תשלום כתובה בגירושין הינו נפוץ בהרבה מהמקרים בהם בני הזוג נאלצים להיפרד, אך לפעמים האישה מאבדת כתובתה, אז כיצד נוכל לדעת מתי יהיה בגירושין כתובה ומתי האישה לא תהיה זכאית לקבל כתובה בהליך הגירושין.
כתובה בגירושין בהסכמה
בני זוג המבצעים הליך גירושין בהסכמה הרי שבני זוג אלו יכולים להגיע להסכמות האם יהיה חיוב כתובה בגירושין או שהאישה מוותרת על הכתובה.
לרוב, בני הזוג שעורכים הסכם גירושין בהסכמה שכולל את כל הנושאים, האישה תסכים לוותר על הכתובה, בגלל שהיא תעדיף להתגרש בצורה יפה ומכובדת.
אך לפעמים האיש שמבין כי הסיבה לגירושין הם רק באשמתו, ובפרט במקרה בו הבעל יצא עשיר מהזוגיות, ואילו האישה יוצאת כשידה הכלכלית על התחתונה, האיש מסכים לשלם בגירושין את הכתובה ולכל הפחות חלק מתשלום הכתובה.
כתובה בגירושין שלא בהסכמה
בגירושין שלא בהסכמה האישה תתעקש לקבל את הכתובה בגירושין, ואילו האיש יעשה את הכל בכדי להוכיח כי האישה אינה זכאית לקבל את הכתובה.
השאלה המרכזית שתעמוד לדיון היא מי האשם בפירוק התא המשפחתי, האם הבית התפרק בגלל שהאישה מורדת, כך שהאשמה מוטלת עליה, או הסיבה לפירוק התא המשפחתי היא עזיבת האיש את הבית, כך שהאיש הוא שאשם בפירוק הבית.
אחד המבחנים שבית הדין יבחן הוא מי האשם בפירוק הבית, הוא מי בירר הראשון איך פותחים תיק גירושין, כשלדעתם מי שפתח את התיק, הדבר מעיד כי הוא זה שרוצה בגירושין.
מבחן זה אינו יחיד, שכן ככל והאישה תפתח תיק גירושין בגלל שהבעל עשה מעשים שלא ייעשו, הרי שהאישה תהיה זכאית לקבל כתובה בגירושין, כיון שמעשיו של האיש הם שגרמו לפירוק הבית.
אך בכל זאת אנו רואים זוגות שמבקשים שלום בית, כל זה מתוך רצון להצליח בתביעת הכתובה.
סכום מופרז של כתובה
לא פעם אנו נתקלים במקרה בו האיש בשעת הנישואין חותם על כתובה בסכומים דמיוניים כמו לדוגמה סכום של מיליון ₪, סכומים אלו נכתבו מתוך מחשבה כי הכתובה אינה מחייבת.
אלא שבסוף שהצדדים מבקשים להתגרש האישה מציגה את שטר הכתובה בסכום הגבוה והאיש מוצא את עצמו חשוף לתביעה לסכום שהוא מעולם לא חשב להתחייב עליו.
בבתי הדין קיים מבוכה רבה כאשר חלק מהדיינים סבורים שיש לכבד את שטר הכתובה גם כאשר מדובר בסכום גבוה, ואילו חלק מהדיינים סבורים שאין לתת משקל רב לסכום המופרז שמופיע בשטר הכתובה.
לכן שאלה זו לרוב תוכרע רק בערעור לבית הדין הרבני הגדול שם ייקבע על ידי הדיינים האם ישולם כתובה בגירושין באופן מלא או חלקי.
אין כפל מבצעים
לחלוקת נכסים בגירושין ישנה השלכה ישירה לשאלה האם האישה תקבל כתובה בגירושין, וזאת גם במקרה בו ייקבע כי האיש הוא שאשם בפירוק התא המשפחתי.
בהתאם להלכה כל מה שאחד מבני הזוג צבר בשעת הנישואין, הרי שהוא שייך אליו בעת הגירושין, בעוד שבהתאם לחוק כל מה שצבר אחד מבני הזוג יחולק בין בני הזוג בשווה.
כלומר ככל והבעל צבר סכום כסף גדול בחשבון הבנק הרשום על שמו, הרי שהאישה תהיה זכאית לפי החוק לקבל מחצית מזכויות האיש.
אלא שבמקרה זה בית הדין לא יאפשר לאישה לקבל גם מחצית מהזכויות הרשומות על שם האיש וגם את תשלום הכתובה.
הסיבה לכך שבית הדין אינו מאפשר לאישה ליהנות מכפל הטבות, כך שבחלוקת רכוש האישה תקבל מחצית מזכויותיו של הבעל לפי החוק, ואילו בבית הדין האישה תקבל את הכתובה לפי ההלכה.
על האישה יהיה לבחור האם היא מעדיפה שחלוקת רכוש בגירושין בבית הדין הרבני יתבצע לפי ההלכה או שמא היא מעדיפה חלוקת רכוש לפי חוקי הגירושין ואז היא תפסיד את הכתובה.
מדובר בדילמה קשה שטוען רבני מומלץ יוכל לסייע לך לבחור את המסלול הנכון בהתחשב בסיכויים שלך להצליח בתביעות.
תביעת כתובה לפני הגירושין
ככלל ניתן לחייב בכתובה רק אם מדובר בתביעת כתובה בגירושין, אך לא ניתן לחייב כתובה לפני הגירושין.
אך יחד עם זאת האישה יכולה להגיש תביעה לעקל את כספו של האיש לצורך הבטחת תשלום הכתובה, ככל ויוכח שהאיש מפזר כסף וקיים חשש שלא יהיה לאישה לגבות את תשלום הכתובה לאחר מיכן.
עיקול זה ייעשה לפני שהבעל סידר גט בכדי להבטיח את האפשרות שהאישה תקבל את מלוא הכתובה.
מקרה נוסף שניתן גם לחייב את האיש לשלם כתובה למרות שלא בוצע סידור גט, הוא במקרה בו בית הדין הכריע בשאלה האם הבעל חייב לתת גט, אך למרות החיוב האיש מסרב לתת את הגט ממניעים פסולים.
במצב זה בית הדין יתייחס כביכול האיש כבר גירש את האישה ויחייב אותו בתשלום הכתובה לאלתר.
כתובה בגירושין במקרה של אלמנה
לא רבים יודעים אך תביעת כתובה ניתן להגיש לא רק במקרה בו האישה מתגרשת, אלא גם במקרה בו האישה התאלמנה מהבעל.
זכאות לקבל כתובה היא בכל מקרה בו חיי הנישואין באו לקיצם בין אם המדובר בגירושין ובין אם מדובר באלמנה.
במקרה זה האלמנה תגיש תביעת כתובה כנגד העיזבון שהבעל הותיר והיא תהיה זכאית לקבל מהעיזבון לפני יורשיו החוקיים של הבעל.
אלא שבניגוד לתביעת כתובה בגירושין שאין כל השלכה לשאר זכויות האישה בגירושין, הרי שבמקרה של כתובה באלמנה, האישה תפסיד את הזכות לקבל מזונות אישה החל מהמועד בו האישה הגישה תביעת כתובה.