מזונות לילד אחד גבוהה יחסית ממזונות המשולמים עבור שני ילדים, שכן ישנן הוצאות שאין בהם עלות נוספת לריבוי הילדים בבית, לדוגמה הוצאות עבור חשמל, גז, וכדומה, אשר עלותן אינה נגזרת ממספר הנפשות השוהות בבית.
במאמר זה נתייחס רק לעלות המזונות לילד אחד, כאשר העלות ל-3 ילדים ייחדנו מאמר נפרד כמה מזונות משלמים ל-3 ילדים.
חישוב של מזונות לילד אחד
התפיסה הרווחת בבתי המשפט היא שעלות מזונות לילד אחד הינה מינימום 1,250 ₪, כשכמובן במקרה בו ישנם צרכים מיוחדים או שהילד חי בחיי פאר עקב כושר ההשתכרות הגבוה של ההורים, הרי שדמי המזונות יהיו גבוהים יותר.
סכום זה אינו כולל הוצאות עבור המדור, כשגם בזה המקובל שהאב משלם 30% עבור תשלום המדור שהאם נאלצת לשכור דירה, גם בזה חובה לציין כי יש לדעת מתי לא משלמים מדור, שכן לא בכל מקרה מוטל על האב לשלם תשלום מדור.
הוצאה נוספת נקראת "מחציות" הוצאה זו הינה עבור הוצאות חינוך ורפואה חריגים של הילד, שהאב והאם נושאים בתשלום זה בשווה.
כך שניתן לומר שככל והאם שוכרת דירה בסך של 5,000 ₪, האב יצטרך לשלם לאם עבור המזונות של ילד אחד סך של 1,500 +1,250 =2,750 ₪.
מזונות לילד אחד במשמורת משותפת
החישוב של תשלום 1,250 ₪ + שליש מהוצאות המדור עבר מזונות הילד, נכון רק במקרה בו האם הינה המשמורנית היחידה והאב רואה את הילדים בהסדרי שהות מופחתים ללא לינה, אך ככל וישנה משמורת משותפת הרי שהתשלום עבור המזונות משתנה.
הסיבה לכך היא שבהתאם להלכה של בית המשפט העליון בבע"מ 919/15 נקבע כי ככל וישנה משמורת משותפת, האב והאם נושאים בנטל הכלכלי באופן שווה, ולכן אין מקום שהאב יצטרך לשלם את הוצאות עבור מזונות לילד אחד.
הלכה זו הינה מחייבת את בית המשפט למשפחה, אך בתי הדין הרבניים נוטים לחרוג מהלכה זו ולחייב את האב גם במזונות במשמורת משותפת.
מסיבה זו אנו נראה שאבות מבקשים שבית המשפט למשפחה הוא שיהיה מוסמך לדון בתביעת המזונות, ואילו אימהות יעדיפו שבית הדין הרבני הוא שתדון בתביעה, כך שנוצר מאבק סמכויות.
משמורת משותפת אינו הכלל היחיד
האמירה כי במשמורת משותפת לא משלמים מזונות אינה מדוייקת, שכן ישנו פרמטר נוסף שיש לחשב, והוא כושר ההשתכרות של ההורים, ככל וכושר ההשתכרות של ההורים זהה, הרי שאכן האב לא ישלם מזונות לילד אחד.
במקרה בו האב משתכר בשכר גבוה יותר מאשר שכרה של האם, הרי שלמרות שישנה משמורת משותפת, האב יצטרך לשלם דמי מזונות מינימליים.
כמו כן ככל והאישה זכתה בתביעת חלוקת רכוש בין בני זוג או בתביעת כתובה, הרי שההכנסה הזאת תיחשב אף היא בשיקול הכלכלי של עלות דמי המזונות.

דוגמאות לתשלום מזונות עבור ילד אחד במשמורת משותפת
דוגמה א'
האב משתכר – 10,000 ₪.
האם משתכרת – 10,000 ₪.
משמורת והסדרי שהות – משמורת משותפת.
הוצאות הילד – 1,250 ₪.
שכר דירות ההורים – 5,000 ₪.
הוצאות חינוך ורפואה – 500 ₪.
האב ישלם במקרה זה 0 שקלים עבור מזונות לילד אחד, שכן שכר ההורים שווה ומשמורת הילדים הינה משותפת.
דוגמה ב'
האב משתכר – 10,000 ₪.
האם משתכרת – 5,000 ₪
משמורת והסדרי שהות – משמורת משותפת.
הוצאות הילד – 1,250 ₪.
שכר דירות ההורים – 5,000 ₪.
האב יצטרך לשלם עבור מזונות ילד אחד סך של כ-500 ₪.
תביעת מזונות איך לעשות נכון
כפי שהנכם רואים קיימים מספר פרמטרים בכדי שיהיה ניתן לחשב את עלות מזונות לילד אחד באופן מדויק, כשרבים מהזוגות אינם יודעים לערוך חישובים אלו.
מסיבה זו ישנם זוגות שמעדיפים לערוך הסכם מזונות ובכך הם חוסכים את כל ההליכים המשפטיים המתישים בבית המשפט.
אך צריך לדעת כי גם לעריכת הסכם יש צורך בידע נרחב של מכלול הזכויות שלכם, שכן ככל ולא תדעו את זכויותיכם ותחתמו על הסכם בהיעדר ידיעה לא יאפשר לכם להגיש תביעה לפתיחת הסכם גירושין.
אז איך באמת נוכל לעבור את תביעת מזונות כשאנו מצליחים לשמור על זכויותינו, ומי ערב לנו שאין כאן ניסיון של עושק או ניצול לרעה של אחד מבני הזוג שמבקש לסחוט את הכסף של הצד השני.
התשובה לכך היא על ידי שכירת שירות ייצוג משפטי של טוען רבני לגירושין, כשיש לשים לב שמדובר בטוען רבני לגירושין ולא בטוען רבני לדיני ממונות.
כיצד יעזור לכם טוען רבני בתביעת מזונות לילד אחד
טוען רבני ילווה אתכם בכל ההליך של תביעת המזונות, ליווי זה כלול הגשת כתב תביעה /הגנה בו יפורט היטב טענותיכם ההלכתיות.
אך קודם לכך, תקבלו ייעוץ משפטי כמה יעלה לכם תלום מזונות לילד אחד, והאם יש דרך לשנות את גובה דמי המזונות.
במהלך הדיון הטוען הרבני יטען את טענותיכם למה אתם צריכים להיות זכאים בתביעת המזונות, כשגם במקרה וחלילה טענותיכם לא יתקבלו, הרי שיהיה ניתן להגיש ערעור לבית הדין הרבני הגדול.