חלוקת רכוש בגירושין – כיצד זה מתבצע?

חישוב חלוקת רכוש בגירושין

חלוקת רכוש לאחר גירושין, וחישוב של הרכוש המשותף בגירושין הינה מלאכה מורכבת בפרט אם מדובר ברכוש רב שבני הזוג צברו במהלך שנות הנישואין.

חישוב חלוקת רכוש בגירושין על ידי אקטואר

בין בני זוג שצברו זכויות רבות כגון פנסיה קופות גמל, קרן השתלמות טרם הנישואין ובמהלך שנות הנישואין יתקשו לערוך לבדם חישוב עבור רכושם בעת הגירושין.

בהתאם לחוק יחסי ממון כל אחד מבני הזוג שצבר זכויות במהלך שנות הנישואין, זכויות אלו נחשבים כחלק מזכויות משותפות לשני בני הזוג, אך זכויות שהיו לבני הזוג לפני יום הנישואין או אחרי שאחד מבני הזוג הצהיר אני רוצה להתגרש לא ייחשבו כנכס משותף.

דבר זה מעורר קושי בחישוב של חלוקת הרכוש שהושג בין בני זוג בגירושין, שכן לא ניתן לחלוק באופן גורף את זכויות הפנסיה בין בני הזוג. לצורך כך יש למנות אקטואר (רואה חשבון) שמומחה בעריכת התחשיב לטובת חלוקה שלאחר גירושין, כשבתחשיב הוא יביא בחשבון את הזכויות שנצברו במהלך שנות הנישואין בלבד.

העלות של עריכת חישוב חלוקת רכוש לאחר פרידה על ידי אקטואר הינה בסביבות כמה אלפי שקלים בודדים, כשהעלות הזאת מוטלת על שני בני הזוג באופן שווה בשווה.

חלוקת רכוש במקרה של הברחה

לא פעם אנו נתקלים במקרה בו אחד מבני הזוג שמבקש לחמוק מהעברת מחצית הזכויות לבן/ת הזוג , מוצא דרך להעלים את הכסף, כך שהאקטואר שיערוך חישוב של חלוקת הנכסים לא יימצא זכויות אלו.

הברחה זו יכולה להיות על ידי שאחד מבין בני זוג מעביר את זכויותיו לבן משפחתו, כך שברשומות לא מופיע כל זכות לאותו בן זוג. כמו כן הברחה זו יכולה להיות במשיכת הכספים והחבאתם במקום מסתור כל שהוא עד שיתבררו ההליכים על תביעת הרכוש בבית הדין.

צריך לדעת כי לא מומלץ להבריח כספים מלבד העובדה כי דבר זה נחשב כעילה לגירושין, בתי המשפט ובתי הדין רואים זאת באופן חמור מאוד. כשעולה חשש כי אחד מבני הזוג הבריח כספים משותפים, בית הדין ימנה אקטואר חוקר, כלומר תפקידו של האקטואר לא תסתפק רק בעריכת חישוב חלוקת רכוש בגירושין, אלא יהיה על האקטואר לבדוק כל משיכת כספים תמוהה בין בני הזוג, האם מדובר במשיכה תמימה או שמדובר בהברחת כספים.

עלות אקטואר חוקר גבוהה בהרבה מעלות של אקטואר רגיל כשהדבר יכול להגיע לסכומים של עשרות אלפי שקלים, כמובן בהתאם להיקף החשדות של הברחת כספים. ככל ואכן יתברר כי התקיימה הברחת כספים בית הדין הרבני עלול להטיל על המבריח כספים חיוב לשלם פיצויי גירושין כך שהחלוקה לא תתבצע באופן שוויוני, אלא המבריח יקבל סכום מופחת מבן/ת הזוג.

איך מגיעה לידי ביטוי החלוקה במקרים חריגים

למרות שהכלל הרווח הוא כי את החלוקה יש לעשות באופן שוויוני, הרי שבפסיקה אנו נתקלים במקרים חריגים בהם חישוב חלוקת רכוש לאחר גירושין אינו באופן שוויוני.

בין המקרים ניתן לראות במקרה בו אחד מבני הזוג במהלך שנות הנישואין הימר בכספים המשותפים ללא ידיעת בן/ת הזוג מתוך תקווה להרוויח הון. כמו כן במקרה בו אחד מבני הזוג לא תרם כלל לטובת התא המשפחתי לא עבור גידול הילדים ולא עבור כלכלת הבית, כל זה מתוך עצלות וחוסר רצון להיות שותף בחובות הבית.

אך צריך לדעת כי בית הדין לא ימהר לאפשר חלוקה לא שוויונית, בפרט אם המבקש לקבל אחוזים גבוהים יותר בחלוקה הרכוש הוא מי שהזכויות אינן רשומות על שמו. דבר נוסף שיש לדעת כי ככל ובני הזוג עורכים את החלוקה בגירושין והאישה מקבלת הטבות בכספי הבעל, הרי שייתכן שהאישה תאבד את כתובתה.

 

 כיצד זה מתבצע?

חישוב החלוקה בין בני זוג במקרה של בגידה

האם לעובדה כי ישנם הוכחות בגידה במהלך הגירושין או שיודעים האם ניתן להוכיח כי האישה מורדת ישנה השלכה על חישוב חלוקת נכסים בגירושין?

שאלה זו התעוררה לאחרונה לאחר שהוגש ערעור לבית הדין הרבני הגדול ונקבע על ידם כי האישה שבגדה בבעלה הפסידה את זכויותיה בנכסי הבעל.

פסיקה זו עוררה גלים רבים, ישנם שמצדיקים את פסיקת בית הדין הרבני בטענה שכיון שהאישה בגדה בבעלה, למעשה שללה את הקשר בין בני הזוג, לכן היא לא יכולה לבוא ולדרוש זכויות מהבעל בנימוק שיש להם קשר משפחתי. מאידך היו שסברו כי אין מקום לשקול את הבגידה כחלק מהשיקולים בתביעה לחוקת רכוש, כשגם בית הדין הרבני נתן לעובדה זה משקל רק כ"עונש" לאישה על הבגידה בגלל הדין הדתי.

שאלה זו הובאה בפני בית המשפט העליון בהרכב מורחב, כאשר דעת הרוב הייתה כי יש לבטל את פסק הדין של בית הדין הרבני, ולהורות כי האישה זכאית לקבל מחצית מהנכסים של הבעל, שכן בגידה בין בני זוג אינה נחשבת כשיקול בחלוקת הרכוש. למרות זאת המלצתי לבעל במקרה ועולה חשש כי האישה בגדה בו, למהר ולהגיש את התביעה בבית הדין הרבני ובכך לזכות במרוץ של גירושין ברבנות מאבק סמכויות.

חישוב חלוקת רכוש בגירושין על ידי טוען רבני

החישוב בין בני זוג לאחר גירושין אינה מלאכה פשוטה אלא יש לתת את הדעת עליה לפני שאתם מבקשים לפתוח תיק לחילוק רכושכם ברבנות או בבית המשפט.

חשוב מאוד לפנות לאחד מהטוענים הרבניים לגירושין אשר התמחותו המיוחדת היא דיני משפחה בכדי שהוא ייתן לכם את הייעוץ הקונקרטי למקרה שלכם.

מעוניינים לדעת פרטים נוספים על חלוקת רכוש לאחר גירושין? משרדו של יהודה אבלס טוען רבני ישמח לתת לכם ליווי מלא בעריכת חישוב חלוקת רכוש בין בני זוג בגירושין עד שתקבלו את שמגיע לכם.

ליצירת קשר עם יהודה אבלס, נא למלא פרטים או לחייג: 073-3745068
יהודה אבלס

יהודה אבלס

הרב יהודה אבלס הנו טוען רבני, מנהל מדור גירושין ופורום באתר רבנות. בעל ידע ובקיאות רבה בתחומי ההלכה השונים, ובצורת הדיון בבתי הדין.

הרב יהודה אבלס טוען רבני

יהודה אבלס – טוען רבני מוסמך

הרב יהודה אבלס הנו טוען רבני, מנהל מדור גירושין ופורום באתר רבנות. בעל ידע ובקיאות רבה בתחומי ההלכה השונים, ובצורת הדיון בבתי הדין.

ידיעתו הרחבה גם בתפיסת העולם התורנית המדריכה את הדיינים תאפשר לו לייצג אותך בצורה המיטבית.

השאירו פרטים ונחזור אליכם עם פרטים נוספים:
או חייגו עכשיו:

אולי תרצו לקרוא גם את:

מזונות במשמורת משותפת

סכום מזונות מקסימלי

האם יש סכום מזונות מקסימלי ומזונות מינימליים? לפי מה ייקבע מה יהיה גובה דמי המזונות שהאב יצטרך לשלם לאם? האם ישנה משמעות האם התביעה למזונות

קרא עוד »
מה נחשב לעילות גירושין? | מה היא עילה לגירושין? - יהודה אבלס טוען רבני מוסמך

עילות גירושין – מהן?

עילות גירושין – לשם מה? כטוען רבני אני נתקל במקרים רבים הנידונים בבית הדין הרבני, כשאיש או אישה עומדים בפניהם כשבפיהם בקשה להתגרש מבן הזוג

קרא עוד »
אחריות הורית משותפת

משמורת מלאה לאב

משמורת מלאה לאב – מציאותי או דמיוני? האם אב יכול להיות משמורן מלא? או שהאב יכול לקבל רק הסדרי ראיה ובמקרה הטוב משמורת משותפת במאמר

קרא עוד »
דילוג לתוכן