הסכם ממון לפני נישואין יש לו יתרונות אך גם חסרונות, במאמר זה נסביר את ההבדלים בין הסכמי ממון לפני הנישואין להסכמי ממון לאחר הנישואין.
אך טרם כל נפתח בשאלה לשם מה יש צורך לערוך הסכם ממון? האם הסכם ממון נועד רק לנישואין שניים או גם לנישואין ראשונים? ומה קורה אם אתם בחורים שלא להינשא ולהיות רק ידועים בצבור בגלל שאתם חוששים מגירושין ברבנות או בבית משפט.
למה צריך הסכם ממון לפני נישואין
ככל ואתם מגיעים לנישואין בלא שצברתם נכסים מלפני הנישואין אכן ככל הנראה אין דחיפות שתעשו הסכם ממון לפני נישואין.
הצורך העיקרי לערוך הסכם ממון הוא במקרה בו אחד מבני הזוג מביא עמו רכוש שהוא צבר או נדל"ן וכדומה, וברצונו לערוך הפרדה רכושית בין בני הזוג.
מסיבה זו תופעת הסכם ממון נפוצה יותר בזיווג שני או במי שמביא עמו סכום כסף גבוה.
בהסכם הממון יוסדר כי במקרה ויתבצע פתיחת תיק גירושין ברבנות הרי שמה שהבעל הביא מלפני הנישואין יישאר של הבעל, ומה שהאישה הביאה לפני הנישואין יישאר בידה של האישה.
יחד עם זאת זוגות שרוצים לחיות בחיי הנישואין בהפרדה רכושית גם על נכסים שייצברו במהלך הנישואין, עליהם לערוך הסכם ממון בין בני הזוג בו יוסדר נושא הפרדת הרכוש.
ככל ובני הזוג לא יערכו הסכם ממון לפני נישואין יחולו על בני הזוג חוק חלוקת רכוש בין בני זוג, וחלוקת הרכוש תתבצע באופן שווה בשווה, ללא כל קשר על שם מי רשום הנכס.
יש לסייג את הדברים, שכן לא בכל מקרה חלוקת הרכוש תתבצע באופן שוויוני כשלשם כך ייחדנו מאמר כיצד מתבצע חלוקת רכוש בגירושין בין בני הזוג בבית הדין הרבני.
מי עורך לפני הנישואין הסכם ממון
ניתן לערוך הסכם ממון ללא עורך דין בתנאי שאתם יודעים לערוך את ההסכם כמו שצריך, כלומר שההסכם אכן יבטא את מה שסיכמתם בעל פה.
ככל ואינכם יודעים לערוך הסכם מקצועי אל תערכו את ההסכם, עריכת הסכם ממון לפני נישואין הכוללת טעות אחת בלבד עולה לעלות לכם ביוקר רב ככל ותוגש בקשה לביטול הסכם ממון.
לאחר שערכתם את הסכם הממון עליכם להביא את ההסכם ממון לבית הדין הרבני או לבית המשפט למשפחה בכדי שהם יאשרו את ההסכם.
ככל ואתם עורכים לפני הנישואין את ההסכם ממון אתם יכולים לקבל את אישור הרשם הנישואין או נוטריון שיאשרו שאכן הבנתם על מה אתם חותמים והדבר נעשה מרצונכם החופשי.
אך יחד עם זאת המלצתי לפנות לבית המשפט למשפחה או לבית הדין הרבני בכדי שהם אלו שיאשרו את הסכם הממון.
עריכת הסכם לידועים בצבור
ככל ולא נישאתם בנישואין ברבנות או בנישואין אזרחיים אלא אתם ידועים בציבור, הרי שלא יחול עליהם חוק יחסי ממון בין בני הזוג אלא "הלכת השיתוף".
כלומר ככל ובני הזוג התכוונו לשתף זה את זה ברכושם, הרי שהחלוקה במקרה ובני הזוג ייפרדו תתבצע באופן שוויוני, וככל ולא הייתה כוונה כזו הרי שכל אחד יישאר בזכויותיו.
חשוב לציין כי למרות שבני הזוג ידועים בצבור אינם נשואים, ככל והם יבקשו להיפרד זה מזה בית הדין הרבני יחייב את הצדדים לערוך גט לחומרה.
גם לידועים בצבור מומלץ לערוך הסכם ממון למרות שאין להם כל כוונה להתחתן, אלא שבניגוד להסכם ממון לפני נישואין שיש צורך לאשר בערכאה שיפוטית, הרי שבידועים בצבור אין לכך כל צורך וניתן להסתפק בהסכם ממון שנערך על ידי טוען רבני.
יתרונות הסכם ממון לפני נישואין
עריכת הסכם לפני הנישואין מקנה שוקט ורוגע בו כל אחד מבני הזוג יודע מה הוא יקבל ככל והחבילה תתפרק ובני הזוג ייאלצו לפתוח תיק גירושין בבית משפט.
מלבד הרוגע שבני הזוג נהנים מעריכת הסכם הממון הדבר מהווה פתרון לזוגות שמבקשים לחלוק את הרכוש באופן שונה מחוקי הגירושין.
יתרון נוסף בעריכת הסכם לפני הנישואין היא הידיעה כי הקשר ביינכם אינו מבוסס על חישוב כלכלי אלא באמת מדובר בקשר של אהבה.
לא פעם נתקלתי בזוגות שלאחר שהוצע להם לערוך לפני הנישואין הסכם ממון, הדבר התקבל בסירוב של בן הזוג שמגיע לנישואין ללא כל רכוש, לאחר שהוא חשב לחמוד את רכושו של בן הזוג שהביא עמו הון רב.
כך שלפעמים דווקא עריכת הסכם לפני הנישואין יכולה להעמיד למבחן את כוונת בן הזוג.
חסרונות הסכם ממון לפני נישואין
להסכם ממון לפני הנישואין עלולה להיות גם חסרונות אשר יש לקחת אותם בחשבון טרם עריכת ההסכם.
לאחר שחתמתם על הסכם ממון והדבר אושר בערכאה שיפוטית אין דרך חזור, לא יהיה ניתן לבטל את ההסכם ממון רק במקרה ויש ביטול הסכם ממון בהסכמה של שני בני הזוג.
מטבע הדברים קשה לצפות לפני הנישואין כיצד יעלה הזיווג, איך תצליחו בפרנסתכם, ועוד פרמטרים נוספים שעלול לבצבץ במהלך שנות הנישואין, אשר לא צפיתם זאת כשערכתם הסכם ממון לפני נישואין.
לכן חשוב לערוך את ההסכם במחשבה תחילה על כל האפשרויות שעלולות לצוץ לכם במהלך שנות הנישואין, כך שתצליחו לתת מענה כמעט מושלם על כל המקרים.
ככל ואתם זקוקים להתייעצות פרטנית, אל תהססו פנו לטוען רבני יהודה אבלס בכדי שהוא ייעץ לכם למקרה הקונקרטי שלכם.