הסכם מהאינטרנט בלא לקבל ייעוץ מקצועי מתאים.
הסכם ממון אינו פתרון לסרבנות גט
נתקלתי בלא מעט מקרים בהם עורכי דין ערכו הסכם ממון סטנדרטי לבני הזוג כשבין הסעיפים בהסכם הממון נכתב כי ככל והבעל לא ייתן גט לאישה בתוך 7 ימים מיום הודעת האישה על רצונה להתגרש הדבר ייחשב כסרבנות גט.
יש לדעת כי להסכמה זו אין כל תוקף לפי ההלכה, והבעל יוכל להגיש תביעה שכנגד לשלום בית, למרות שהסכם הממון אושר על ידי בית המשפט למשפחה.
יתירה מכך גם במקרה בו בני הזוג ערכו הסכם גירושין שאושר על ידי ערכאה שיפוטית, יכולים בני הזוג לבצע פתיחת הסכם גירושין מחדש.
הדרך היחידה לחייב את הבעל לגרש ולהטיל עליו סנקציות ככל ומדובר בבעל סרבן גט, היא אך ורק על ידי החלטות של בית הדין הרבני.
אישור הסכם ממון סטנדרטי
הסכם ממון סטנדרטי ייכנס לתוקף רק לאחר שההסכם קיבל תוקף פסק דין על ידי בית הדין הרבני או בית המשפט למשפחה.
במקרה ומדובר בהסכם ממון לפני הנישואין ניתן לקבל את האישור גם על ידי נוטריון או רשם הנישואין, אך יחד עם זאת כדאי לקבל תוקף פסק דין של ערכאה שיפוטית ולא להסתפק בנוטריון או רשם נישואין.
ככל והסכם הממון לא קיבל תוקף פסק דין, הסכם הממון הגם שהוא הסכם סטנדרטי לא ייכנס לתוקף וכל צד יוכל לחזור בו מהסכמתו.