פתיחת הסכם גירושין – מיתוס או מציאות

פתיחת הסכם גירושין

ניסיון לבצע פתיחת הסכם גירושין שהסדיר את חלוקת הרכוש בניגוד לחוק יחסי ממון, לאחר שאחד מבני הזוג הבין כי ההסכם מקפח אותו הינו דבר שבשגרה, אך השאלה העולה האם אכן ניתן לפתוח את הסכם הגירושין ולבצע בו שינויים מהותיים בהסכם, או שמא מדובר במיתוס בלבד.

פתיחת הסכם גירושין בהסכמה 

פתיחת הסכם גירושין יכולה להתבצע בהסכמת שני בני הזוג, כגון שבני הזוג מבינים כי לאור השינויים שחל בהכנסות האב, הרי שתביעה להפחתת מזונות תתקבל בבית הדין.

במקרים אלו על שני בני הזוג לערוך הסכם גירושין חדש בו הם מסדירים את ההסכמות החדשות על הפחתת גובה דמי המזונות ולהביא זאת לאישור הערכאה השיפוטית שאישרה את הסכם הגירושין הראשון.

הערכאה השיפוטית תאשר את ההסכם החדש לאחר שהיא תהיה משוכנעת כי שני בני הזוג מבינים היטב  את השינויים אותם הם מבקשים לבצע, לאחר מכן ההסכם החדש ייכנס לתוקף.

האם אפשר לפתוח הסכם גירושין שלא בהסכמה

מקרים בהם אחד מבני הזוג מבקש לפתוח את הסכם הגירושין ואילו בן/ת הזוג מסרב/ת לערוך כל שינוי בהסכם הגירושין הינו דבר מורכב.

במקרה זה מוטל חובה על המבקש את פתיחת הסכם גירושין להוכיח לערכאה השיפוטית כי ההסכם עליהם חתמו שני בני הזוג ואף אושר בערכאה שיפוטית נעשה תחת לחץ, כפיה, עושק.

חשוב לדעת כי לרוב, הערכאה השיפוטית לא תאפשר להחזיר את הגלגל אחורה ולשנות את הסכם הגירושין, רק אם עורך דין רבני יביא הוכחות מוצדקות שהסכם הגירושין נעשה עם פגמים חמורים תוכלו לבטל את הסכם הגירושין.

שינוי בהסכם הגירושין שנעשה תחת כפיה

אחד מהמקרים הנפוצים שבית הדין מאפשר את שינוי הסכם הגירושין הוא לאחר שהאישה איימה על הבעל כי אם הוא לא יסכים להיכנע ולתת לה זכויות נוספות בחישוב חלוקת רכוש בגירושין, הרי שהיא "תסבך" אותו בהליכים פליליים, בשקר.

האיש שחשש להסתבך בפלילים עקב תלונות שווא של האישה נאלץ לחתום על הסכם הגירושין המקפח והכל רק בכדי להימנע מהליכים משפטיים.

לאחר שהאיש חתם על הסכם הגירושין כשהוא נאלץ לטעון בבית הדין כי הוא מבין שהסכם זה נעשה בלא כל לחץ, האיש מבין כי הוא עשה טעות מרה.

ככל והאיש יצליח להוכיח לבית הדין את הסיבה האמיתית לחתימתו על הסכם הגירושין המקפח, הרי שבית הדין יורה על ביטול הסכם הגירושין, כשבנוסף לכך הוא יחייב את האישה בהוצאות על הנזק הכלכלי שנגרם לאיש כתוצאה מהלחץ שהיא הפעילה כנגד האיש.

פתיחת הסכם גירושין שאושר בלא אישור בית הדין

מקרה מעניין נוסף שהיה לאחרונה הוא כאשר בדיעבד התברר שבית הדין הרבני שאישר את ההסכם לא היה מודע לכל הסעיפים בהסכם הגירושין, כך שברור שבית הדין לא עבר עם הצדדים על הסכם הגירושין כמו שצריך.

ההוכחה לכך שבית הדין לא היה מודע לכל פרטי ההסכם הגירושין, היה מכך שגם הצדדים שחתמו על ההסכם בו כל צד מוותר על זכויותיו בזכויות הצד השני, לא ידעו מה הם היקף הזכויות הפנסיוניות של כל צד.

כמו כן בהסכם הגירושין נקבע כי העסק יהיה שייך לאישה בלבד, כשהצדדים לא ערכו כל שומה על שוויות העסק.

מקרה זה הגיע לערעור לבית הדין הרבני הגדול שקבע פה אחד כי דינו של ההסכם גירושין להיות בטל, הן מהטעם שהצדדים שחתמו על ההסכם, לא היו מודעים לטיב ההסכם, והן משום שהסכם זה לא נבדק על ידי ערכאה שיפוטית כך שלמעשה הוא לא קיבל תוקף פסק דין. 

שינוי בהסכם הגירושין עקב שינוי נסיבות

לפעמים ובעיקר כשמדובר בהסכם גירושין הכולל בתוכו הסכמות על תביעת משמורת ילדים, או הסכמות על גובה דמי המזונות, מוגשת בקשה לפתיחת הסכם גירושין עקב שינוי נסיבות.

שינוי נסיבות הם שינוי בגובה הכנסות האב או האם, שינוי מקום מגוריו של הקטין, וכן שינויים נוספים שגורמים לכך שניתן לפתוח את הסכם הגירושין למרות שההסכם הראשון עליו חתמו הצדדים נעשה כדין.

תביעה זו לפתיחת ההסכם יכולה להתקבל בחיוב אם אכן יוכח כי חלו שינוי נסיבות מהותי המצדיקה את השינוי מהסכם הגירושין.

פתיחת הסכם גירושין אינו סיבה לבטל את הגט 

כאשר בית הדין הרבני מורה כי יש לבטל את ההסכם, עולה טענת האיש שאם ההסכם בטל, הרי שיש להורות כי הגירושין גם הם בטלים, שכן הסכמתו לגרש את האישה נעוצה בכך שהאישה הסכימה לחתום על הסכם הגירושין.

טענת האיש תידחה במקרה זה לא רק במקרה בו הבעל חייב לתת גט, כך שבניתנת הגט הוא עשה את שמוטל עליו, אלא גם אם הבעל לא חייב לתת גט, ובכל זאת הוא הסכים לתת את הגט בגלל שהוא קיבל תנאים טובים בהסכם הגירושין, אין כל פסול בגט בכך שההסכם גירושין מתבטל.

הסיבה לכך היא שלפני שהבעל נותן גט לאישה, הוא מצהיר כי הסכמתו לתת את הגט לאישה אינה תלויה בדבר, כך שגם את יתברר שההסכם בטל, הרי שהוא נותן את הגט בהסכמה וברצון.

פתיחת הסכם גירושין חלקי או מלא

השאלה הקשה אותה יהיה על בית הדין להכריע במקרה בו הוא מורה על פתיחת הסכם גירושין, האם בפתיחת הסכם הגירושין יש צורך לפתוח את כל ההסכם, כך שהאישה תהיה רשאית להגיש תביעת מזונות אישה, או שניתן לבטל חלקי את ההסכם ורק על נושא ספציפי בו האישה מופלית לרעה יתבטל ההסכם.

התשובה לכך אינה אחידה והדבר משתנה בכל מקרה לגופו, כשהמבחן לכך הוא האם שני ההסכמות תלויים זה בזה, ולכן יש לבטל את כל ההסכם, או שמא מדובר בשני הסכמות שאין להם קשר, כך שיש להותיר חלק אחר של ההסכם.

צפו בסרטון פתיחת הסכם גירושין קשה אך ניתן – מאת טוען רבני יהודה אבלס

ליצירת קשר עם יהודה אבלס, נא למלא פרטים או לחייג: 073-3745068
יהודה אבלס

יהודה אבלס

הרב יהודה אבלס הנו טוען רבני, מנהל מדור גירושין ופורום באתר רבנות. בעל ידע ובקיאות רבה בתחומי ההלכה השונים, ובצורת הדיון בבתי הדין.

הרב יהודה אבלס טוען רבני

יהודה אבלס – טוען רבני מוסמך

הרב יהודה אבלס הנו טוען רבני, מנהל מדור גירושין ופורום באתר רבנות. בעל ידע ובקיאות רבה בתחומי ההלכה השונים, ובצורת הדיון בבתי הדין.

ידיעתו הרחבה גם בתפיסת העולם התורנית המדריכה את הדיינים תאפשר לו לייצג אותך בצורה המיטבית.

השאירו פרטים ונחזור אליכם עם פרטים נוספים:
או חייגו עכשיו:

אולי תרצו לקרוא גם את:

פתיחת תיק ברבנות

פתיחת תיק ברבנות

פתיחת תיק ברבנות או בבית משפט? האם כדאי למהר לפתוח את התיק או שמא עדיף להמתין בפתיחת התיק ברבנות? על שאלות אלו ועוד נעמוד במאמר

קרא עוד »
שלום בית אמיתי

שלום בית אמיתי

שלום בית אמיתי יכול להיות רק במקרה ששני בני הזוג רוצים שיהיה שלום בית, אך במקרה בו רק אחד מהצדדים מבקש שלום בית ואילו בן

קרא עוד »
לפני שמתגרשים כדאי שתדעו על טוען רבני לגירושין

סכסוכי ירושה בין אחים

סכסוכי ירושה בין אחים הינו דבר שמפרק את המשפחה כאשר בהרבה מהמקרים המשפחה הייתה באחדות ובשלווה עד לרגע פרוץ סכסוך הירושה בין אחים. האם יש

קרא עוד »
דילוג לתוכן